Video placeholde

Kecy a politika: Bude Babiš lepší prezident než Zeman?

Prezidentská horečka pomalu začíná. Andrej Babiš začal sbírat podpisy na svou kandidaturu, Miroslav Kalousek v sobotu v Právu oznámil, že zvažuje jít do prezidentské kampaně a miliardář Karel Janeček si kupuje na TV NOVA přenos v rámci soutěže Český slavík, aby se mohl v téže věci prezentovat. Jak bude vypadat nový prezident, a co je to vlastně česká prezidentská tradice? Je možný návrat výkonu prezidentské funkce před Miloše Zemana? A jak by se choval Andrej Babiš jako nova hlava státu? O všech těchto věcech se zamýšlí v novém podcastu Kecy a politika Bohumil Pečinka a Petros Michopulos.

Už od vzniku republiky v roce 1918, je funkce hlavy státu spojena se spasitelskou a osvoboditelskou rolí. Na rozdíl od sousedního Rakouska, s nímž jsme měli dlouhá léta společný stát, v jehož čele stál monarcha. V Rakousku sice má přímo volený prezident rozsáhlé pravomoci, ale jsou tzv. zmrazené pro případ politické krize. Od druhé světové války je však ještě nikdo nerozmrazil. Mezi rakouskými politiky panuje shoda, že president by měl plnit ceremoniální funkci, a proto jsou sem nominováni spíš druholigoví politici ze dvou hlavních politických stran, než bývalí kancléři. V rakouské politice platí: kancléř, který skončí, neoživuje svoji kariéru jako prezident, který má sjednocovat národ a aktivně nemá zasahovat do politického života země.

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

V Československu a dnešní České republice přetrvala tradice monarchistického prezidenta. Tedy jako někoho, k němuž se upínají očekávání mnoha lidí. Je to stará česká tradice – nedůvěřovat vládám a parlamentům, ale vzhlížet k moudrosti autorit v Hofburgu, nebo na Pražském hradě, kteří mají v rukou tzv. milosti, což je starodávná tradice domáháni se spravedlnosti mimo soudy.

Na tuhle tradici důvěry v prezidenta navázal po roce 2013 prezident Miloš Zeman, který byl první přímo zvolený prezident. Svým nafukováním ústavních pravomocí se často stavěl do role hlavy státu v poloprezidentském systému, jaký je například ve Francii. Zde je prezident tím hlavním článkem výkonné moci a často rozhoduje o dalším životě vlády.  

Pokud se za rok stane prezidentem republiky Andrej Babiš, bude pokračovat jiná zhoubná česká politická tradice: odcházející premiéři se snaží prodloužit si politický život a pokračují v premiérské roli jinými prostředky z Pražského hradu. To může zablokovat celý systém, vést k permanentní válce vítězů a poražených z nedávných sněmovních voleb a pokusům prezidenta přímo ovlivňovat vládní rozhodnutí. Éra Miloše Zemana bude pokračovat s daleko větší dynamikou a vyústí v daleko větší rozdělení společnosti, než jakého jsme dnes svědky, tvrdí oba autoři podcastu Kecy a politika.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>