Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech.

Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech. Zdroj: Doblogoo

Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech.
Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech.
Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech.
Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech.
Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech.
6
Fotogalerie

Šmírující Čechy zajímají hádky i sex sousedů. Nejvíce šmíráků žije v Praze, vyplývá z průzkumu

Téměř polovině obyvatel naší republiky je vidět do oken a 80 procentům z nich to vadí. Své sousedy rád šmíruje každý třetí Čech. Nejčastěji pozorují běžný chod cizích domácností (32 %), ale i převlekání sousedů (19 %), jejich hádky (18 %) a v 6 % případů dokonce i sex.

To jsou některá zjištění z exkluzivního průzkumu Češi a voyeurismus, který si nechala zpracovat společnost Climax, největší český výrobce stínicí techniky. Online průzkumu se v dubnu letošního roku zúčastnilo prostřednictvím Českého národního panelu přes tisíc Češek a Čechů starších 18 let.

Nejvíce šmírují mladí muži z velkých měst

Pro někoho může být překvapivé, že podle průzkumu jsou aktivnějšími šmíráky muži, přestože obecné klišé říká, že zvědavější jsou ženy. Nejčastěji šmírují přes okna mladí lidé ve věku 18 až 29 let (49 %). Naopak nejméně do soukromí cizích nahlížejí lidé starší 60 let (30 %).

Voyeurismus převažuje ve velkých městech, kde 45 % respondentů nahlíží ostatním do oken. Je to dáno přibývající nahuštěnou zástavbou, kdy je vidět do oken ne jednoho bytu, ale dokonce i desítkám dalších. 15 % obětí šmírování přiznalo, že se si jako obranu pořídilo na okna stínění. „Lidé si pořizují stínění stále častěji nejen kvůli ochraně před sluncem, ale i ochraně svého soukromí. Zejména lidé ve městech si uvědomují, že jim je vidět domů, a chtějí tomu předejít, což nám potvrdil i náš průzkum. Celých 69 % lidí v našem dotazníku uvedlo, že používá stínicí techniku i mimo slunečné dny, aby chránilo svoje soukromí,“ informuje Filip Šimara, obchodní ředitel společnosti Climax.

Z průzkumu také vyplynulo, že Čechům stačí sledovat přes okna běžný chod domácnosti svých sousedů (32 %), jako je třeba vaření a úklid. Téměř pětina respondentů se netajila tím, že ráda pozoruje hádky nebo jak se jejich soused či sousedka převléká. 6 % populace přiznalo, že když mají štěstí, sledují přes okna sex a něžnosti.

Nejvíce šmíráků i obětí je v Praze

Zajímá vás, jak si vedou jednotlivé regiony České republiky a jaká jsou jejich „nej“? Jenom v Praze se dívá do oken sousedům téměř půl milionu respondentů (43 %), což je nejvíce zvědavců připadajících na jeden region. Není tedy překvapivé, že jejich oběťmi se stala více než třetina Pražanů (37 %). Z celé republiky baví lidi v hlavním městě nejčastěji sledovat hlavně domácí hádky a sex. Pozorovat sex a hádky ostatních naopak nejméně zajímá obyvatele Severní Moravy a Slezska. Zároveň si ze všech regionů v republice nejvíce chrání svoje soukromí. 18 % regionu si pořídilo stínění jako ochranu soukromí.

V celé republice si nejvíce šmíráků libuje ve sledování osobní hygieny a převlékání ve Středočeském kraji. Více než polovina obyvatel Plzeňského a Jihočeského kraje (57 %) i Vysočiny s Jihomoravským krajem (60 %) přiznala, že vidí sousedům do oken. Své soukromí si rádi střeží na Liberecku a Královéhradecku. 38 % lidí tam vadí, že jsou šmírováni. Kdyby se přestěhovali do Karlovarského či Ústeckého kraje, možná by se jim ulevilo, protože tu žije nejméně šmíráků (30 %) a je to také region, kde je nejméně vidět do domácností (33 %).