Tisková konference po jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (22.12.2021)

Tisková konference po jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (22.12.2021) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Nová vláda upravuje covidová opatření: Školy budou testovat častěji, počty lidí na akcích a u stolu se mění

Nová vláda pro přelom roku upravila opatření proti šíření koronaviru. S koncem nouzového stavu sice od 26. prosince přestane platit omezení otevírací doby restaurací nebo zákaz pití alkoholu na veřejnosti, zároveň se ale veřejných a soukromých akcí nemůže od 29. prosince do 2. ledna účastnit víc než 50 lidí bez místa k sezení a u stolu v restauraci se povolený počet lidí sníží ze šesti na čtyři. Od pondělí 27. prosince se pro další lidi otevře možnost očkování proti covidu-19 posilující dávkou. Ve školách se v první polovině ledna bude testovat dvakrát týdně, cílem je včas zachytit nástup nakažlivější koronavirové varianty omikron. S ohledem na ni chce kabinet další případná opatření projednat za týden. Šíření epidemie v Česku dál brzdí, omikron se ale objevil v dalších krajích.

Na kulturní a jiné akce zprvu bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob, řekl po dnešním zasedání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zpřísnění na období od 29. prosince do 2. ledna dopadne na večírky a silvestrovské oslavy. Pro omezení počtu hostů u stolu bude dál platit výjimka pro členy jedné domácnosti.

Na akce i do restaurací budou nadále moci přijít až na výjimky jen lidé, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. Organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty prostřednictvím aplikace čTečka, jež se využívá k načtení QR kódu z aplikace Tečka. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) jsou restauratéři zmatení hlavně z limitů pro počty účastníků večírků a silvestrovských oslav. Podnikatelům scházejí také informace o kompenzacích, uvedl za AMSP restauratér Luboš Kastner.

Testování ve školách se v prvních dvou týdnech nového roku zintenzivní. Dosud se antigenní testy prováděly vždy v pondělí, nově se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanci škol v pondělí a ve čtvrtek, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali nemoc covid-19 v posledním půlroce. Vláda dnes také upravila pravidla pro výjezdy škol na lyžařské zájezdy, děti na ně budou potřebovat jeden PCR test, nikoli dva, jako tomu bylo doposud.

Testováním ve školách chce vláda podle Válka sledovat šíření varianty omikron. Podchytit ho má také nová povinnost pro laboratoře od neděle 26. prosince vyšetřit testem, který může omikron odhalit, pozitivní vzorky u lidí s příznaky koronaviru. Za týden vláda posoudí data z Británie a Dánska o tom, jak vážné onemocnění omikron způsobuje u seniorů a rizikových pacientů, a podle toho případně nastaví další protiepidemická opatření. První případy omikronu se mezitím potvrdily na Vysočině, výskyt varianty nebo podezření na ni už hygienici evidují v polovině krajů. Nejvíc známých případů omikronu, zhruba čtyři desítky, je v Jihomoravském kraji.

Kvůli omikronu by se podle některých odborníků měla v Česku změnit pravidla izolací, karantén i testování. Do karantény by měli chodit i očkovaní. Urychlit by se mělo získání výsledků testů i hledání kontaktů nakažených. Případně by se mohla zkrátit doba izolace, podmínkou by byly negativní testy, doporučili experti.

Nový kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) dnes také upravil statut Ústředního krizového štábu tak, že zrušil vládní radu pro zdravotní rizika využívanou předchozím kabinetem ANO a ČSSD. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rada narušovala systém krizového řízení. "Výstupy přicházely do vlády ze dvou stran a často vedly k něčemu, čemu říkám zmatení jazyků," řekl. Válek oznámil, že zatím ponechá ve funkci hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Měla by být stejně tvrdá, jako když rozhodovala v Ostravě, řekl.

Lidé nad 30 let mohou mít od pondělí 27. prosince posilující dávku vakcíny proti koronaviru po pěti měsících, oznámil Fiala. Dosud tato věková skupina mohla absolvovat přeočkování po půl roce od dokončené vakcinace. Od konce loňského prosince, kdy se v Česku s očkováním začalo, zdravotníci podali už přes 15 milionů dávek vakcín. Plně naočkováno je téměř 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku vakcíny, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. V přepočtu na obyvatele je ale ČR v očkování devátá nejhorší v Evropské unii.

Doporučené testování na koronavirus před vánočními svátky, kdy se setkají s příbuznými, si zájemci o test PCR neobjednají před Štědrým dnem v mnohých pražských nemocnicích, volné termíny jsou až po svátcích. Velmi omezenou možnost se nechat otestovat budou mít lidé o Vánocích v Karlovarském kraji, kde se o svátcích zřejmě otevře jen jediné odběrové místo. Naproti tomu na jihu Čech testovací centra zásadnější omezení provozu neplánují.

Případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál ubývá. V úterý jich laboratoře potvrdily 11.825, tedy o téměř 4900 méně než před týdnem. Zvolna se snižuje také zátěž nemocnic - hospitalizaci nyní vyžaduje 4678 lidí s koronavirem, před týdnem jich bylo bezmála 6100. Počet covidových pacientů ve vážném stavu klesl za uplynulých sedm dní z 993 na 821.

Setrvale se snižuje i takzvané incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá na 100.000 obyvatel 563 případů covidu, předchozí den to bylo 608 a ve stejný den minulého týdne skoro 800. Zpomalování epidemie ukazuje také reprodukční číslo udávající, kolik jeden pozitivně testovaný člověk v průměru nakazí dalších lidí. Od začátku prosince se drží pod hraniční hodnotou jedna.