Slovenský expremiér se fotografoval v pražské Pelléově vile, kde je galerie

Slovenský expremiér se fotografoval v pražské Pelléově vile, kde je galerie Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Pellegrini se v červnu 2019 setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
V květnu 2019 ho přijal v Bílém domě americký prezident Donald Trump
K prezidentce Zuzaně Čaputové je Pellegrini dost kritický
„Říkám to zcela jasně: Ukrajina je oběť a Rusko agresor. Je správné, že jsme jí pomohli.“
4
Fotogalerie

Svět Slovensku uniká. Rozhovor s Peterem Pellegrinim, bývalým a možná i budoucím premiérem Slovenska

Politické zprávy ze Slovenska často hovoří o permanentních vášnivých střetech, které doplňují peprné vulgarity. V zemi padla vláda a nastupuje úřednický kabinet. Koncem září se uskuteční předčasné volby. V té změti působí jako klidná síla PETER PELLEGRINI (47), předseda strany Hlas-SD a bývalý premiér. „Nechci se nechat zatáhnout do těchto konfliktů, protože nestačí jen křičet a někoho urážet. Chci naopak dát lidem vizi pro budoucnost,“ říká pro Reflex Pellegrini, o němž se hovoří i jako o budoucím premiérovi.

Pane premiére, politická situace na Slovensku vypadá pohledem z Česka jako divoká, někdy až bláznivá. Poprvé má země v samostatné historii úřednickou vládu, blíží se předčasné volby, mezitím politici někdy na sebe vulgárně útočí a prezidentka Čaputová tvrdí, že jí vyhrožují smrtí. Co se na Slovensku děje?

Je to kumulace několika věcí a stalo se přesně to, co jsem říkal. V prosinci loňského roku jsme vyslovili v parlamentu nedůvěru vládě Eduarda Hegera, která nezvládala situaci, nedokázala řídit stát. V samotné vládní koalici převládaly hádky, spory řešily strany hlavně mezi sebou, dramatické problémy lidí je nezajímaly. Přitom máme jednu z nejvyšších inflací v případě potravin v Evropě, reálné mzdy se propadají, po více než dvaceti letech začala země chudnout. Vláda naprosto selhala.

Než to více rozebereme, ještě se zeptám, proč vlastně slovenští politici na sebe útočí tak hrubě? Létají dokonce u toho vzduchem i jména pohlavních orgánů. Vy jste v tom výjimka, ale proč tak obrovské osobní animozity?

Na Slovensku došlo k bulvarizaci a vulgarizaci politiky. Je to hodně silné. Politici se chovají jako někteří lidé na sociálních sítích. Postupují podle toho, kolik mají lajků a sdílení. To je úplně špatně, protože politik s ambicí být státníkem by měl politiku naopak kultivovat.

Vy se držíte v tomto směru stranou. Nemáte také někdy chuť říci někomu něco od plic, když to vidíte?

Já osobně a naše strana Hlas-sociálna demokracia se nemíníme podílet na takto dramatickém a vulgárním způsobu vedení politiky.

Jste tak ctnostný?

Ne. Ale chceme být jakýmsi majákem slušnosti, stability a odbornosti v politice. Uvidíme, jak na to voliči budou reagovat. Je to pro nás jako stranu komplikované, protože se nacházíme ve víru takové politiky, kdy část lidí volá po pomstě či nějakém revanši, zlobí se, hádají se, jsou agresívní. Je pak těžké zachovat si pozici slušného člověka. Z dlouhodobého hlediska je ale nutné být klidný a věřím, že to lidi 30. září ve volbách ocení. Nestačí jen křičet a někoho urážet, nestačí se jen chtít někomu mstít. Já se nechci nechat zatáhnout do těchto konfliktů.

Nevím, zda tohle bude na křiklouny stačit. I když Petr Fiala v roce 2021 svým klidem, který byl možná předstíraný, české volby nakonec vyhrál.

Věřím, že i na Slovensku se dá dělat kultivovaná politika. Slováci si ale mezi sebou stavějí zdi, dokonce se to podobá situaci někdy z let devadesátých, kdy vládl Vladimír Mečiar a kdy se dokázaly rodiny pohádat o politice i na svatbě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!