Video placeholde

Kecy a politika: Zeman jako varan v teráriu

Českem se ještě před nedělním vystoupením Miloše Zemana v proskleném akváriu v lánském zámku šířila zvláštní fáma. Zlé jazyky tvrdily, že zemřel a hradní okolí postrkuje do popředí jeho dvojníka. Tahle směšná konspirační teorie je výsledkem zvláštní situace, která se kolem prezidenta republiky děje minimálně v posledních dvou měsících.

Je to výsledkem mediálních záběrů, jak lékaři odvážejí jeho bezvládné tělo do Ústřední vojenské nemocnice, jeho náhlého zmrtvýchvstání, podepsaného reversu, odvozu do Lán, odkud se po dvou hodinách nakažen covidem znovu vrátil do Ústřední vojenské nemocnice, tohoto neoficiálního sídla hlavy českého státu. Všechny tyhle nečekané přesuny vedly řadu lidí k představě, že Zeman je mrtvý. Přesně v duchu televizní soutěže s názvem Tvoje tvář má známý hlas. Celé je to samozřejmě kolosální nesmysl.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Na druhou stranu není zajímavý obsah této legendy. Má to však výpovědní hodnotu o společenské atmosféře, v níž se celá věc odehrává. Najednou před námi vystupuje svět Gogolových románů. Například v Mrtvých duších je popisována legenda o tom, že někdo skupuje mrtvoly, a proto se blíží konec světa. Nebo když se v době komunismu v Praze šířilo, že v noci jezdí ulicemi města černá sanitka, jejíž osádka přepadává lidi a odebírá jim orgány určené pro transplantaci komunistických funkcionářů. Tyhle iracionální příběhy jsou vždycky příznakem toho, že někdo něco předstírá, část veřejnosti tomu nevěří a reaguje na to ještě větším nesmyslem. Těmito a dalšími událostmi se zabývají autoři nejnovějšího podcastu Kecy a politika.

Jeden z autorů, Petros Michopulos, přirovnává prezidenta republiky během jmenování předsedy vlády k varanovi v teráriu. Tvrdí, že jde o nedůstojnou situaci, díky níž se Česko opět dostalo do zpravodajství největších televizních stanic. Oba autoři podcastu odmítají praxi, kdy všichni ministři se chodí k prezidentu republiky představovat. Podle ústavy nese zodpovědnost za vládu premiér, takže stačila konzultace jeho jako šéfa vlády a hlavy státu. Tím, jak si Zeman prosadil individuální setkání, znovu nastolil atmosféru podřízenosti a nadřízenosti, opět ve svůj prospěch. Podle autorů podcastu Kecy a politika jde o jinou verzi starého středověkého sporu mezi mocí světskou a duchovní. V našem pojetí mezi Parlamentem, o jehož důvěru se opírá vláda, a přímo voleným prezidentem, který tak rád zavádí nové tradice a ústavní zvyklosti.

Cílem nové vlády by mělo emancipovat se na „panovníkově“ moci a opírat se výhradně o vůli Parlamentu, jak to předpokládá ústava. Ukázalo by se, že z velkého varana v proskleném teráriu by rázem byla neškodná ještěrka.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>