Papež František

Papež František Zdroj: Korea.net (CC BY-SA 2.0)

Papež František: Církev by se měla omluvit homosexuálům

Papež František, známý zastánce práv a svobod menšin a homosexuální komunity, udělal další krok vpřed za zrovnoprávnění gayů a leseb v očích katolické církve. Včera totiž řekl, že by se církev měla za svůj dosavadní přístup k homosexuálům omluvit.

BBC papež František řekl, že katolická církev nemá žádné právo hodnotit gay a lesbickou kominitu. V minulosti, když tak dle Františka činila, dělala velkou chybu. Papež tak zřejmě naráží na předlouhou historii útlaku homosexuálů ze strany církve, která se již od středověku starala, aby byli homosexuálové trestáni za své “hříchy” coby nejtěžší kacíři.

Podle Františka by měla proběhnout velká církevní reforma s cílem úplně zrovnoprávnit homosexuály. Ti by měli mít prostor k tomu být součástí církve, která by na ně nehlděla skrz prsty, a zároveň se chovat tak, jak je pro ně přirozené. “Za své dřívější chování k homosexuálům by se církev měla omluvit,” uvedl papež dále.

Není to jediné prohlášení papeže, které v posledních dnech plnilo novinové titulky. Papež také v jednom ze svých projevů užil ve spojitosti s Arménií a Tureckem termín “genocida”, což okamžitě rozlítilo turecké církevní (především pravoslavné) představitele. Františkova slova se nelíbila ani fundamentálním katolíkům, kteří jeho výroky považují za přehnané. Zvláště pak proto, že svá slova na stranu Turků pronesl po návratu z Arménie.