Vítězné gesto staronového premiéra Borise Johnsona

Vítězné gesto staronového premiéra Borise Johnsona Zdroj: ČTK

Sčítání hlasů v britských předčasných parlamentních volbách.
Boris Johnson při ranním přesunu z Downing Street 10 po volebním vítězství (13.12.2019)
Boris Johnson a triumfální gesto po úspěšných vobách. S milenkou Carrie Symondsovou a jejich psem vyrazil oslavit porážku labouristů (13.12.2019)
Sčítání hlasů v britských předčasných parlamentních volbách.
Sčítání hlasů v britských předčasných parlamentních volbách.
28
Fotogalerie

Drtivé vítězství premiéra Johnsona, voliči dali konzervativcům jasnou většinu k provedení brexitu

Ve Velké Británii skončily předčasné parlamentní volby, které mají vyřešit patovou situaci, jež nastala kolem plánovaného odchodu Velké Británie z Evropské unie. Sčítání výsledků komentoval pro Reflex.cz online politolog Petr Sokol. Konzervativci jednoznačně vyhráli a budou mít dost hlasů, aby během ledna dokončili brexit. Naopak labouristé ztratili desítky křesel, hlavně v levicových oblastech, které hlasovaly v referendu pro brexit, a pak také ve Skotsku, kde zatím jasně dominují separatisté. 

Zatímco Konzervativní strana si výrazně polepšila a v 650členné sněmovně bude mít nejméně 362 mandátů, labouristé Jeremyho Corbyna s 203 křesly utrpěli porážku. Corbyn oznámil, že do dalších voleb stranu nepovede, post lídra ale zatím k dispozici nedal. Na třetím místě skončila Skotská národní strana se 48 křesly, 11 mandátů připadlo Liberálním demokratům.

Předčasné parlamentní volby dost možná vyřešili patovou situaci kolem brexitu. Premiér Boris Johnson jej chce v případě vítězství po několika předchozích odkladech dokončit a opustit evropský blok 31. ledna příštího roku. Navzdory volebním heslům by tím ale proces brexitu zdaleka neskončil.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 16:23

VOLBY KOMPLETNĚ SEČTENY 

Právě byl sečten poslední volební obvod a volební výsledky jsou kompletní. Čekalo se na obvod St Ives v Corrwallu. Důvodem zpoždění bylo špatné počasí na ostrovech Scilly. I poslední obvod připadl konzervativcům, i když jen s většinou 78 hlasů.

Definitivní výsledek zní tedy takto:

Konzervativci   365 křesel

Labouristé       203

Skotská národní strana 48

Liberální demokraté     11

demokratičtí unionisté    8

Sinn Fein                       7

Strana Walesu                4

Sociálnědem. labour. strana 2

Aliance                         1

Zelení                          1

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 08:23

BORIS JOHNSON PRONÁŠÍ VÍTĚZNOU ŘEČ

Staronový premiér zdůraznil, že strana dosáhla nejlepšího výsledku od 80. let a nyní splní všechny sliby - uskuteční brexit i masivní investice do zdravotního systému a zvýšení bezpečnosti. Je si vědom, že volby a konzervativci zásadně změnili volební mapu Británie, a proto bude vláda postupovat podle principů konzervativismu jednoho národa (one-nation-conservativism). Projev zakončil parafrází svého hlavního hesla "get breakfast done" - pojďme si udělat snídani...

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 08:14

STRIPTEASE NEBUDE

Bývalá šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová se vsadila, že skotští separatisté nedostanou ve volbách 50 a více křesel, jinak se nahá vykoupe v jezeře Loch Ness. Přestože to podle exit pollu i sčítání prvních skotských obvodů, vypadalo, že jí koupel bez plavek čeká, nakonec sázku těsně yyhrála, protože SNP dosáhla na "jen" 48 křesel a všechny skotské obvody jsou již sečtené.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 08:00

CHYBÍ POSLEDNÍ TŘI OBVODY

Konzervativci už navýšili svůj zisk na 362 křesel. Labouristé nakonec překročili hranici 200 křesel a dosáhli zatím na 202 mandátů.

Třetí skotší separatisté drží aktuálně 48 křesel, liberální demokraté 11, ulsterští unionisté 8 a nacionalistická proirská Sinn Fein sedm.   

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 06:06

KONZERVATIVCI BUDOU VLÁDNOUT SAMI, MAJÍ MAGICKÝCH 326! BREXIT BUDE!

Je to oficiální a nezvratné. Boris Johnson bude premiérem a jeho strana bude mít sama většinu k dotažení brexitu, protože ziskem obvodu Worthing West konzervativci překročili hranici 326 křesel, která garantuje většinu v Dolní sněmovně s 650 křesly.

