Rakka

Rakka Zdroj: Post & Courier

Podle děsu v očích poznáme nové obyvatele: Dopis z hlavního města Islámského státu

Islámský stát dobyl syrské město Rakka ve druhé polovině roku 2013. To, co kdysi bylo relativně svobodným a prosperujícím městem, se nyní proměnilo ve vězení strážené černými bachaři, píše se v dopise od jednoho z obyvatel města, který publikovala televize Al-Džazíra.

Moje smyšlené jméno je Ghareb al-Omawi, které používám na Facebooku a Twitteru. V současnosti žiju v Rakka, v hlavním městě Islámského státu.

Každodenní život tady Rakka vypadá jako život v obrovském vězení, které hlídají maskovaní muži v černém. Často nás ráno budí zvuky bombardérů, které brázdí oblohu nad městem. Na ní také celý den poletují drony, to celé za zvuku varovných sirén, které instaloval ve městě IS.

Děti se už bomb nebojí. Jsou dokonce schopny rozlišit mezi jednotlivými typy vojenských letadel. Vědí, jestli letadlo patří režimu Bašára al-Asada, ruské armádě, nebo koalici vedené USA. Ani ženy už nekřičí, když se na obloze objeví bombardéry. Zvykly si. Práve podle děsu, paniky a strachu v očích poznáme nové obyvatele města, kteří si ještě nestačili zvyknout na časté bombardování.

Každý den opouštím svůj domov a snažím se dokumentovat hrůznosti IS, počínaje zatčením a mučením za pouhé drobné přestupky, konče kamenováním a křižováním lidí, kteří se nějakým způsobem provinili vůči tvrdým pravidlům fanatiků. Před válkou jsem studoval zemědělství na Eufratské univerzitě a trávil čas, jako mnozí mladí v Sýrii, třeba plaváním, fotbalem nebo chozením na rande.


Žil jsem ve městě Deir az Zor ve východní Sýrii, kde jsem v roce 2011 chodil na demonstrace proti režimu Bašára al-Asada. Mírové protesty trvaly asi 3 měsíce, dokud se počet demonstrantů nezvýšil na půl milionu. Poté režim tvrdě zasáhl. Nasadil armádu a násilnosti eskalovaly. V ten moment se moje rodina rozhodla přestěhovat do Rakky, kde byla situace klidnější.

Tam jsem se opět zkusil přihlásit na univerzitu, z politických důvodů mě ale nevzali. Konkrétně proč nejsem přijat, jsem se dosud nedozvěděl. Zhroutil se mi svět. V roce 2013 dobyl město Rakku Islámský stát a začal zde budovat své hlavní město pomocí metod tak brutálních, že zastínily i Asadův režim.

Islámský stát vykrádat státní a městský ropočet a přišel se striktními pravidly, za jejichž porušení vám hrozí useknutí ruky, kamenování, veřejné bičování, nebo ukřižování. Jedním z nových pravidel je zákaz kouření. Za jednu zapálenou cigaretu vás čeká veřejné bičování - 40 ran. Za druhou cigaretu vás čeká 40 ran bičem a vězení. Za třetí cigaretu vás čeká 40 ran bičem, vězení a vykázání z města.

Nejčastěji trestané přestupky jsou o vzhledu. Pro muže se jedná především o nošení upnutých kalhot a vousů, u žen pak o porušení tradičního ženského oblečení, které je přesně stanoveno novou vládou. Za drobnosti můžete dostat 40 ran bičem.

Autor dopisu v současnosti pracuje pro webovou stránku http://sound-and-picture.com/, která jako jedna z mála nabízí zpravodajství přímo od lidí, žijích na území Islámského státu.