Uprchlík ze Senegalu fotil svou cestu do Evropy na Instagram. Nakonec se ukázalo, že šlo o podvrh

Uprchlík ze Senegalu fotil svou cestu do Evropy na Instagram. Nakonec se ukázalo, že šlo o podvrh Zdroj: Instagram/AbdouDiouf1993

Fotoblog uprchlíka z cesty z Afriky do vysněné Evropy byl podvrh

Cesta uprchlíka ze Senegalu do Španělska vypadala na účtu na sociální síti velmi věrohodně. Uprchlík Abou Diouf na fotografiích putuje ze svého rodného Senegalu a s přáteli se u toho fotí. Účet získal tisíce followerů i zájem světových médií. Nyní se ukázalo, že šlo o podvrh.


Na instagramový účet upozornil server The Huffington Post. Ten fotografie přetiskl, příběh Dioufa dostal do ostatních médií, včetně BBC. Nyní je však jasné, že Diouf není uprchlík. V tomto „příběhu migranta na Instagramu“ sehrál roli pouhého figuranta, který si zahrál v marketingové kampani fotografického festivalu organizovaného fotoblogem Disphotic.

Muž, který se vydával za rodilého Senegalce, je ve skutečnosti občan Španělska jménem Hagi Toure. V Barceloně žije tento „falešný uprchlík“ už deset let. Fotograf Tomas Pena, který za celou virální kampaní stojí, ji přirovnal k mystifikaci z Války světů Orsona Wellese. „Akorát jsme místo rádia použili Instagram,“ popsal britské BBC.

I přesto, že se podvod provalil, tisíce uživatelů Instagramu vyjadřují domnělému uprchlíkovi solidaritu. Některé komentáře byly i nenávistné, jak tomu v poslední době je již téměř pravidlem, pokud jde o téma migrantů. Podle Tomase bylo možné poznat, že je účet falešný, některé popisky u fotografií byly podle něj jakousi nápovědou. Většina uživatelů však jen těžko mohla poznat, že se jedná o podvrh, který jeho tvůrci natáčeli na moři jen několik kilometrů od španělských pláží.