Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024)

Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024)
Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024)
Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024)
Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024)
Ruské volby: K protestu se sešli i lidé v Praze na Václavském náměstí (17.3.2024)
16
Fotogalerie

V Praze demonstrovali Rusové proti Putinovi. Navalného lidé hlásí protesty také z Ruska

Několik desítek lidí se dnes na pražském Václavském náměstí zúčastnilo protestu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v den, kdy končí prezidentské volby v Rusku. Na Můstku nainstalovali kostku s nápisy Praha proti Putinovi a Prague against Putin. Lidé vybarvovali čtverečky, než se uvedené nápisy postupně objevily. Jedna z účastnic pak spálila Putinovu bustu. Akci uspořádala skupina Kulturus a kostka bude na náměstí do dnešních 18:00. Třídenní volby v Rusku, jež před dvěma lety vojensky napadlo Ukrajinu, začaly v pátek.

„Máme dva cíle akce. Prvním je solidarita s ruskou opozicí, která ve 12:00 dělala protestní akci ve volebních místech, proto jsme také začínali v 12:00. Druhý cíl je ukázat Čechům a Ukrajincům, že Rusové v Praze stojí proti Putinovi a podporují Ukrajinu a jsou proti válce," řekl pořadatel Anton Litvin.

Model kostky zvolili organizátoři po vzoru té, kterou používal ve svých kampaních nedávno zesnulý ruský opoziční politiky Alexej Navalnyj. Na kostce jsou kromě zmíněných nápisů texty v češtině, ruštině a angličtině, ve kterých pořadatelé vysvětlují, proč akci dělají. V textu také říkají, že Rusové ve skutečnosti nemají ve volbě prezidenta na výběr, když opoziční kandidáti byli vyloučeni.

Lidé si s sebou přinesli ruské vlajky, ze kterých vymazali červenou barvu a zbyl pouze modrý pruh mezi dvěma bílými. Tuto vlajku používají lidé jako výraz nesouhlasu s Putinovým režimem. Rovněž si přinesli transparenty, na jednom z nich bylo vyobrazení Putina a anglický nápis vrah. Jedna z účastnic pak přinesla bustu Putina připevněnou na tyči. Tu potom zapálila. „Nechceme takového prezidenta," řekla.

Protest v Rusku

Spolupracovníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného uvedli, že do volebního protestu proti režimu prezidenta a favorita hlasování Vladimira Putina se dnes zapojilo velké množství lidí. Tým Navalného před volbami vyzval, aby se lidé nesouhlasící s režimem dostavili k urnám v poslední den hlasování přesně v poledne. Dnes zveřejnil fotografie a videa od volebních místností po celém Rusku, před nimiž v poledne místního času stojí davy voličů, informovala agentura DPA. V souvislosti s volbami bylo dnes v 17 ruských městech zadrženo 74 lidí, uvedl server OVD-Info, který se specializuje na monitorování zásahů policie.

Polovina zadržených je z Kazaně, policie ale zatýkala i v Moskvě, Petrohradě a dalších městech. Zatýkání se v některých případech týkalo právě lidí, kteří se ve 12:00 hodin přišli na výzvu spolupracovníků Navalného postavit do fronty před některou z volebních místností, uvedl server OVD-Info. Lidskoprávní aktivisté nicméně sdělili, že úřady zatýkaly i mimo místa protestů. Například jedna z aktivistek byla zadržena bezpečnostními silami v Petrohradě, když odcházela ze svého domu.

Spolupracovníci Navalného zveřejnili na kanálu YouTube záběry od volebních místností ve Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku a později i v západněji položených městech svědčící podle nich o tom, že kampaň proti režimu byla úspěšná.

V Berlíně tleskali Navalné

Dlouhé fronty se kolem poledne vytvořily i před ruskými diplomatickými misemi v Británii, Francii, Španělsku či Itálii. Vdova po Navalném Julija Navalná se připojila k zástupu lidí čekajících před ruskou ambasádou v Berlíně. Část lidí v davu začala tleskat a skandovat její jméno.

„Akce dosáhla svých cílů. Ukázala, že existuje i jiné Rusko, že jsou lidé, kteří stojí proti Putinovi," řekl jeden z spolupracovníků Navalného Ivan Ždanov. Server BBC News uvedl, že na Borisovský hřbitov v Moskvě dnes lidé přicházeli klást květiny a vzkazy na hrob Navalného. „Toto je kandidát, kterého jsme chtěli," bylo napsáno na jednom z listů. Na hrobě ležel také papír podobající se volebnímu lístku. Putinovo jméno na něm bylo nahrazeno jménem Navalného.

S výzvou, aby se voliči na výraz protestu proti Putinovu režimu dostavili k volbám právě v poledne, přišel bývalý lídr ruské opozice Navalnyj, který podle ruských úřadů zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Navalnyj si od tohoto protestu sliboval vytvoření dlouhých front, které by byly svého druhu protestním shromážděním.

Protestní akci podpořili i další Putinovi oponenti, včetně někdejšího nejbohatšího Rusa a později vězně Putinova režimu Michaila Chodorkovského, který nyní žije v britském exilu. Ruské úřady varovaly, že podobná shromáždění budou považovat za nezákonný projev extremismu.

Předběžné výsledky v pondělí

Třídenní prezidentské volby v Rusku začaly v pátek. Podle všeobecného očekávání si v nich zajistí již pátý mandát současný vládce Kremlu Vladimir Putin, který nečelí žádné skutečné konkurenci. Nezávislí experti v Rusku i v zahraničí nepovažují volby za svobodné ani spravedlivé.

Agentura TASS informovala, že účast v probíhajících ruských prezidentských volbách několik hodin před koncem hlasování překonala účast z roku 2018, jež byla 67,54 procenta. V 16:02 moskevského času (14:02 SEČ) byla volební účast 70,1 procenta, sdělila volební komise, podle níž do tohoto údaje nebyly ještě započítány hlasy odevzdané elektronickou formou.

Jako poslední se dnes v 19:00 SEČ uzavřou volební místnosti v nezápadnější části Ruska - v Kaliningradské oblasti, která leží na břehu Baltského moře a sousedí s Polskem a Litvou. První informace o průběžných výsledcích lze čekat krátce poté a předběžné výsledky má ústřední volební komise oznámit v pondělí.