Kim Čong-un je špatně vychovaný diktátor.

Kim Čong-un je špatně vychovaný diktátor. Zdroj: ČTK

Kim se svým kamarádem Dennisem Rodmanem
Kendži Fudžimoto obsluhoval Kimy, ale také s nimi pařil.
Kimové děd a otec.
Kim Čong-un údajně sledujte test nové střely
Kim Čong - Un a severokorejská vojenská jednotka
10
Fotogalerie

Kimova ukvapenost a nezralost štve řadu papalášů, proslýchá se z KLDR

Zatvrzelost, s jakou vůdce komunistické Koreje rozhodl o nedávném jaderném testu, prý znepokojuje některé vysoce postavené soudruhy. O “agresivní povaze” Kima Čong-una se údajně ve vysokých kruzích hovoří už od jeho dětství.

Že se vůdce s testem rozhodl pokračovat navzdory hrozícím mezinárodním sankcím, si jeho kádry vykládají jako projev “nezodpovědné a nedospělé osobnosti”, prozradil britskému Guardianu důvěrný zdroj. Ale je v tom znát i záměr otce, Kim Čong-ila - nějakého šprta by si prý za následníka nevybral.

Další zdroj listu zase dává za příklad Kimovy náladovosti či nevyzpytatelnosti jiné epizody: na poslední chvíli zrušil dívčí skupině Moranbong propagandistické turné do Číny a za pět dvanáct odvolal i návštěvu tajemníka OSN Pan Ki-muna, který je z Jižní Korey.

“Ke Kimu Čong-unovi se od dětství chovali jako ke králi, těžko naslouchá názorům jiných lidí,” tvrdí druhý zdroj. “Stranické kádry i občané kolem něj našlapují zlehounka, nervní, co by mohl udělat.”

Podobné vzpomínky popsal i Kendži Fudžimoto, japonský šéfkuchař, ve svých memoárech Obsluhoval jsem korejského diktátora (nebo přesněji Byl jsem kuchařem Kima Čong-ila). Kim III. se prý jako mladý uměl hněvat, ale také chválit. Na rozdíl od staršího bratra, Kima Čong-čula, který byl příliš zženštilý na to, aby se mohl stát vůdcem.

Vůbec je to divná rodina. Někdejší šéf jihokorejské rozvědky teď zveřejnil informace od komunistických zdrojů, že zakladatel KLDR, Kim Ir-sen, dal na sklonku života svým spolupracovníkům stříbrem vykládanou pistoli a jeden úkol: zabít jeho syna-následníka, pokud by se snad chtěl odchýlit od stalinistické linie.

K tomu nedošlo, ba naopak, Kim Čong-il se chtěl alespoň v něčem přiblížit komunistické ideologii: nepřál si, aby po jeho smrti zdědil absolutní moc jeho syn, nýbrž desetičlenný výbor. Jenže reformy nestihl dokončit. Jeho ideje ale jistě neunikly vysokým papalášům, kteří teď mají problém s mladým diktátorem.