Video placeholde

Turky obléhaná Vídeň už musela jíst krysy. Zachránil ji až zásah okřídlených jezdců

J. R. R. Tolkien se ve svém psaní často inspiroval historií. Občas je inspirace trochu obskurní, občas je nad slunce jasná. Jako třeba bitva o Minas Tirith, jedna z nejikoničtějších bitev fantasy literatury, kdy rohanská jízda dorazí právě včas, než skřeti proniknou do města… Ta má inspiraci zcela zřetelnou. 

Píše se rok 1683, Osmanská říše se rozkládá na třech kontinentech od Bagdádu po Budapešť, od Krymu po Káhiru. V cestě do nitra Evropy jí stojí hlavní město Svaté říše římské – Vídeň. Velkovezír Kara Mustafa Paša má na své straně sto padesát tisíc elitních válečníků, celé baterie děl a desítky let zkušeností s dobýváním měst. Co nemá, je čas. Jak se turečtí vojáci tříští o hradby Vídně, kterou brání sotva patnáct tisíc Rakušanů, obě strany mají na mysli jednu jedinou otázku – stihne pomoc přijít včas?

Po půl roce zveřejňujeme záznam živého vystoupení podcastu Hodina dějepichu, kde se dozvíte všechny krvavé detaily tohoto epického konfliktu. Jak se bojuje v tunelech pod hradbami, jak chutnají krysy a jak mají Poláci ve zvyku dorazit za pět minut dvanáct.