Svatba

Svatba Zdroj: profimedia.cz

Čeští sňatkoví podvodníci byli pozavíráni v Británii

Celkem osm lidí dnes pozatýkala wolverhamptonská policie, když odhalila sňatkové podvody, které prováděla skupina, v níž figurovalo také šest českých občanů. Informoval o tom britský server Express&Star.

Tým, který vytvořili policisté proti podvodníkům, měl 60 členů. Takto vysoké číslo napovídá, že šlo zřejmě o závažnou a rozsáhlou trestnou činnost v oblasti sňatkových podvodů. Manželství podvodníci domlouvali pouze za účelem získání britského občanství.

Dnes byli zadrženi dva Češi ve věku 20 a 25 let a čtyři Češky ve věku 23, 33, 35 a 53 let. Kromě nich byla zatčena 27letá Britka a 32letý Polák. Všichni nyní mají být vyslechnuti. Podezřelí byli dopadeni po důkladném vyšetřování zhruba třiceti podezřelých sňatků, které se uskutečnily v uplynulých dvou letech nejen ve Wolverhamptonu, ale například také ve skotské obci Gretna Green nebo v Hullu na jihu Anglie.

Vyšetřování trvalo rok. Falešné sňatky mezi lidmi z neunijních států a občany EU obvykle slouží prvním z nich jako způsob jak získat povolení k dlouhodobému pobytu a práci. Podle Express&Star zájemci o tato privilegia platí prostředníkům až 10.000 liber (zhruba 300.000 korun), z nichž až 2000 liber zůstane nastrčenému ženichovi nebo nevěstě. Ti jsou však někdy ochotni svou roli sehrát údajně jen za mobilní telefon.

Britské ministerstvo vnitra odhaduje, že se o trvalý pobyt v Británii každoročně uchází až 10.000 lidí na základě účelových sňatků.