Labouristé stále nedosáhli na 200 křesel a má jich jen 195. Třetí jsou skotští separatisté se 45 křesly a až za nimi liberální demokraté a demokratčtí unionisté obojí s 8 křesly.

Stále zbývá sečíst 47 obvodů, ale hlavní výsledek už je jasný. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 06:01

VĚTŠINA PŘI ABSENCI SINN FEIN

Konzervativci už mají jistotu, že budu moci vládnout sami, pokud poslanci Sinn Fein jako tradičně nepřijmou mandáty, protože už strana premiéra Johnsona získala 324 křesel a Sinn Fein bude mít minimálně 5 mandátů.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 05:43

KONZERVATIVCI PŘEKROČILI 300 KŘESEL

K většině jim chybí už jen 26 křesel.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 05:40

500 SEČTENÝCH OBVODŮ

Konzervativci už mají 297 křesel a nezadržitelně se blíží k jisté většině.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 05:39

PŘEKVAPIVÁ PROHRA I PRO SNP

Jeden z obvodů ztratil i dosavadní suverén dnešních voleb separatistická skotská SNP, která před dvěma lety vyhrála v obvodu Nothe East Fife o pouhé dva hlasy. Zahraničněpolitický mluvčí strany Stephen Gethins, ale dnes obvod překvapivě prohrál se zástupcem liberálních demokratů.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 05:29

KONZERVATIVCI SI VZALI ZPĚT KENSINGTON

Londýnský obvod byl dnes nejotevřenějším v celé zemi. Před dvěma lety zde senzačně zvítězili labouristé a navíc zde kandidoval bývalý konzervativní poslanec Sam Gymiah, který přešel kvůli odporu k brexitu k liberálním demokratům. Felicity Buchanová dnes vyhrála jako kandidátka konzervativců o ouhých 150 hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 05:23

PRVNÍ KŘESLO PRO ZELENÉ

Caroline Lucasová obhájila dosud jediný mandát zelených v obvodě Brighton Pavilion. Zřejmě půjde o jediný madát do této strany i po dnešních volbách. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 05:05

AKTUÁLNÍ POČTY MANDÁTŮ

Konzervativci 232

Labouristé 154

Skotská národní strana 35

Liberální demokraté 7

ostatní 10

Spočítáno je 450 ze 650 obvodů.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:48

DALŠÍ VELKÁ RYBA PORAŽENA: LIBERÁLNÍ DEMOKRATKA SWINSONOVÁ

Ve skotském obvodě Dunbartonshire svůj mandát ztratila lídryně liberálních demokratů Jo Swinsonová, která prohrála s Amy Callaghanovou ze separatistické Skotské národní strany. Rozdíl byl mezi nimi ovšem byl pouhých 149 hlasů. Swinsonová kvůli tomu končí jako lídryně strany, protože už nebude poslankyní.  Podle Swinsonové se po obou stranách anglicko-skotské hranice rozšiřuje nacionalismus a dnešní výsledek přinese jen strach a zděšení.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:42

JOHNSON ZVOLEN

Premiér Boris Johnson navýšil svou většinu v londýnském obvodě Uxbridge and Ruislip South a byl s převahou zvolen, když přestihl labouristického kandidáta o více než sedm tisíc hlasů.

V projevu Johnson prohlásil, že brexit bude nyní dokončen a splněny budou další sliby konzervativní kampaně jako 40 nových nemocnic nebo posílení policie.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:40

PREMIÉR JOHNSON PŘIJEL NA VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ S NEPŘÍČETNÝM CVOKEM

Oznámení výsledků v jeho lonsýnském obvodě čeká také Borise Johnsona, který se poprvé objevuje dnes večer na veřejnosti. Na místě už také nechybí jeho protikandidát ze Strany ohromně nepříčetných cvoků. Tato recesistická formace vždy kandiduje v obvodech, kde se o hlasy ucházejí lídři hlavních stran nebo významní politici, u nichž je jasné, že televizní stanice budou přednášet vyhlašování výsledků.  Členové Strany ohromně nepříčetných cvoků se proto na vyhlašování převlíkají do "šílených" kostýmů. Dnes vedle premiéra proto stojí muž v brnění a s kastrolem na hlavě  a dva nezávislí kandidáti, kteří na sobě také mají převleky.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:27

CORBYN ZTRATIL, ALE ZVOLEN

Lídr labouristů Corbyn sice ve svém londýnském obvodě Islington North ztratil část hlasů, ale mandát poslance pohodlně obhájil.

