Video placeholde

Kecy a politika: Proč Zeman ustoupil a co to znamená?

Ještě minulý pátek vydal prezident republiky k nové vládě stanovisko ostré jako břitva. Pustil se do některých ministrů, u nichž je „riziko deficitu odborné kompetence“, přestože debatami s každým z nich strávil všeho všudy půl hodiny. Nicméně je premiéru Fialovi slíbil jmenovat. Jedinou výjimku si dal v osobě pirátského nominanta na ministra zahraničí Jana Lipavského.

Po tomto stanovisku se Zemanovi stoupenci připravili na dlouhotrvající válku, zahrnující spory s Ústavním soudem. V médiích i na sociálních sítích se postavili na jeho obranu a zdůvodňovali, proč jsou některé formulace ústavy gumovější, než se zdálo. Miloš Zeman však své kritiky i stoupence převezl a v pondělí slíbil, že vládu jmenuje kompletní, podle návrhu premiéra Fialy. Co se stalo a co to bude znamenat?

Podpořte autory a předplaťte si podcast Kecy a politika, který obsahuje odpovědi na dotazy fanoušků a další bonusy >>>

Autoři podcastu Kecy a politika se domnívají, že výměnou za jmenování vlády si Miloš Zeman otevřel u Petra Fialy účet. Co na něj bude chtít vybrat? V centru jeho zájmu je jednak přemístění českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Dále demontáž šéfa Bezpečnostní informační služby Koudelky, rozmístění svých lidí na velvyslanecké a diplomatické posty a nakonec udržení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky, který se v minulých letech výrazně zvýšil.

Jeden z autorů podcastu, Petros Michopulos, soudí, že právě jednání o udržení rozpočtu v době všeobecného škrtání výdajů bylo tím, co převážilo misky prezidentových vah. Roli hrály také úvahy o kompetenční žalobě. Autoři připomínají, že exministr Sobotka dvakrát nechával vypracovávat tuto žalobu, když prezident Zeman nechtěl jmenovat ministry Dienstbiera a Zaorálka nebo nechtěl odvolat z jeho vlády ministra financí Babiše. Nakonec však vždycky ustoupil.

Svou roli mohly sehrát i zvláštní vztahy, jež mají Zeman s Fialou delší dobu. V roce 2013, když ještě Fiala byl ministrem školství a Zeman začínajícím premiérem, řešili Zemanovu nechuť jmenovat určité profesory. Prezident nakonec po dlouhém jednání přistoupil na Fialův kompromis, že jejich profesuru podepíše, ale sám jim dokument osobně nepředá.

Je možné, že mezi těmito dvěma ústavními činiteli vzniklo pouto, které je o něco víc než respekt. Oba jsou introverti, knihomolové, nepraktičtí, nesportovci, navíc s dobrým vztahem ke Státu Izrael. To jsou styčné body jejich možného budoucího vztahu. Ten se nebude podobat spolužití Zeman–Babiš, ale bude založen na principu já pán – ty pán.

Autoři podcastu Kecy a politika dospívají k závěru, že pátečním jmenováním vlády Petra Fialy končí jedna politická epocha. Prezident republiky jednak už nebude skrytý koaliční partner vládní koalice. Současně jmenováním vlády upadl budoucí význam prezidenta Zemana a ještě více jeho politického spojence Václava Klause staršího. V příštích letech bude také platit úměra: čím více bude z opozičních lavic Andrej Babiš útočit na Fialovu vládu, tím jí bude zvyšovat její soudržnost, a naopak.

Přidejte se do skupiny Kecy & politika na Facebooku, kde Bohumil Pečinka, Petros Michopulost a fanoušci podcastu diskutují nad aktuálními tématy, plánem epizod i výjezdy do regionů >>>