Víkend končí: Vémola jasně prohrál, Bachmut padl nepadl a české školství dál upadá

Víkend končí: Vémola jasně prohrál, Bachmut padl nepadl a české školství dál upadá Zdroj: koláž reflex.cz

Víkend končí: Vémola jasně prohrál, Bachmut padl nepadl a české školství dál upadá

Doufáme, že jste si o víkendu skvěle odpočinuli. Pokud jste neměli čas nebo náladu sledovat dění u nás i ve světě, tady máte rychlý průlet tím, co se během víkendu stalo.  

Pokračování 2 / 12

Volba ředitele ČT se blíží

Video placeholde
Martin Bryś a Vojtěch Rynda hovoří o České televizi • Reflex.cz

Tento týden Rada České televize zúžila počet uchazečů o post generálního ředitele. Do finále postupuje pět kandidátů a zatím těžko predikovat, kdo má jaké šance. Jak si doposud vedl stávající ředitel ČT Petr Dvořák? A jaká je role veřejnoprávní televize v české kultuře? I to probíráme s kulturním redaktorem Vojtěchem Ryndou.

Pokračování 3 / 12

Předělejme gymnázia, dohnala nás politická laxnost, říkají experti

Problémy našeho školství politické reprezentace léta ignorují, chybí víc peněz i větší flexibilita samotného systémuProblémy našeho školství politické reprezentace léta ignorují, chybí víc peněz i větší flexibilita samotného systému | ČTK / Šimánek Vít

Letošní přetlak na středních školách zvedl zájem o problémy českého školství. Jak na vzdělávání dopadá časté střídání ministrů? Má smysl inspirovat se v zahraničí? A co teď čeká uchazeče, kteří se nedostali na střední školy? Na dotazy Reflexu odpovídali tři odborníci: ředitel organizace Učitel naživo Martin Kozel, analytička společnosti EDUin Lucie Slejšková a ekonom Daniel Münich z institutu CERGE-EI.

Pokračování 4 / 12

Světoví lídři jednali v Hirošimě

Summit G7: Společné jednání lídrů. (19.5.2023)Summit G7: Společné jednání lídrů. (19.5.2023)|ČTK / AP / Uncredited

Peking by měl "tlačit na Rusko, aby zastavilo svou agresi" proti Ukrajině, vyzvali v prohlášení lídři skupiny velkých ekonomik G7 na summitu v Japonsku, jehož hostem byl i ukrajinský prezident Volodymir Zelenskij. Spojené státy, Kanada, Japonsko a čtyři evropští členové také uvádí, že nechtějí svou politikou Čínu poškodit, vyjadřují ovšem obavy ohledně situace v Jihočínském moři nebo "ekonomického nátlaku" Pekingu. Rozsáhlé komuniké se věnuje i mnoha dalším otázkám od klimatické změny po lidská práva a mimo jiné volá po mezinárodních standardech na poli umělé inteligence.

"Vyzýváme Čínu, aby tlačila na Rusko, aby zastavilo svou vojenskou agresi a okamžitě, úplně a bezpodmínečně stáhlo své jednotky z Ukrajiny," píše se mimo jiné ve společném prohlášení summitu G7. To zároveň Peking pobízí k podpoře "spravedlivého a trvalého" míru na Ukrajině, mimo jiné skrze přímý kontakt s Kyjevem.

Čína se  proti společnému prohlášení zemí G7 vydaném v Hirošimě ostře vymezila, podle Pekingu se vměšuje do vnitřních záležitostí Číny, včetně otázky Tchaj-wanu. Podle agentury Reuters čínská diplomacie dala svůj nesouhlas s prohlášením najevo Japonsku, které summit pořádá.

Pokračování 5 / 12

Čtvrtfinále máme jisté

Český národní tým má po výhře nad Norskem jistý postup do čtvrtfináleČeský národní tým má po výhře nad Norskem jistý postup do čtvrtfinále | Michal Beránek / Sport

Čeští hokejisté zvítězili na mistrovství světa nad Norskem 2:0 a zajistili si po pátém utkání na turnaji s předstihem postup do čtvrtfinále. Góly dali v úvodní třetině kanonýr Dominik Kubalík, který využil přesilovku pěti proti třem, a další útočník Jakub Flek. Brankář Karel Vejmelka udržel ve čtrnáctém utkání v národním týmu potřetí čisté konto.

"Obrovské uznání patří těm, kteří nastupovali v oslabení. Odvedli opravdu skvělou práci. Vejmelka také odvedl výbornou práci za obranou. Udržel stav 2:0. Ve třetí části už jsme hráli velmi chytře, nic jsme jim nedovolili. Líbilo se mi, jak hráči bojovali. To bylo důležité," uvedl Jalonen, jemuž chyběla bojovnost ve čtvrtečním utkání se Slovinskem (6:2), v kterém Češi po první třetině prohrávali 0:2.

Pokračování 6 / 12

Líbáš jako pračlověk

Video placeholde
Hodina dějepichu 61 • Reflex.cz

Líbání jako projev romantické nebo sexuální náklonnosti je mezi lidmi praktikou starou nejméně 4500 let. Objevilo se tedy o tisíciletí dříve, než se obecně předpokládalo. Líbání na ústa je doloženo ve starověké Mezopotámii a v Egyptě od roku 2500 před naším letopočtem, uvádí se ve výzkumu, který publikoval časopis Science. Tato praxe však mohla sahat mnohem dále do starověku, až do prehistorických dob. Odborníci, kteří se zabývají historií líbání, rozlišují mezi "přátelsko-rodičovským" a "romanticko-sexuálním" polibkem. Zatímco první z nich se zdá být univerzální napříč časem i geografií, druhý "není kulturně univerzální".