V projevu řekl, že už nepovede stranu do dalších parlamentních voleb, ale okamžitě neodstoupí, aby stál v jejím čele v době, kdy prodejde reflexí dnešního výsledku.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:26

PRVNÍ KONZERVATIVNÍ VELKÁ OBĚŤ: GOLDSMITH

Ministr životního prostředí Zac Goldsmith je první konzervativní "velkou rybou", která dnes ztratila mandát. V londýnském obvodě Richmond Park prohrál se zástupkyní liberálních demokratů Sarah Oldneyovou, s níž se utkal už potřetí a podruhé jí podlehl. Bývalý konzervativní kandidát na starostu Londýna proto bude muset odejít z vlády, protože nečlenové parlamentu v ní nesmí ve Velké Británii zasedat.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:21

MININSTR ZAHRANIĆÍ RAAB UHÁJIL MANDÁT

Další velký terč opoziční operace "taktické hlaosvání" z řad konzervativců uspěl ve volbách. Minsitr zahraničí Dominic Raab, potomek židovského emigranta z Československa, vyhrál ve svém jihoanclickém obvodě Esher a Walton. Raab předstihl o 2.743 hlasů místního labouristu, přičemž liberálnědemokratický kandidát získal 2838. I zde by dohoda obou opozičních stran zřejmě znamenala porážku konzervativců. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 04:06

SKALP VEČERA: PARLAMENTNÍ LÍDR DUP DODDS

Šéf poslanců euroskeptické severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) Nigel Dodds prohrál svůj mandát v obvodě Belfast North. Získala ho nacionalistická proirská strana Sinn Fein, která proti Doddsovi vytvořila blok, v jehož rámci druhá nacionalistická strana SDLP nepostavila svého kandidáta a pomohla Doddse vyřadit.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:58

LONDÝN A WESTMINSTER: TAKTICKÉ HLASOVÁNÍ SELHALO 

Konzervativci udrželi obvod ve středu metropole London and Westminster, v němž čelili pokusu labouristů i liberálních demokratů o taktické hlasování. Jak labourista, tak jeho bývalý stranický kolega Chuka Umunna, nyní už v dresu liberálních demokratů, sice dosáhli dobré výsledky, ale rozdělili protibrexitové hlasy téměř přesně na půlku a "darovali" výhru konzervativcům. Taktické hlaosvání nezabralo.  

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:47

ŽLUTÉ SKOTSKO

Zatím všech 13 spočítaných obvodů ve Skotsku získala separatistická SNP, takže je region na volebních mapách zatím celý žlutý, protože tato barva patří v Británii právě skotské straně SNP.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:43

LABOURISTÉ DRŽÍ PROTIBREXITOVÉ OBVODY

Labouristickým kandidátům se zatím podařilo uspět v něilika obvodech, které v roce 2016 hlasovali proti brexitu a strana o rok později získala na úkor konzervativců. Za příklad mohou sloužit původně tradičně konzervativní obvody Battersea a Canterbury. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:40

IDS OBHÁJIL

Jeden z hlavních terčů opoziční kampaně - konzervativní mnohonásobný ministr Ian Duncan Smith obhájil svůj mandát v londýnském obvodě, přestože proti němu stáli jen dva opoziční kandidátia menší strany zde nepostavily kandidáty, aby neštěpily hlasy. Rozdíl pouhých tisíc ehlasů, ale znamená, že, kdyby ještě nekandidoval místní liberální demokrat, získala by mandát labouristická strana. Nedohoda labpuristů a liberálních demokratů na společném postupu je ostatně jednou z příčin jejich dnešní společné celostátní hluboké porážky.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:37

LIBERÁLNÍ DEMOKRATÉ MAJÍ PRVNÍ MANDÁT

Bývalý lídr liberálních demokratů Tim Farron získal první dnšní mandát pro liberální demokraty, kfdyž obhájil svůj dosavadní obvod Westmorland & Lonsdale.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:27

PRVNÍ OBVOD PRO PLAID CYMRU

Separatistická Strana Walesu (PC) získává svůj první obvod Dwyfor Meirionnydd.

.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:26

CORBYN PŘICHÁZÍ NA VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ V OBVODĚ

Lídr labouristů se poprvé dnes večer objevuje na veřejnosti, když přichází na vyhlášení výsledků ve svém severolondýnském volebním obvodě Islington North, kde je poslancem od roku 1983

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:12

KONZERVATIVCI POPRVÉ VEDOU NA MANDÁTY

Teprve nyní se strana Borise Johnsona poprvé ujala vedení v počtu získaných křesel, když získala svůj 34. madát, zatímco labouristé jich mají "jen" 33.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:08

KONZERVATIVNÍ PRŮLOM VE WALESU

A přelomový je i výsledek v prvním sečteném obvodě ve Walesu. V obvodě Wrexham, který vznikl v roce 1918, dosud nikdy nevyhráli konzervativci. Podařilo s ejim to až dnes, kdy tento obvod odebrali labouristům.

