Vatican

Vatican Zdroj: reprofoto ČT2

Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli svatořečeni

Papež František dnes před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu prohlásil za svaté dva ze svých předchůdců - Jana Pavla II. a Jana XXIII. Obřadu, který je označován za jednu z nejvýznamnější událostí novodobých dějin katolické církve, byl přítomen i emeritní papež Benedikt XVI., který na svůj úřad loni ze zdravotních důvodů rezignoval. Odhaduje se, že kromě desítek tisíc osob přímo na náměstí kanonizaci v přímém televizním přenosu sledovaly na dvě miliardy lidí na celé Zemi.

Svatopetrské náměstí, které tradičně pojme kolem 180.000 lidí, zaplnily po jeho ranním otevření davy, které neodradil ani déšť. Před samotnou kanonizací začal obřad modlitbami a zpěvy.

Do celého Říma se na bezprecedentní obřad - současnou kanonizaci dvou papežů - dostavil nejméně milion poutníků z celého světa. Ti, kdo se nedostali přímo na náměstí, mohli dění sledovat na 19 velkých obrazovkách rozmístěných po italské metropoli.

Mezi hosty slavnostního aktu byly desítky prezidentů, premiérů a dalších představitelů z mnoha zemí světa. Z Česka to byli šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman, ministryně spravedlnosti Helena Válková a z církevních kruhů mimo jiné kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk.

Polští poutníci s červenobílými vlajkami rodné země Jana Pavla II. byli mezi prvními, kteří se před rozbřeskem na Svatopetrské náměstí protlačili. Většina z nich strávila noc pod širým nebem v okolních ulicích. Jiní se zúčastnili spolu s dalšími věřícími celonočních modliteb v asi desítce kostelů v centru Říma, napsala agentura AP.

Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005 a přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě. Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby.