Video placeholde

Kecy & politika: Unesený Zeman a Babiš prezidentem

Pražský hrad s postupujícími dny připomíná carský dvůr v éře samozvaného proroka Rasputina, který manipuloval carskou rodinou. Podobně se ve vztahu k prezidentovi chová hradní kancléř Mynář a prezidentův poradce Nejedlý. Neustálé skrývání, nedostatek komunikace s veřejností, šibování s prezidentem z nemocnice do lánského zámečku a nazpátek naznačují, že cosi není v pořádku.

Mohl se o tom přesvědčit i premiér Babiš, který si v neděli přijel pro pověření k sestavení vlády. V Lánech však našel jen bezvládného prezidenta, odmítl si cokoli vzít, zburcoval lékaře a raději utekl zadním vchodem, aby nemusel statovat u prezidentova martyria. Tyto a další věci rozebírají v posledním podcastu Kecy a politika jeho autoři, Bohumil Pečinka a Petros Michopulos.

Poslechněte si podcast Kecy & politika jako podcast na Spotify:

 

Nejde jen o morální a komunikační problém, ale i problém právní. Není jasné, jak dlouho už Miloš Zeman není způsobilý k výkonu své funkce a někdo s ním manipuluje. Má to svoje vážné důsledky. Pokud by se zpětně zjistilo, že prezident nebyl způsobilý k prezidentské funkci, a přesto za něj někdo podepisoval milosti a jiné právní dokumenty, vystavují se dotyční trestnému činu sabotáže s horní hranicí deseti let. I proto by mělo být co nejdříve vytvořeno lékařské konzilium, které věrohodně podá svědectví o zdravotním stavu hlavy státu.

Autoři podcastu Kecy a politika se domnívají, že svým nedělním projevem na Čau, lidi Andrej Babiš fakticky ohlásil začátek prezidentské volební kampaně. V tomto projevu Babiš už definitivně odhodil politickou linii manažera a středového politika. Jeho projev byl primárně určen radikálním voličům propadlých politických stran (ČSSD, KSČM, Přísaha). Babiš zde ostře odsoudil polistopadový politický vývoj a tvrdil, že tu vládne politický kartel, který škodí zemi.

Autoři Keců a politiky tvrdí, že pojal případné předčasné prezidentské volby jako odvetu za volby sněmovní. V tom ho už od pondělí mocně roztleskával holdingový tisk. Toto rozhodnutí Babiš udělal navzdory tomu, že existuje pravděpodobnost, že po případném zvolení může být prezidentský úřad vláčen bahnem vyšetřování a soudních procesů. Jeho prezidentská kandidatura by znamenala, že si vezme celý stát jako rukojmí svých osobních problémů.

Včerejší opozice a snad i zítřejší vláda by měla přestat slavit sobotní vítězství. Měla by si uvědomit, že vyhrála pouze první poločas zápasu a ten druhý v podobě prezidentské volby právě začal. Politický marketér Petros Michopulos si myslí, že nedělní Babišův projev znamenal gól do jejich sítě. Tvrdí, že Babiš se rozhodl sjednotit propadlé hlasy ze sněmovních voleb a díky nim se stát hlavou českého státu. Následně se bude mstít za porážku ve sněmovních volbách. Budoucí vládní koalice by měla zareagovat nominací například dvou prezidentských kandidátů a netříštit síly. Pokud by se totiž prezidentských voleb účastnilo příliš lidí z nebabišovského světa, dostane se do druhého kola pouze Babiš a Okamura. Pro většinu lidí z nebabišovského světa jen volba mezi větším a ještě větším zlem.