Video placeholde

Kecy & politika: Konec pirátské puberty?

Včera v noci Piráti schválili svůj vstup do vlády. Pro bylo 82 procent z 888 hlasujících. I když se ještě včera z prohlášení pirátských politiků zdálo, že výsledkem bude NE, závěrečný součet řadu politických pozorovatelů překvapil. Znamená to, že z České pirátské strany vzniká předvídatelný politický subjekt?

Složitá struktura pirátského rozhodování není náhoda, je to jejich filozofický postoj ke světu. V centru jejich uvažování stojí otázka moci a to, jak ji rozmělnit a nahradil kolektivním rozhodováním. Nejvýš pak stojí internetové hlasování, z něhož vychází moc špičkových politiků pirátské strany. Vedlejším efektem je, že jde o stranu, jež má své vnitřní fungování plné porad, schůzí a internetových hlasování. Je to přebyrokratizovaná struktura, která je náročná na provoz jako takový. O těchto a dalších věcech mluvili v posledním podcastu Kecy a politika jeho autoři Petros Michopulos a Bohumil Pečinka.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Hodně to vychází z profesního zaměření vedení pirátské strany. Ještě před třemi lety většina širšího vedení byli absolventi matematicko-fyzikální fakulty nebo oborů jako informatika. Do politiky si proto přenesli sklon k hledání čistých procesů a algoritmů. Politika je však z poloviny poznání lidské přirozenosti, otevřená komunikace, poznání zájmů lidí a dávání do souladu s trendy doby. Část Pirátů kolem europoslance Peksy naopak vidí politiku jako mechanickou aplikaci programů, jež vznikly v prostředí levicově progresivistických západoevropských stran. Sami se přitom cítí jako poslové západních hodnot, které nemohou a nemohou zakořenit v tupém postkomunistickém prostředí.

Ve skutečnosti je politika hájení zájmů lidí žijících v nějakém státě se zcela určitými sociálně-ekonomickými poměry. Nejde násilně roubovat některá opatření ze zemí, jež mají trojnásobně vyšší průměrné mzdy, a navíc mají jiné geografické danosti. To se týká například energetiky a pokusů masově zavádět do českých podmínek větrné elektrárny, když v Česku, na rozdíl od přímořských zemí, tolik nefouká. Takhle by se to dalo vztáhnout i na jiné části programu.

Autoři podcastu Kecy a politika se domnívají, že rozhodnutím jít do vlády Piráti přece jen překonali svá učňovská léta a nyní mají možnost dokázat, že politiku také umějí dělat jinak než věčným sepisováním různých opozičních analýz na všechny problémy světa. Česko se nachází v rozpočtové, covidové a energetické krizi, a tak pirátští politici ve vládě a na místech náměstků ministrů musí ukázat svou akčnost a schopnost „zúřadovat“ své nápady. Hlavně v oblasti digitalizace veřejné správy, protože to je jejich pilotní téma a to od nich veřejnost očekává.