Video placeholde

Kecy & politika: Fiala nastupuje. Michalik odstupuje?

Už tento pátek pověří prezident republiky vítěze voleb Petra Fialu sestavením nové vlády. Kdo je Petr Fiala a jaké politické a ekonomické výzvy před ním stojí?

Nečekané volební vítězství formace SPOLU posílilo pozici Petra Fialy v čele ODS. Fiala si současně přeje, aby SPOLU šlo jednotně i v dalších typech voleb. Je to logické. Fiala je otcem i matkou SPOLU a je hlavní reprezentant její identity. V devadesátých letech ještě jako politolog měl blízko ke Křesťanskodemokratické straně a posléze k ODS. Je tedy ideální reprezentant všech tří proudů sdružených ve SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Autoři posledního dílu podcastu Kecy a politika si kladou otázku, jestli se SPOLU v střednědobém časovém výhledu nepřemění v novou politickou formaci. Fialovi to rozhodně dává silnou vyjednávací pozici. V kterékoli chvíli může teoreticky říct: Nechcete mě v ODS? Fajn, zkusím to ve SPOLU. Kdo jde se mnou? Vedení ODS proto ve vztahu k Fialovi tahá za kratší provaz, i když to nemusí být takto nahlas vůbec vysloveno.

Idea formace SPOLU je realizací dávného projektu Mirka Topolánka a Miroslava Kalouska, kteří chtěli sblížit ODS a tehdejší KDU-ČSL. Slibovali si od toho společný volební postup ve stylu německé CDU/CSU, což by jim zaručovalo vysoké volební výsledky. Politolog Fiala o tom už nesnil, zrealizoval to a ve sněmovních volbách 2021 Andreje Babiše skutečně porazil.

Jeden z autorů podcastu Kecy a politika, Petros Michopulos, soudí, že Fialova vláda se dostala pod palbu, aniž oficiálně vznikla. Jedním z důvodů jsou nevyjasněné osobní finance možného budoucího ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika (STAN). Podnikatel Michalik, jehož majetek se odhaduje na miliardu korun, jej má rozmístěný v různých zemích a na různých kontech. Už řadu dní není schopen srozumitelně vysvětlit, kde všude má svá aktiva a z čeho pocházejí.

Bývalý marketér Michopulos soudí, že i kdyby všechny věci, o nichž dnes píší média, byly legální, svůj boj Michalik už prohrál. Tím, jak si nenechal před vstupem do politiky udělat od nezávislé firmy audit osobních financí, celou situaci podcenil. Dnes už je malá pravděpodobnost, že znovu získá pod kontrolu příběh o svém majetku. Fialova vláda tím krvácí ještě dřív, než stačila vzniknout.

Dalším adeptem na rychlé ukončení ministerské kariéry je možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ani po týdnech rozhovorů a vystoupení v médiích nikdo přesně neví, co si poslanec Válek o svém resortu a covidové situaci myslí. Jeho projevy jsou dlouhé, chaotické a nesrozumitelné. Jedinou jeho šancí je, že celkovou komunikaci za něj převezme nějaký zkušený šéf tiskového odboru nebo protřelý spin doctor. V opačném případě je Válek dalším kandidátem na vypadnutí z Fialovy vlády. V éře nepopulárních covidových opatření je komunikace s občany stejně tak důležitá věc jako správně rozfázovaný postup zavádění covidových opatření.

Hlavní výzvou Petra Fialy a jeho vlády však bude něco jiného. V Česku se nejvíce zdražuje za posledních deset let, a úrokové sazby se dokonce zvyšují nejrychleji od roku 1997. Dokonce ministryně financí Alena Schillerová odhaduje na příští rok inflaci kolem šesti procent a na letošní rok snížila centrální banka odhad růstu ekonomiky z 3,5 na 1,9 procenta.

Stalo se tak v situaci, kdy vládní a opoziční strany před volbami shodně vycházely z jednoho předpokladu: očkování eliminuje covidovou infekci, ekonomika půjde prudce nahoru a s ní i zvýšené daňové příjmy. Ukázalo se však, že covid hned tak neodejde a bude devastovat ekonomiku nadále. V tu chvíli nutně část rozpočtových příjmů vypadne a před Fialou bude výzva, jak se současně vypořádat s nižším výběrem daní a současně ohlašovaným záměrem seškrtat nadměrně deficitní rozpočet na rok 2022 (kolem 377 miliard korun), který připravila Alena Schillerová.

Petr Fiala se v premiérské funkci může udělat nebo oddělat. Republika by potřebovala určitě tu první věc.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>