Video placeholde

Kecy a politika - Speciál Tři mačety: Nic jsem neudělal, tvrdí kandidát na ministra Pavel Blažek

Jak by měl vypadat demokratický stát? Proč dochází k únikům z vyšetřovacích spisů na olomouckém státním zastupitelství? Jaké by mělo být postavení žalobců? A co chce budoucí ministr Pavel Blažek dělat s nelichotivou přezdívkou don Pablo? To byla témata nového speciálu podcastu Kecy a politika s názvem Tři mačety, jehož zkrácený záznam přinášíme čtenářům Reflexu.

V první části se debata vedla o fungování státu. Poslanec Blažek citoval Aristotela, který řekl, že demokracie se může kdykoli zvrhnout v ochlokracii, tedy vládu lúzy. Dojít k tomu může několika způsoby, například nevhodným používáním referend. Dalším rizikem je médiokracie, tedy nekontrolovatelná moc médií, zvláště těch sociálních.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Ty sice ovlivňují veřejný prostor, ale na rozdíl od tradičních médií nenesou velké technologické firmy, které je provozují, právní odpovědnost za své výstupy. Stejným rizikem je také volání po efektivitě státu za cenu osekávání demokratických postupů. Pavel Blažek citoval z otců americké demokracie, kteří se v první řadě zasazovali o rozdělení moci ve státě jako obranu před nástupem diktatury. Stát by měl být proto efektivní v úzkých mantinelech a neměl by mít ambice vytlačovat z trhu soukromé subjekty a konkurovat jim.

V další části bylo předmětem diskuse státní zastupitelství. Autoři speciálu Kecy a politika se shodli, že situace na státních zastupitelstvích je – na rozdíl od soudů – neudržitelná. Neexistují například funkční období pro šéfy jednotlivých státních zastupitelství, takže olomoucký Ivo Ištvan je ve funkci šéfa tohoto vrchního státního zastupitelství už 23 let. Navíc na tyto pozice neexistuje výběrové řízení, tedy všechno to, co v soudnictví běžně funguje.

Na rozdíl od soudů se rovněž kárná řízení prakticky nevykonávají. Největším nešvarem činnosti vrchních státních zastupitelství jsou úniky z vyšetřovacích spisů. Přestože je už před čtyřmi lety konstatovala vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny nebo různá pravomocná rozhodnutí soudu, nemá to pro dotyčné žalobce žádné důsledky. Rovněž dochází k podivné symbióze mezi části médií se státními zástupci, kteří jim tyto úniky ze spisů zprostředkovávají, a výměnou za to jim někteří novináři poskytují mediální krytí.

Autoři podcastu rovněž debatovali o politické nálepce, kterou budoucí ministr nosí. “Co chcete dělat, abyste zabil dona Pabla?” zeptal se budoucího ministra Petros Michopulos. Poslanec Blažek se hájil tím, že tuto přezdívku dostal kdysi od brněnské politické opozice a že není a nebyl v žádné kauze vyšetřován a ničeho se nedopustil.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>