ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/AP/Gyorgy Varga

Rakousko se opevňuje: Dokončilo přípravy na 100 kilometrů dlouhý plot na hranici s Maďarskem

Ještě loni patřilo Rakousko s více než 90 tisíci přijatými uprchlíky k nejvstřícnějším evropským zemím k migrantům. Letos se ale situace radikálně změnila. Vídeňská dělá jeden krok za druhým, aby podobné situaci zabránila. Tento týden bylo oznámeno, že byly dokončeny přípravy na možné vybudování 100 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Maďarskem. Informovala o tom rakouská média.

Plot bude moci být rychle postaven v případě nové silné vlny nelegální migrace, protože rakouská vláda získala povolení od stovek soukromých majitelů pozemků ze spolkové země Burgenland, která sousedí s Maďarskem.

Po uzavření takzvané balkánské trasy letos ale přechází z Maďarska do Rakouska každý den jen kolem 30 až 40 žadatelů o azyl. Loni to bylo denně i několik tisíc lidí.

Přestože letos není Rakousko postiženo tak velkým přílivem migrantů, zavedlo daleko přísnější opatření, aby se situace z roku 2015 nemohla opakovat. Tento rok udělí azyl maximálně 37 500 migrantům, ostatní vrátí.

Zatím tento rok požádalo u našich sousedů o azyl 22 tisíc lidí. Proto ministr vnitra Wolfgang Sobotka už oznámil, že jeho vláda zavede i mimořádná opatření, aby nebyl stanovený počet uprchlíků překročen. Hovoří se i stavbě nových hraničních plotů.

V lednu byl dokončen 3,7 kilometrů dlouhý plot na hranicích se Slovinskem, kudy přecházelo nejvíce migrantů. Několik stovek metrů dlouhá bariéra se staví v Brennerském průsmyku na hranici s Itálií. A připravena je i stavba plotu na maďarských hranicích. Navíc Rakušané daleko důsledněji provádějí nejrůznější kontroly u svých hranic i po celé zemi.

V Rakousku také panují obavy z možných teroristických útoků, protože několik desítek jeho muslimských obyvatel se přidalo k Islámskému státu. Někteří se společně s jinými uprchlíky z Blízkého východu pokusili o návrat.

Podle rakouských tajných služeb se také radikalizovala část přistěhovalců zejména z Turecka a Bosny. I od nich by mohlo hrozit nebezpečí v podobě atentátů.