Video placeholde

Kecy a politika: Povinné očkování a vláda o Vánocích

Babišova vláda nastražila na současnou, Fialovu garnituru několik granátů, které budou postupně vybuchovat. Jedním z nich je vyhláška o povinném očkování proti covidu u lidí nad 60 let a některých profesních skupin, jako jsou zdravotníci, hasiči a policisté. Jak se vláda zachová?

Můžeme vršit argumenty pro a proti povinnému očkování. Podstatné je něco jiného: jak tuto vyhlášku účinně vymáhat? Už dnes je povinné očkování u dospělých proti tetanu a jeho nerespektování se postihuje částkou deset tisíc korun. Nikdo to však nevyžaduje. Má nastat stejný postup v případě očkování proti covidu? Má být tím nástrojem tlaku finanční sankce? A v jaké výši? Právníci říkají, že není jasné, jestli jde pokutu udělit opakovaně, protože za jeden přečin jde trestat jen jednou, takže je otázka, jestli se lidé nebudou z této povinnosti „vykupovat“. O těchto a dalších věcech debatovali v pořadu Kecy a politika Petros Michopulos a Bohumil Pečinka.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Rozhodně Parlament musí vyhlášku předělat, protože v řadě míst neodpovídá současným formulacím v právních předpisech. Výsledkem může být zrušení vyhlášky u soudů a nekonečné právní spory jako v posledních dvou letech, když Nejvyšší správní soud rušil jednu ministerskou vyhlášku za druhou.

Petros Michopulos řekl, že je přívržencem povinného očkování a Fialova vláda neudělala dobře, když se nechce svést na vyhlášce, která politicky padá na její předchůdce. Jeho hlavní tezí je, že očkovaní by měli v nemocnicích mít automaticky přednost před neočkovanými. Navíc by si neočkovaní měli za péči připlácet.

Bohumil Pečinka zase soudí, že zdravotní pojišťovny by konečně měly přestat být pseudostátními firmami a měly by dělat pojištění podle toho, jak člověk žije a jak se rozhoduje, včetně přístupu k očkování. Povinné očkování proti covidu přitom považuje za nepřiměřený nátlak do osobních práv člověka. Cituje ústavní soudkyni Šimáčkovou, která řekla, že povinné očkování je „zásah do tělesné integrity, a proto musí být proveden jen zákonem, nikoli ministerskou vyhláškou“. Je skeptický k tomu, jak by se povinné očkování násilím provádělo. Jezdila by snad na venkov – s nadsázkou řečeno — přepadová komanda s jehlami? A pokud není jasný způsob vymáhání nařízení, neměl by se do toho stát pouštět.

Oba autoři podcastu Kecy a politika se shodli v tom, že vakcíny proti covidu poměrně rychle vyprchají, rychleji, než se ještě začátkem roku myslelo. Vzhledem k rozšíření mutace omikron je nyní klíčové, aby dostali třetí dávku všichni rizikoví občané bez ohledu na věk. Minimálně tím budou chráněni do začátku léta, kdy covidová epidemie odchází a současně některé firmy mají na trh dát řadu nových typů antivirotik v tabletách. V politických kuloárech se říká, že ministr zdravotnictví Válek chce posunout datum povinného očkování na léto, mezitím se právně upraví vyhláška a dojde ke zmírnění pandemie. Podstatné nyní je nabídnout třetí dávku těm, co se na jaře očkovali jako jedni z prvních.

V další části podcastu Kecy a politika mluvili o odstoupení policejního prezidenta Švejdara a chybách nastupujícího ministra vnitra Rakušana. Rovněž zavedli nepravidelnou rubriku Poslední rána Andreje Babiše. Popisuje, jak agrobaroni po prohraných volbách upravovali pravidla pro vyplácení zemědělských dotací pro své agrokolchozy. Citují přitom dávnou větu ekonoma Karla Kříže, že Andrej Babiš je tím typem kapitalisty, před nímž je nutné kapitalismus chránit.