Pokračování 7 / 12

Kudy kráčí slovenská politika?

Slovenský expremiér se fotografoval v pražské Pelléově vile, kde je galerieSlovenský expremiér se fotografoval v pražské Pelléově vile, kde je galerie | Nguyen Phuong Thao

Politické zprávy ze Slovenska často hovoří o permanentních vášnivých střetech, které doplňují peprné vulgarity. V zemi padla vláda a nastupuje úřednický kabinet. Koncem září se uskuteční předčasné volby. V té změti působí jako klidná síla PETER PELLEGRINI (47), předseda strany Hlas-SD a bývalý premiér. „Nechci se nechat zatáhnout do těchto konfliktů, protože nestačí jen křičet a někoho urážet. Chci naopak dát lidem vizi pro budoucnost,“ říká pro Reflex Pellegrini, o němž se hovoří i jako o budoucím premiérovi.

Pokračování 8 / 12

Léto už je za dveřmi

Slunečné a teplé počasí v Česku (20.5.2023)Slunečné a teplé počasí v Česku (20.5.2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Sobota byla zatím nejteplejším dnem letošního roku, teploty na dvacítce stanic překonaly hranici letního dne, tedy 25 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Tuhani na Mělnicku, kde meteorologové naměřili 27,1 stupně Celsia. Poprvé letos ČHMÚ zaznamenal letní den v pátek 5. května, tehdy to bylo ale na jediné stanici v zemi, a to v Plzni - Bolevci, kde bylo 25,2 stupně. Podle předpovědi vydrží v Česku letní počasí i na začátku příštího týdne.

Pokračování 9 / 12

Nuda v kleci

Kincl vs. Vémola v O2 aréněKincl vs. Vémola v O2 aréně | Oktagon MMA

Pět let čekali na odvetu a konečně proti sobě opět stojí v kleci Patrik Kincl a Karlos Vémola. Souboji předcházela silná slova na obou stranách a diváci si tak mysleli na skutečně výživný zápas. Jenže kdo se moc těší, bývá někdy zklamaný. Svoje dojmy z Oktagonu 43 pro vás sdílel v online glosáři Martin Bartkovský.

Pokračování 10 / 12

Bachmut padl ?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepřímo potvrdil, že Bachmut padl.Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepřímo potvrdil, že Bachmut padl.|Reuters

Ruským jednotkám se spolu s wagnerovci podařilo dobýt Bachmut, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentura AP. Kyjev to ještě dnes popíral, když předtím totéž tvrdil šéf soukromé vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Přiznal ale, že situace ve městě, o které se dlouhé měsíce bojuje, je kritická.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak nepřímo potvrdil, že Rusku se podařilo dobýt východoukrajinský Bachmut, který byl jedním ze symbolů ruské invaze na Ukrajinu. "Myslím, že Bachmut už není v ukrajinských rukou, dnes už je jen v našich srdcích," odpověděl podle agentury Reuters Zelenskyj na novinářský dotaz před jednáním s americkým prezidentem Joem Bidenem v Hirošimě.

Následně tento výklad ale popřl s tím, že došlo k nedorozumění. 

Volodymyr Zelenskyj podle svého mluvčího popřel, že by Bachmut obsadili Rusové. Prezidentova slova chápaná jako potvrzení pádu Bachmutu se podle něj týkala jiné části novinářské otázky a měla opačný význam.

"Pane prezidente, je Bachmut stále v ukrajinských rukou? Rusové řekli, že Bachmut dobyli," zněl novinářský dotaz, na který Zelenskyj odpověděl: "Myslím, že ne. Ale musíte pochopit, že tam nic není, všechno zničili, nejsou tam žádné budovy... dnes je Bachmut jen v našich srdcích".

Pokračování 11 / 12

Parlamentní volby v Řecku

Alexis CiprasAlexis Cipras | ČTK

Celá Evropa si ještě pamatuje, jaké obavy panovaly, když se v roce 2015, uprostřed ekonomické krize v Aténách vlády ujal „umírněný“ komunista Alexis Cipras jako premiér a jeho prostořeký ministr financí Janis Varufakis. Volby tehdy vyhráli slibem, že nebudou platit řecké dluhy a vzepřou se údajnému „diktátu věřitelů“ v čele s Evropskou unií. Jenže Ciprasova politika byla trochu jiná a Varufakise vlastně hodil přes palubu, aby se s Bruselem nakonec dohodl.  Ale i tak se při vzpomínce na toto duo mnohým vybaví pojmy jako krajní levice či populistické odmítání platit dluhy. Nedělní řecké parlamentní volby oba silně levicové politiky svedly opět dohromady, i když už tentokrát v jiných stranických tričkách. Více se dozvíte v komentáři Petra Sokola.

Pokračování 12 / 12

Výročí květnové mobilizace

Vlastenecký motiv do skály vytesali záložníci, příslušníci pěšího pluku 152, v severočeských Podbořanech.Vlastenecký motiv do skály vytesali záložníci, příslušníci pěšího pluku 152, v severočeských Podbořanech. | Foto Post Belum, ČTK, ara

V polovině května 1938 se jako doprovod ke stupňování nátlaku na Československo ze strany Wehrmachtu stupňovaly provokace sudetských Němců v pohraničí. Československá vláda reagovala večer 21. května vyhlášením částečné mobilizace branné moci, jejíž stav se během několika málo dnů zvýšil ze 195 000 na 371 000 osob, tedy o úctyhodných 176 000. Ve světle nových dokumentů se však rozcházejí názory na její účelnost.