Zdroj: Shutterstock

Co je to IBAN a jak ho zjistit

Pokud jste někdy posílali nebo přijímali platbu ze zahraniční, tak jste určitě řešili IBAN. Bez mezinárodního identifikačního čísla bankovního účtu totiž žádná zahraniční platba neprojde. Připravili jsme jednoduchý přehled, kde se dozvíte, je to IBAN, kde IBAN najdete a na co slouží převodník a kalkulačka IBAN.

K čemu slouží IBAN: Aby peníze trefily tam, kam mají

Pod zkratku IBAN se skrývají anglická slova International Bank Account Number (Mezinárodní číslo bankovního účtu). Standardizovaný formát a podobu IBAN v Česku definovala Česká národní banka v roce 2002 a najdete ho v IBAN registru.

Když to hodně zjednodušíme, tak IBAN slouží jako mezinárodní finanční navigace. Ukazuje penězům z celého světa, na jaký účet mají jít. Podle IBAN jde poznat konkrétní banku a zemi, ve které je účet vedený.

Co vedlo země používat standardizovaný formát čísla účtu při přeshraničním platebním styku? Především automatizace zpracování platebních příkazů a snížení chybovosti z důvodu nesprávně zadaného čísla účtu.

IBAN si každá země stanovuje sama. Určí, na jakém místě bude kód banky. A také stanoví pozice, kde najdete samotné číslo účtu.

IBAN může obsahovat až 34 alfanumerických znaků.

První dva znaky jsou vždycky písmena, která reprezentují kód země. Pro Česko jsou to písmena CZ, a například pro Slovensko pak SK.

Následují dvě kontrolní čísla a až 30 dalších znaků mohou být čísla i písmena. Díky těmto číslům může proběhnout programová kontrola. Což je ochrana proti chybně zadanému číslu. Tím se výrazně eliminují překlepy při zadávání čísla účtu.

Struktura IBAN je stejná při písemné i elektronické formě. Někdy se pro lepší přehlednost používá zápis rozdělený do čtyřznakových skupin.

Jak pak takový IBAN vypadá?

Číslo účtu pro domácí platební styk má například tvar 4634914013/08001.

IBAN takového účtu pak budete vypadat takto CZ95 0800 0000 0046 3491 4013.

Jak zjistit IBAN: Pomůže převodník nebo IBAN kalkulačka

Teď když už víte, co to IBAN je, zbývá se podívat na to, jak IBAN zjistit. Pokud potřebujete vygenerovat IBAN pro jakýkoli účet, stačí k tomu použít převodník nebo kalkulačku. Na stránkách své banky byste ho měli jednoduše najít – nejčastěji pod názvem převodník IBAN.

Případně má veřejně dostupnou IBAN kalkulačku také Česká národní banka. Pokud potřebujete poslat číslo na zahraniční účet a nemáte IBAN, zjistíte si ho jednoduše sami. V kalkulačce si také můžete snadno ověřit, jestli se chytáte použít správný IBAN.

Do převodníku nebo kalkulačky zadáte:

  • Předčíslí
  • Číslo účtu
  • Kód banky

Převodník za vás automaticky vypočítá hodnotu IBAN. Pak už můžete tento údaj zkopírovat a použít.

Kde najdete IBAN ke svému účtu

Pokud se chystáte přijmout platbu ze zahraničí, tak IBAN ke svému účtu najdete jednoduše ve svém internetovém nebo mobilním bankovnictví. Při založení účtu se vám totiž IBAN vygeneruje automaticky a máte ho vždy k dispozici.

IBAN najdete také na každém výpisu ze svého bankovního účtu. Tam je totiž uvedený jak účet pro domácí platební styk, tak i mezinárodní číslo bankovního účtu.  

1 Ukázkové číslo účtu je transparentní účet Bíglové sobě.