Karel Vaš

Karel Vaš Zdroj: Profimedia

Dcera prokurátora Vaše promluvila: Odsuzuji činy, kterých se otec dopustil

Malá náprava velkých křivd: peníze vojenského prokurátora Karla Vaše poslouží dobré věci.

Po premiéře snímku Vrahem z povolání o komunistckém soudci a vojenském prokurátorovi, který zničil život stovkám lidí, zaznělo v Bratislavě 5.února a včera i v Praze toto prohlášení:

„Jsem nešťastnou dcerou Karla Vaše. Byl mi sotva  rok, když skončila jeho kariéra soudce a prokurátora. Nemohu se proto omlouvat za jeho činy - smysl by měla pouze omluva jeho samotného. On však nad ničím až do poslední chvíle nezaváhal. (...) Odsuzuji všechny nelidské a nenapravitelné činy tehdejší doby. Tedy i činy, kterých se otec dopustil a kterými napomáhal ve své celoživotní fanatické víře budovat systém, který jeho samotného semlel a přivedl do gulagu a do leopoldovského vězení. Ani to nepomohlo, aby pochopil, co v životě udělal špatně. Je nemožné vyjádřit, jak líto mi je lidí, kterým komunisté vzali život. Je mi líto Milana Píky, všech poprvavených, jejich žen a dětí. (...) Cítím se všemi, které minulý režim připravil o svobodu a právo žít šťastně. Vždy jsem nesla stigma dcery Karla Vaše a těžce se s ním vyrovnávám od dětství až do dnešních dnů.(..) s jeho názory a činy jsem nemohla souhlasit. Považovala jsem přesto za lidskou povinnost otce v jeho stáří navštěvovat a starat se o něho, jak jen jsem byla schopná. Otec byl velmi přísný člověk - i vůči svým nejbližším. (...) Jeho písemnosti jsem poskytla Národnímu archivu a Vojenskému historickému ústavu Praha. Finanční prostředky svého otce chci po vypořádání dědictví věnovat charitativním organizacím. Podstatnou část dědictví hodlám předat občanským sdružením tak, aby sloužily na podporu výzkumu a publikování problematiky vysídlení československých Němců, dále za účelem zachycení vzpomínek obětí stalinismu a obětí druhé světové války. Snad to bude alespoň kapka dobrého v moři nespravedlnosti, za kterou otec vždy odmítal přijmout odpovědnost.“

 

V Reflexu, který vychází 14.února, bude rozhovor s historikem Pavlem Palečkem, který dokument o Karlu Vašovi pět let připravoval. O svém vztahu k otci v článku pro Reflex poprvé promluvila i Vašova dcera.