Hotel zrušil bezdomovcům rezervaci bez udání důvodu

Hotel zrušil bezdomovcům rezervaci bez udání důvodu Zdroj: Flickr

Britský hotel zrušil rezervaci bezdomovcům. Lidé se jim složili na štědrovečerní nocleh

Podle výzkumu neziskové organizace Crisis stráví Vánoce na ulici až 24 000 Britů. Zimní měsíce přečkávají v autech, nočních autobusech, provizorních přístřešcích, stanech a opuštěných vlacích. Číslo šestkrát převyšuje statistiky udávané státem. Ty mluví o necelých 5 000 lidí bez domova. Ulehčit jim v těžké životní situaci se snaží mnoho organizací i jednotlivců. Sbírka na zaplacení hotelových pokojů v období Vánoc organizace Raise the Roof však narazila na nečekaný problém.

Hotel Britannia Royal v městě Hull, který je součástí třiapadesátičlenného hotelového řetězce a celkově v zemi disponuje asi deseti tisíci lůžky, bez udání důvodu zrušil rezervaci noclehu pro 28 bezdomovců. Přespání ve dvoulůžkových pokojích lidem chtěla zaplatit organizace Raise the Roof (Vztyčte střechu).

Poté, co zakladatel Raise the Roof Carl Simpson hotelu zaplatil požadovanou částku, mu zavolal manažer hotelu s tím, že rezervace je zrušena. Důvod odmítl udat. Simpson odhaduje, že se za necitlivým rozhodnutím skrývají v britské společnosti široce rozšířené předsudky a strach z bezdomovců.

Příběh vzbudil ve městě i v celé zemi pozdvižení. Na řetězec Britannia Royal se snesla ostrá kritika, přičemž mnozí rozhořčení nyní vyzývají k bojkotu hotelového řetězce. Nezůstalo však jen u lamentování. Hotel Doubletree Hilton nabídl 28 bezdomovcům kromě ubytování 24. a 25. prosince také snídaně a štědrovečerní večeři.

Vánoce v tělocvičně

Štědrá je také finanční a materiální podpora směřující k bezdomovcům v jiných částech země. Příkladem jde například bývalý fotbalista Curtis Woodhouse, který o Vánocích poskytne útočiště bezdomovcům ve své tělocvičně ve městě Driffield. Poté, co svůj záměr zveřejnil na internetu, se mu ozvaly stovky lidí, kteří o pomoc projevily zájem.

Kromě potřebných nicméně Curtis dostal také nabídky od lidí ochotných, jakkoliv pomoct. Reakce podle jeho slov obnovila jeho víru v humanitu. Palčivý problém lidí bez domova však bohužel krátkodobá pomoc o Vánocích neřeší. Neziskové organizace a dobrovolníci nemohou zcela suplovat roli státu, který po roce 2008 brutálně seškrtal sociální výdaje. Výsledkem je mimo jiné strmě narůstající počet Britů bez domova.