Twitter

Twitter Zdroj: psiphon.ca

Youtube
Instagram
Google
Trezor, Facebook
Svázaný zobák Larryho, Twitter
6
Fotogalerie

Není cenzura jako cenzura

Žijeme v době sociálních sítí a ty v současné době svým způsobem vládnou světu. Ať už jsou využívány ke komunikaci, sdílení fotek, šíření reklamy a propagace společnosti nebo prostému navazování nových kontaktů. Jsou tu a jsou všude. Přesto můžeme být rádi, že nás nepotkala cenzura na internetu, jako například Čínu.

Facebook, Twitter, Instagram aneb Není cenzura jako cenzura

Nejpopulárnější sociální sítě, které by si v některých případech drobnou cenzuru zasloužily. Přesto žijeme v době demokracie a svobody slova a ať se nám to líbí nebo ne, cenzura do tohoto světa nepatří. A v podobě, se kterou se potýká například Čína, Rusko nebo Arabské státy, rozhodně není v pořádku.

Psiphon je softwarový nástroj, který se snaží cenzuru odstranit a věří, že bude úspěšný. Představte si situaci: Nenajdete a nepřehrajete všechna videa na Youtube, Google vyhledávač najde jen to, co chce on a ne to, co potřebujete vy, Facebook by zobrazoval jen příspěvky, které se líbí těm vysoce postaveným, kteří by pro jistotu blokovali některé účty. Nezvyklá a nepříjemná situace. 

Jak to funguje?

Server zive.cz popisuje systém takto:

'Systém funguje zjednodušeně řečeno tak, že uživatel za filtrovací bránou odešle šifrovaně požadavek na počítač, který je lokalizován ve "svobodné zóně". Ten pak požadavek převezme, vyřídí (získá požadované informace) a znovu v zašifrované podobě pošle zpět. To vše pochopitelně zcela automaticky na bázi "proxy serveru". Pro komunikaci se používá port 443, který se používá pro TLS/SSL komunikaci prostřednictvím HTTP (HTTPS) a je používán například i pro finanční operace po celém světě. Díky tomu není tak snadné tento port nějak globálně odfiltrovat (uzavřít), protože by si tak příslušná země "odřízla" tento typ komunikace.'


Podívejte se na kampaň, kterou spustili vývojáři z Citizen Lab.