Video placeholde

Smoljak: Chceme znemožnit politikům ovládnout ČT, změníme zákon, musíme taky zvýšit koncesionářské poplatky

„Koncesionářské poplatky se musí zvýšit,“ říká David Smoljak, senátor a místopředseda Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky, s tím, že není možné, aby České televizi a Českému rozhlasu neustále rostly výdaje a příjmy zůstávaly stejné bez ohledu na inflaci. Jiný model financování nepřipouští. Pokud by šly na provoz obou veřejnoprávních médií peníze ze státní kasy, vedlo by to k jejich zestátnění, protože schvalování rozpočtů by bylo podmiňováno politickými zájmy. Dobrovolné příspěvky by zase znamenaly privatizaci. Zachování nezávislosti médií veřejné služby je přitom klíčové pro boj s dezinformacemi. Podpořit ji má i připravovaná změna mediální legislativy, o kterou Smoljak dlouhodobě usiluje.

„Obávám se, aby to v naší zemi neskončilo podobně jako v Polsku a Maďarsku, kde po volbách proměnila vítězná strana média veřejné služby v média státní propagandy. Šlo to velice snadno a rychle,“ varuje David Smoljak. Ten se coby senátor a místopředseda Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky zasazuje o vytvoření prostředí, které takovému zneužití aspoň částečně zabrání. „Je to jednoduchá novela, která řeší pouze volbu rad, způsobilost radních a jejich kompetence,“ upřesňuje s tím, že zůstává zachováno nominování kandidátů profesními spolky a občanskými organizacemi. „Trochu se posiluje jejich způsobilost, vyžaduje se nadregionální působnost, délka trvání a nárok na odbornost radních, předtím totiž nebyl vůbec žádný.“

Jako spoluautor návrhu zdůrazňuje, že si je vědom toho, že do budoucna je nutné legislativně zodpovědět také otázky reklamy, financování nebo úpravu online vysílání. To bude ale vyžadovat komplexnější přístup a delší čas k projednání. Přijetí základních úprav je přitom v zájmu nezávislosti České televize a Českého rozhlasu neodkladné. „V současné době mediální rady, které jsou klíčem k volbě nového ředitele, tudíž k nejdůležitějšímu postu v televizi i rádiu, volí Poslanecká sněmovna. Novou podobou zákona se snažíme rozdělit pravomoc mezi obě komory rovným dílem šest ku šesti, není důvod, aby jedna z nich dominovala,“ specifikuje novelu, kterou chce v příštím roce dovést ke schválení. „Patrně o to bude ještě spor, protože v Poslanecké sněmovně jsou zvyklí držet to pevně v rukách a nechtějí se vzdát,“ predikuje.

Proč je současná podoba zákona z roku 1991 České televizi přítěží, na čem se neshodne s generálním ředitelem Českého rozhlasu, kdo by měl kontrolovat hospodaření veřejnoprávních médií nebo jakou roli by měla do budoucna zastávat, prozradil David Smoljak v rozhovoru pro Prostor X.