Video placeholde

Juchelka: Smrt syna mě nasměrovala do politiky, Lipovskou chtějí odstranit jako v 50. letech, okolo ČT je hysterie

Situaci kolem České televize musíme uklidnit, říká poslanec a místopředseda volebního výboru Aleš Juchelka /ANO/. Pro případné odvolání Petra Dvořáka podle něj teď nejsou dost silné důvody. Vadí mu hysterie kolem dění ve veřejnoprávním médiu i to, že se kádruje jak v padesátých letech. V rozhovoru velmi otevřeně popisuje, jak ho ovlivnila smrt syna a jak se vyrovnává s kritikou.

Syn Juchelky trpěl velmi vzácnou nemocí, kterou má jen několik dětí. Poslanec líčí, jak těžkých pro něj a zejména jeho ženu bylo celých deset let. Věří v něco jako posmrtný život, že je tu s nimi syn i po smrti. Víra mu pomohla se s celou věcí vyrovnat a zvládnout ji. Bolest se ale podle něj bude vracet celý život.

Juchelka tvrdí, že do politiky šel mimo jiné právě kvůli smrti syna. Chtěl totiž změnit některé věci, které zažil, což se mu prý i částečně povedlo. Říká, že politika lidi mění, můžou si myslet, že jsou něco víc, pokud nemají pevné hodnotové základy. Hlasování s KSČM pro něj bylo zezačátku problémem, ale z celé věci viní opozici, která měla možnost s ANO spolupracovat. Teď už se na věc dívá víc pragmaticky, zákony je třeba prosadit s kýmkoliv.

Pro odvolání Hany Lipovské z Rady ČT hlasovat nebudu, říká Juchelka. Nestačí mu argumenty kolegy Bartoška. Lipovská se podle něj stala jen nepohodlnou pro své názory, mluví o situaci podobné padesátým létům a říká, že Lipovskou chtějí zlikvidovat. Zároveň podporuje generálního ředitele Petra Dvořáka, který má prý za sebou řadu úspěchů, a pokud by měl být odvolán, tak na základě opravdu silných argumentů. To ale údajný střet zájmů není.

Podle Juchelky jsou ve společnosti dva tábory, jedni vedou proti České televizi „džihád“ a snaží se ji zničit, druzí se k ní naopak nekriticky klaní a jsou jako sekta. Poslanec tvrdí, že je někde mezi, snaží se prý o vyrovnaný přístup. Vadí mu hysterie okolo ČT, ale i část fungování. Rada ČT má podle něj kontrolovat hospodaření, což přiznává, že se teď ne vždy děje. Zároveň právě hospodaření a otevřenost všem názorům jsou podle něj problémy veřejnoprávního média.

Jak se vyrovnat se smrtí dítěte? Jak v tom pomáhá víra? Proč Aleši Juchelkovi nevadí hlasovat s SPD nebo KSČM? Kde jsou problémy České televize? A lze k ní přistupovat bez předpojatosti?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>