Video placeholde

Tomáš Vlach: Ukrajinská ofenzíva ještě nezačala. Je možné, že Kachovku zničili Rusové omylem

Zdá se, že poslední dobou se na Ukrajině dějí zlomové okamžiky. Výpady na ruské území, zničená Kachovská přehrada, ale i dlouho očekávaná ukrajinská ofenzíva. Jsou tyto události opravdu zásadní? Jaké jsou jejich příčiny a důsledky? Spěje konflikt k akceleraci, nebo bude dále zamrzlý? Dozvíte se ve videu.

Znělo to jako vtip z časů dávných, sovětských, když se roznesla zpráva o tom, že neoznačené jednotky ruských partyzánů obsazují Belgorodskou oblast. Na to, že některé zprávy z této strany světa znějí jako vtip, už jsme si měli zvyknout. Teď ale bez legrace. Diverzní jednotky Legie svoboda Rusku tvořené ruskými exulanty skutečně nějakou dobu působily na ruském území a zaznamenaly i některé parciální vojenské úspěchy. K čemu jejich výpad do Ruska posloužil a kdo jsou tito lidé?

Podobně je otázkami opředeno nedávné zničení Kachovské přehrady. Obrovské vodní dílo, jež se vymyká veškerým nám známým měřítkům, je zničené a voda zaplavuje rozsáhlé oblasti dále po toku Dněpru. Je poměrně jasné, že za zničením přehrady stojí Rusové, ovšem racionálních důvodů pro takový skutek nelze nalézt mnoho.

Ofenzíva?

Dlouho se na to čekalo, dlouho se o tom mluvilo, i když oficiální místa hlasitě mlčela. Ofenzíva ukrajinské armády pravděpodobně brzy započne, alespoň se na tom shoduje řada komentátorů a vojenských analytiků. Je to tak skutečně? A jaké má šance na úspěch? Dozvíte se ve videu.