Video placeholde

Kecy & politika: Jak se peče vláda?

Osmého listopadu mají vítězové voleb ze SPOLU a koalice PirSTAN podepsat koaliční smlouvu. Jako každý dokument tohoto typu má obsahovat nejen rozdělení ministerstev, ale i hlavní body společného vládního programu. Pokud bude Petr Fiala pověřen prezidentem republiky k sestavení vlády, bude mít ještě maximálně třicet dnů na to, aby tento program rozpracoval v programovém prohlášení vlády. Následně může požádat sněmovnu o důvěru. Teprve pak může po Andreji Babišovi převzít premiérskou funkci. O zákulisí sestavování vlády a jednotlivých jménech si v novém podcastu Kecy a politika povídali Petros Michopulos a Bohumil Pečinka.

Na úvod oba autoři mluví o plánu hradních poradců Nejedlý–Mynář, kteří usilují co nejdříve vyreklamovat prezidenta Zemana z pražské Ústřední vojenské nemocnice. Smyslem je umístit ho do nějaké mobilní ošetřovny na zámku v Lánech. Petros Michopulos a režisér Martin Bartkovský to přirovnávají ke stavbě pojízdné ošetřovny z amerického seriálu M.A.S.H. Jiří Ovčáček v tom bude něco mezi desátníkem Radarem O’Reillym a fingovaným transvestitou Klingerem. Lánská pečovatelka ve žlutém svetru, paní Kateřina, zase může být novodobou majorkou Houlihanovou.

Poslechněte so podcast Kecy a politika na Spotify:

 

Na tomhle ironickém humoru chtějí autoři podcastu Kecy a politika ukázat, jak dvojice hradních poradců chce udělat všechno pro to, aby opět získala monopolní postavení na přístup k prezidentovi republiky. Jenom z této funkce dveřníků vychází její politický vliv, a to bez ohledu na skutečný zdravotní stav hlavy státu.

V další části se podcast Kecy a politika věnuje sestavení vlády. Ještě koncem minulého týdne platilo, že rozdělení ministerstev mezi SPOLU a koalicí PirSTAN bylo v poměru 11:6. Přičemž ODS by v tomto rozložení získala šest resortů (premiér, finance, doprava, obrana, spravedlnost, pro evropské záležitosti), KDU-ČSL tři resorty (zemědělství, práce a sociální věci, životní prostředí), TOP 09 dvě ministerstva (zdravotnictví, kultura?) a funkci šéfa Poslanecké sněmovny. V rámci dvojkoalice PirSTAN dostanou Piráti tři ministerstva (místní rozvoj, zahraničí, digitalizace) stejně jako STAN (vnitro, školství, průmysl a obchod).

Autoři citují z rozhovoru Václava Klause, který tvrdí, že rozložení sil není nakloněno ODS. Ve skutečnosti v jeho druhé vládě (1996–97) měla ODS osm ministerstev (získala 29 procent hlasů), lidovci s osmi procenty hlasů po volbách převzali čtyři ministerstva stejně jako ODA, která měla 6,4 procenta hlasů. Z tohoto kontextu je jasné, že ODS byla tehdy víc podreprezentovaná vzhledem k poměru získaných hlasů, než je nyní, když kandidovala v rámci předvolební koalice SPOLU.

Spory se dnes vedou hlavně o obsazení ministerstev životního prostředí, kultury a jestli Piráti převezmou ministerstvo pro místní rozvoj nebo ho vymění za jiné a budou se snažit vytvořit něco jako ministerstvo pro digitalizaci.