Video placeholde

Kecy & politika: Odcházení Andreje Babiše a Zemanovo zmrtvýchvstání

Ve svém nedělním pořadu Čau, lidi premiér Babiš znovu zopakoval, že mu po volbách prezident Zeman slíbil, že jej jmenuje premiérem. Tohle prohlášení je však už jen folklór pro jeho tvrdé voličské jádro. Andrej Babiš s něčím takovým už ani nepočítá, jen chce vyslat tradiční signál ve stylu „lidi, neprohrál jsem a jsem stále stejný frajer“. Všechno ostatní naznačuje, že jde skutečně od moci. Tohle téma je obsahem nového podcastu Kecy a politika.

Jeden významný historik řekl, že dějiny budou politiky soudit hlavně podle jednoduché úměry: odevzdali stát v lepším stavu, než v jakém ho přijali? A v jakém ho Andrej Babiš přijal od premiéra Bohuslava Sobotky?

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Za jeho předchůdce se inflace pohybovala kolem jednoho až dvou procent. Dnes ministryně financí Schillerová připouští, že příští rok nebude 3,5 procenta, jak oznamovala, ale šest procent. Veřejné rozpočty převzal Andrej Babiš s menšími schodky, ale stabilizované. V posledních třech letech je zadlužení stejně velké jako v celé polistopadové éře. Tři poslední schodky státního rozpočtu ve výši 400 miliard přitom šly jenom zčásti na covidová opatření. Ve skutečnosti se z toho stal nástroj umělého zvyšování platů lidí navázaných na stát, což přivedlo na svět relativně vysokou inflaci.

Právě kvůli nerovnováze veřejných financí během několika měsíců centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,75 procenta až na dnešních 2,75 procenta. Navíc snížila odhad letošního růstu ekonomiky z 3,5 procenta na 1,9 procenta. Také procházíme těžkou energetickou krizí, na niž mohla vláda reagovat dříve. Můžeme sice vést debaty, jaká část inflace je dovezená ze zahraničí a jak se na nerovnováze podílejí vnější faktory. Podstatné je, že Babišova vláda zatím nic neudělala pro to, aby tyhle nerovnováhy utlumila. Za této situace je velmi ráda, že může utéct od moci.

V této situaci došlo k něčemu, co by se dalo popsat jako zmrtvýchvstání prezidenta Zemana. Tento mocensky založený politik zjistil nové politické reality a vstřícně se vyjádřil k programu nové, Fialovy vlády. Navíc viděno pohledem prezidenta Zemana je Babiš pučistou svého druhu. Miloš Zeman pochopitelně nezapomene žádnému ze senátorů, že chtěli aktivovat článek 66 ústavy, které ho měla dočasně zbavit některých pravomocí. Současně, podle informací z jeho okolí, nikdy nezapomene Andreji Babišovi, že v době jeho hospitalizace vyzval k odstoupení kancléře Mynáře a fakticky se připravoval na předčasné prezidentské volby. Jeho dnešní obrat k fialovskému světu je další ze série jeho taktických úkroků. Rozhodně je se na co těšit.