Víkend končí: Ukrajinská ofenzíva, sraz proruských dezolátů a ohrožení z vesmíru

Víkend končí: Ukrajinská ofenzíva, sraz proruských dezolátů a ohrožení z vesmíru Zdroj: koláž reflex.cz

Víkend končí: Ukrajinská ofenzíva, sraz proruských dezolátů a ohrožení z vesmíru

Doufáme, že jste si o víkendu skvěle odpočinuli. Pokud jste neměli čas nebo náladu sledovat dění u nás i ve světě, tady máte rychlý průlet tím, co se během víkendu stalo. 

Pokračování 2 / 9

Ukrajinská ofenzíva

Video placeholde
Tomáš Vlach a Martin Bryś hovoří o situaci na Ukrajině • Reflex.cz

Zdá se, že poslední dobou se na Ukrajině dějí zlomové okamžiky. Výpady na ruské území, zničená Kachovská přehrada, ale i dlouho očekávaná ukrajinská ofenzíva. Jsou tyto události opravdu zásadní? Jaké jsou jejich příčiny a důsledky? Spěje konflikt k akceleraci, nebo bude dále zamrzlý? Na tyto otázky odpovídá válečný reportér Tomáš Vlach.

Pokračování 3 / 9

Cizinci platí méně na pojištění

ilustrační fotoilustrační foto | ČTK/Patrik Uhlíř

Podle Haliny Trskové, místopředsedkyně představenstva Pojišťovny VZP (PVZP), která nabízí komerční pojištění osob a firem, politici v dubnu přijali zákon o azylu, který je nejenom postavený na hlavu, ale i diskriminační vůči českým občanům. V rozhovoru pro Reflex upozorňuje, že ve zbytku Evropské unie i světa je to naopak – státy upřednostňují vlastní občany a cizinci si musí za stejné služby zaplatit víc. Ale u nás v případě zdravotního pojištění ne. Což je podle Trskové nespravedlnost a problém.  

Pokračování 4 / 9

Vzpomínka na Lidice

Památník Lidice.Památník Lidice. | Blesk:JAKUB POLACEK

V Lidicích na Kladensku si lidé připomněli 81. výročí vyhlazení obce nacisty. Položením věnce u hromadného hrobu lidických mužů uctil památku obětí prezident Petr Pavel, následují ho i další politici. V rozhovoru pro Reflex vpomíná i lidická žena Jaroslava Skleničková.

Pokračování 5 / 9

ČSSD mění název

Podle Jiřího Dienstbiera má Sociální demokracie dobře nakročenoPodle Jiřího Dienstbiera má Sociální demokracie dobře nakročeno | Blesk: M. Protivanský/Česká strana sociálně demokratická

Česká strana sociálně demokratická změní po 30 letech název na Sociální demokracie i současnou zkratku ČSSD na SOCDEM. Rozhodl o tom dnes stranický sjezd v Plzni značnou většinou delegátských hlasů. O změně názvu se rozpoutala debata, ozývaly se i kritické hlasy. Sociální demokraté představili na sjezdu rovněž nový vizuální styl.

Pokračování 6 / 9

Sraz proruských dezolátů

Video placeholde
Akce „Rusko není náš nepřítel” před ambasádou v Praze • Martin Bartkovský

Odsouzený a v několika kauzách stále ještě souzený dezinformátor Tomáš Čermák svolal před ruskou ambasádu v Praze akci s názvem "Rusko není náš nepřítel". Manifestace se konala jen dva dny poté, co byl Čermák u soudu za pronásledování biologa Flégra a lékaře Kubka během covidu. Účast na akci přislíbila i celá řada dalších tváří české dezinfo scény. Před ambasádu se ale chystali i podporovatelé Ukrajiny a Ukrajinci žijící v Česku. Dění přímo z místa glosoval živě Martin Bartkovský.

Pokračování 7 / 9

Drtivý dopad?

Potenciálně nebezpečný asteroid 1994 XD mají vědci pod kontrolou. Potenciálně nebezpečný asteroid 1994 XD mají vědci pod kontrolou. | Gianluca Masi/Virtual Telescope Project

Možná srážka planety Země s velkým objektem z vesmíru straší lidi od dávnověku. Další „potenciálně nebezpečný asteroid“ s označením 1994 XD, který má podle odhadů průměr 370 až 830 metrů, takže je zhruba stejně velký jako nejvyšší budova světa, kterou je mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji, mine Zemi v noci z neděle na pondělí.   

Přestože se k nám přiblíží na vzdálenost 3,1 milionu kilometrů, odborníci z americké NASA jej vzhledem k jeho velikosti a relativní blízkosti stále klasifikují jako „potenciálně nebezpečný“. Vědci současně ale uklidňují, že podle nedávné studie není ve vesmíru v současné době známo žádné těleso této velikosti, které by mohlo skutečně narazit do naší planety v příštích 1 000 letech. Pomocí speciálního projektu bude možné pozorovat přiblížení asteroidu 1994 XD i na internetu. Informoval o tom odborný web Live Science.

Pokračování 8 / 9

Seriál Pět let v televizní premiéře

Video placeholde
Seroš X: Pět let

Pět let je seriál ČT o dvou lidech pět let po maturitě, kteří se spolu po maturitním plese vyspali, což každý z nich vnímá s odstupem času zcela jinak. Studentka žurnalistiky Tereza (Alžběta Malá) tvrdí, že byla znásilněna, a chce o tom napsat knihu, medik David (Samuel Toman) si není ničeho vědom a od plesu si na tu záležitost nevzpomněl. K příležiotsti dvojdílné televizní premiéry vydáváme dřívější epizodu pořadu Seroš X.

Pokračování 9 / 9

Sejdeme se na hřbitově

Medvědi si zvykli chodit na slovenský hřbitov.Medvědi si zvykli chodit na slovenský hřbitov. | Profimedia

Úřady ve slovenském Ružomberoku omezily návštěvní dobu jednoho z hřbitovů ve městě, protože na něj chodí několik medvědů. Informují o tom slovenská média. Zásahový tým se bude snažit medvědy v příštích dnech odchytit a pak budou podle starosty Ľubomíra Kubáně utraceni.

Na hřbitov chodí až pět medvědů: dva samci a jedna samice s mláďaty. Zvířata rozbíjejí na hrobech svícny a vyžírají svíčky, píše portál aktuality.sk. Zřejmě je láká příměs hovězího nebo vepřového loje ve svíčkách.