Nelákejte k sobě na Vánoce zloděje

Nelákejte k sobě na Vánoce zloděje Zdroj: Profimedia

Nezvěte si domů na Vánoce zloděje! Tomuto chování se o svátcích raději vyhněte

Vánoční období je mezi zloději velmi populární. Podle policejních statistik kriminality z loňského prosince bylo hlášeno téměř 2000 případů vloupání a škody dosahovaly na 78 milionů korun, což je průměrně okolo 2,5 milionů korun denně. Místo klidného vánočního období pak rázem prožíváme stres z narušeného soukromí i ztráty cenností.

„Řada zlodějů páchajících tyto krádeže nepatří mezi typické profesionály, ale jsou to většinou amatéři, kteří chtějí rychle získat předměty, jako je elektronika, šperky, hotovost a nejrůznější hi-tech hračky. Spoléhají na sváteční období, kdy lidé hojně nakupují a doma toho mívají více než v jinou část roku. Zlodějům nahrává i fakt, že jsou lidé během svátků méně opatrní a nepozorní. Navíc v důsledku častějších návštěv příbuzných pak již ani dříve pozorní sousedé nerozlišují, kdo je návštěva a kdo přišel na lup,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností společnosti Next.

Co prozradí popelnice

Opatrní by měli být především majitelé či nájemníci domů. Jeden z nejjednodušších způsobů, jak nalákat zloděje, aby zjistili, co jste si nadělili pod stromeček, jsou prázdné krabice po dárcích v popelnici před domem. Takovému pozvání zloději jen těžko odolají.

„Další chybou, kterou majitelé domů dělají je, že své dárky vystaví pod vánočním stromkem, který stojí přímo pod okny. To je samozřejmě vidět z ulice a potenciální zloději se nemusejí ani moc namáhat,“ varuje Pavlíček.

Cestujete na svátky pryč?

Majitelé bytů či domů, kteří na svátky opouští své domovy, ať už cestují do zahraničí nebo třeba jen na chalupu, by měli být opatrní při používání sociálních sítí. Především zveřejňování příspěvků s časovými údaji, kdy zůstane byt či dům prázdný, typu "pozdravy všem doma, vrátíme se příští týden" jsou pro zloděje dobrým vodítkem.

„Nezabezpečené profily na sociálních sítích společně s neuvážlivým obsahem mohou zlodějům velmi usnadnit práci, odpadá tak práce tipařům. A pokud majitelé nemají svou nemovitost dostatečně zabezpečenou, může se návrat z dovolené proměnit v noční můru,“ říká Ivan Pavlíček.