Video placeholde

Babiš je paranoidní lakomec. Ve Francii se chtěl vyhnout daním a půjde po něm i FBI, říká Michopulos

Proč se Andrej Babiš pouštěl do komplikovaného schématu offshorových firem a nekoupil si nemovitosti ve Francii rovnou? Kvůli utajení těžko, protože se svými výlety na jih Francie chlubil na Instagramu. Tím pravým důvodem mohla být snaha ušetřit na francouzských daních. Jak to celé zřejmě premiér zamýšlel, analyzuje politický marketér Petros Michopulos na základě zjištění z úniků tzv. Pandora Papers. Poslechněte si jeho analýzu ve videu v úvodu článku. Ukázka pochází z aktuálního dílu podcastu Kecy a politika, ve kterém Michopulos spolu s Bohumilem Pečinkou komentuje aktuální politické dění.

V neděli večer zveřejnil server Investigace.cz zprávu, že je český premiér součástí dat v rámci úniku Pandora Papers, ze kterých vyplývá, že si přes offshorové firmy v daňových rájích nakoupil nemovitosti ve Francii za 400 milionů korun. Sám Babiš tvrdí, že bylo všechno legální. Proč se ale pustil do tak složitého procesu, když si chtěl jen koupit zámek a další nemovistosti?

„Ve Francii je vysoká daň z nemovitostí a té se Babiš zřejmě chtěl vyhnout. Ale nevyhnul by se jí, kdyby to zaplatil celé ze svého nebo kdyby si na to půjčil sám od sebe. Takže půjčil první firmě v offshoru, ta půjčila té druhé, ta třetí, ta půjčila monacké firmě a ta pomocí úvěru ze Spojených států koupila zámek,“ vypočítává Petros Michopulos. A když Francouzi přijdou na to, že si Babiš půjčil od Babiše a zatajil to přes offshory, tak je to daňový podvod.

Nabízí se ale otázka, proč psal český premiér všechny firmy v daňových rájích na své jméno? „Protože je to paranoidní lakomec. Babiš se bojí úplně všech, a proto si všechno nechal napsat na sebe. Díky tomu je teď možné ho se všemi transfery spojit,“ hodnotí předsedu vlády Michopulos.

Kromě francouzské finanční prokuratury se podle Michopulose musí Babiš obávat i FBI. „Oni jsou extrémně citliví na to, když někdo používá americké firmy na praní špinavých peněz. To se bude těžko vysvětlovat. Každopádně to je největší problém Andreje Babiše, jaký v životě měl. Čapí hnízdo je proti tomu sranda,“ uzavírá.

Poslechněte si celou analýzu ve videu v úvodu článku. Celý díl podcastu Kecy a politika, ze kterého úryvek vychází, si můžete poslechnout zde:

Video placeholde
Kecy a politika 24: Volební finále a nezdaněné kabelky Andreje Babiše • reflex.cz