Zdroj: Profimedia.cz

Džihádisté miliardáři: Islámský stát se stal nejbohatší teroristickou organizací v dějinách

Neslavně známá organizace Islámský stát, která ovládá části Sýrie a Iráku, vydělala za rok v přepočtu téměř 75 miliard korun. Nejvíce peněz získala z nelegálního prodeje ropy (kolem 40 procent příjmů) a stejné procento má z daní, které vybírá na obsazených územích. Jejími dalšími zdroji financí jsou loupeže, vykrádání bank, prodej drog, bavlny a únosy.

Nejnovější žebříček příjmů známých teroristických organizací sestavil finanční expert Tom Keatinge z Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, což je britský think tank, který se věnuje bezpečnostním otázkám. Informaci pak zveřejnila britská média.

Zde je tabulka příjmů teroristických skupin. Kromě jedné, pocházejí z muslimských zemí:

1. Islámský stát - téměř 75 miliard korun
2. Palestinský Hamás - 24,6 miliardy
3. Revoluční ozbrojené síly Kolumbie - 14,9 miliardy
4. Libanonský Hizballáh - 12,4 miliardy
5. Afghánský Tálibán - 9,8 miliardy
6. Al-Káida - 3,7 miliardy korun

"Daně na teritoriích, které ovládá Islámský stát, jsou hodně vysoké, i proto mnozí obyvatelé prchají. Příjmy těchto teroristů se ale postupně umenšují, protože IS má velké výdaje na válečné operace. Navíc mnoho bank, zejména v Iráku, které džihádisté vykradli, už žádný zdroj příjmů nepředstavují," upozorňuje Keatinge.

Bombardování ropných polí západními spojenci a ruskou armádou nadále omezuje příjmy Islámského státu.

Nedostatek peněz, které slouží i k placení zahraničních bojovníků, nákupu munice a zbraní, by podle odborníků mohl nakonec oslabit Islámský stát daleko více, než vojenské operace, které jsou proti němu vedeny ze všech stran.