Okupovaný Donbas: Ruští vojáci volí v předtermínu prezidenta (7. 3. 2024).

Okupovaný Donbas: Ruští vojáci volí v předtermínu prezidenta (7. 3. 2024). Zdroj: MO RF

Ruské volby v Rusku provází řada kuriozit (16.3.2024)
Okupovaný Donbas: Ruští vojáci volí v předtermínu prezidenta (7. 3. 2024).
Členové volební komise obcházejí voliče, kteří se sami nemohou dostavit do volebních místností (16.3.2024)
Ruské volby v Rusku provází řada kuriozit (16.3.2024)
Ruské volby v Rusku provází řada kuriozit (16.3.2024)
12
Fotogalerie

Viliam Buchert: Rusové na území okupované Ukrajiny nutí lidi volit Putina i pomocí výhružek a samopalů

Na okupovaných územích Ukrajiny, v Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti, obcházejí volební komisaři a komisařky domy a vstupují do bytů za asistence vojáků s nabitými samopaly. Za těchto podmínek pak místní obyvatelé „dobrovolně“ volí v ruských prezidentských volbách. Nebo se volí přímo na ulici či kapotách aut a lístky se hází do uren bez jakékoli kontroly. A jak se pak dozvíme z konečných výsledků, byla to jednoznačná volba Vladimira Putina. „Tyto čtyři regiony jsou fakticky černými dírami bez přístupu nezávislých expertů nebo volebních pozorovatelů, kteří by mohli hlasování sledovat,“ uvedli experti pro web The Moscow Times. Kyjev proto označil ruské volby na okupovaném území za nezákonné a neplatné.

„Je to oblast zázraků,“ řekl listu The Moscow Times Konstantin Skorkin, politický expert z Velké Británie, který se specializuje na ukrajinskou politiku. A dodal: „Místní proruské orgány si mohou dělat, co chtějí, protože navzdory anexi a prohlášení, že se jedná o ruská území, zde de facto neexistuje žádná legislativa.“ Vzhledem k válce, která probíhá v bezprostřední blízkosti těchto míst, nebylo možné ani integrovat tyto oblasti do ruského volebního systému. To ale Rusku a prezidentovi Putinovi zjevně nevadí. Další odborníci pak označují ruské prezidentské volby v regionech okupované Ukrajiny za „kontrolu věrnosti“. Kdo se nepodvolí, bude mít v budoucnosti problém. Lidi, kteří se veřejně vysloví proti volbám, jsou údajně zapisováni na seznamy „neloajálních občanů“. A to není všechno.

„Kreml a ruští okupační úředníci mají v úmyslu zfalšovat hlasy na podporu Putina a vykonstruovat velkou volební účast ve snaze legitimizovat ruskou okupaci Ukrajiny před mezinárodním společenstvím,“ uvedl k volbám think tank Institut pro studium války, který je hojně citovaný po celém světě, protože každý den publikuje od začátku války na Ukrajině velmi sofistikované informace o situaci.

Aby bylo možné volby na okupovaných územích lépe zfalšovat, tak zatímco v samotném Rusku se konají od 15. do 17. března, na anektovaných ukrajinských území začalo předčasné hlasování už minulý měsíc. Podle odborníků proto, aby bylo dosaženo, co nejvyšší účasti. Jak oznámila ruská státní zpravodajská agentura TASS, tak v „předčasných volbách“ odvolilo v Doněcké oblasti 57,8 procenta voličů a v Záporoží 45 procent. Celkem tak jistě bude dosaženo účasti až kolem 85 procent, což byl cíl místních proruských separatistů.

Kolik lidí tam žije?

Kolik je ovšem na okupovaných územích Ukrajiny voličů, to přesně nikdo neví. Podle ruské Ústřední volební komise bylo zaregistrováno ve čtyřech oblastech 4,5 milionu voličů. Stanislav Andrejčuk, spolupředseda nezávislé organizace pro sledování voleb, která se jmenuje Golos (ta je v samotném Rusku zakázaná), ale uvedl, že „existují velmi vážné pochybnosti“ ohledně tohoto počtu. Mohutná migrace z regionů Doněcka a Luhanska totiž začala už po zahájení bojů na tomto území v roce 2014 a ještě zesílila po invazi Ruska na Ukrajinu v únoru 2022. Dnes navíc není žádné ze čtyř anektovaných území plně pod kontrolou ruské armády. „Je proto naprosto nejasné, kolik lidí tam skutečně žije a kolik se jich může účastnit hlasování,“ řekl pro The Moscow Times Konstantin Skorkin. Ukrajinské úřady přitom tvrdí, že dospělých, kteří by mohli mít hlasovací právo, je zde dohromady jen kolem 2,5 milionu. 

Další spornou věcí na okupovaných územích jsou doklady voličů a toho, zda Rusko bude započítávat také hlasy odevzdané lidmi, kteří nejsou jeho občany. Ruská Ústřední volební komise totiž umožnila hlasovat i držitelům ukrajinských pasů, kteří „trvale žijí v (anektovaných regionech), ale dosud nemohli získat ruský pas nebo ho ztratili“. Podle ruského ministerstva vnitra obdrželo do září 2023 ruské pasy více než 2,8 milionu obyvatel čtyř anektovaných regionů. A podle ruských státních médií se očekávalo, že do začátku roku 2024 získá ruské doklady přibližně 3,2 milionu osob.

Geolokační software - novinka voleb

Centrum ukrajinského odporu pak podle Institutu pro studium války 13. a 14. března informovalo, že okupační úřady nutí odhadem 100 000 ruských dělníků a migrantů ze Střední Asie žijících na okupované Ukrajině, aby zde volili také, a aby se tím uměle nafoukl celkový počet voličů. 

Ruské okupační úřady také pořádají propagandistické akce na podporu Putinovy kandidatury. Například slíbily důchodcům a studentům vysokých škol peněžní výhody, pokud budou volit na okupované Ukrajině. Ukrajinská partyzánská organizace Žlutá stužka 15. března uvedla, že okupační úřady násilím dopravují lidi do volebních místností například v Chersonské oblasti.

Ruský telegramový kanál Ostorožno před volbami citoval z uniklých dokumentů, jak Kreml řídí celé volby. Manažeři mnoha podniků a úřadů rozesílali svým zaměstnancům pokyny, jak hlasovat. Využívali k tomu především mobilní telefony voličů. Nezávislá skupina pro monitorování voleb Golos již 7. března tvrdila, že vládnoucí strana Jednotné Rusko vytvořila projekt nazvaný GEO-SMS, jehož cílem bylo „kontrolovat volební účast voličů ze státního sektoru“, jako jsou zdravotníci, učitelé a zaměstnanci státních podniků. Využití geolokačního softwaru ke zvýšení volební účasti bylo označeno jako novinka letošních ruských voleb.

Volby za Putinovy vlády nikdy neprobíhaly spravedlivě, tvrdí monitorovací skupiny a kritici Kremlu, protože stát kontroluje zdroje od policie a soudů až po volební komise, státní média a místní samosprávy. Ale tyto poslední volby, které probíhají na pozadí ruské invaze na Ukrajinu a roky trvajícího tvrdého potlačování disentu, jež zcela marginalizovalo opozici, jsou všeobecně považovány za nejméně konkurenceschopné celostátní hlasování za téměř 25 let působení Putina ve funkci prezidenta nebo premiéra. Největší manipulace podle odborníků pak probíhá na okupovaných územích Ukrajiny.