Také Wrexham volil v roce 2016 pro odchod z EU...

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 03:05

PRVNÍ OBVOD V SEVERNÍM IRSKU: ZISK ALIANCE

Také první sečtený obvod v Severním Irsku předznamenává možný trend. Obvod Down North byl dosud v držení nezávislé unionostické poslankyně, která už neobhajovala své křeslo. Nyní zde ale vyhrála liberální strana Aliance, která odmítá rozdělení politiky v Severním Irsku čistě podle náboženského měřítka na republikánské, proirské katolíky a unionistické, protestantské zastánce spojení s Velkou Británií. Aliance dosud měla jen jednoho zvoleného poslance, a to v období 2010 až 2015. Od té doby nebyla ve Westminsteru zastoupená. Aliance odmítá brexit a její zisk může být projevem toho, že část ulsterských voličů dnes trestá euroskeptické unionisty.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 02:59

KONZERVATIVCI ZTRATILI PUTNEY

Hned první sečtený obvod v Londýně - Putney - ukázal nový trend, odlišný od zbytku země. Konzervativci zde totiž prohráli obvod a nově zde bude labouristický poslanec. V Putney byla dosud poslankyní bývalá konzervativní ministryně školství Justine Greening, která byla jako odpůrkyně brexitu vyloučena ze strany Borisem Johnsonem a už nyní znovu nekandidovala.

Konzervativci zároveň ztratili svůj první obvod ve Skotsku, a to ale ve prospěch separatistů z SNP.  

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 02:51

ZVOLEN ŠÉF SNĚMOVNY

V sevroanglickém obvodě Chorley byl lehce zvolen nedávno vybraný nový předseda Sněmovny. Lindsday Hoyle teprve v listopadu vystřídal populárního Johna Bercowa. Hoyle byl do volby předsedou Sněmovny labouristou, ale v souladu s tradicí nyní kandidoval jako nezávislý a hlavní strany proti němu v obvodě nepostavily protikandidáty. Výjimku tvořil jen jeho protikandidát za zelené a jeden nezávislý. Hoyle zvítězil s 67 % hlasů.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 02:44

SEVERNÍ IRSKO: ČEKÁNÍ NA VÝSLEDKY, ALE DUP ZTRÁCÍ

Mimo pozornost zatím zůstaly výsledky v Severním Irsku, které nepokrýval exit poll společnosti Ipsos Mori, protože tato část Spojeného království má vlastní strany odlišné od těch celobritských. čekat se zde proto musí až na definitivní výsledky. Dílčí sčítání ovšem ukazuje, že by protestantská strany DUP mohla přijít o dva ze svých dosud 10 mandátů – jeden ve prospěch republikánské Sinn Fein a jeden vůči umrněné straně Aliance, která spojuje katolíky i protestanty.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 02:36

PRVNÍ SKOTSKÝ OBVOD: ZISK SNP

Další sečtené obvody potvrzují také to, že vedle "krvácení" labouristů pod tlakem konzervativců v severní Anglii, se totéž odehrává ve Skotsku, kde labouristé ale ztrácejí ve prospěh separatistů ze SNP. Dokázal to už první dnešní sečtený obvod sečtený ve Skotsku Rutherglen a Hamilton, který strany Jeremy Corbyna prohrála a předala ho skotským naconalistům. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 02:31

TREND SE POTVRZUJE

Další severoanglický, tradičně labouristický obvod skončil v konzervativních rukou. Jde o Workington a druhý obvod, kerý dnes večer změnil barvu. Konzervativci tu při tom dosud vyhráli jedinkrát, a to v doplňovacích volbách v roce 1976. I tento obvod hlasoval při tom hlasoval v refrendu pro odchod z EU.

Něco podbného se navíc nyní odehrálo v dalším brexitovém obvodě na severu v Darlintonu, který konzervativci získali poprvé od roku 1983, kdy se odehrála podobná labouristická katastrofa jako dnes. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 02:06

PO TŘECH HODINÁCH 9:2, ALE MODŘÍ HORNÍCI

Stále je sečteno jen 11 obvodů, i když se volební místnosti zavřely již před třemi hodinami. Devět obvodů si zatím připsali labouristé a jen 2 konzervativci, ale to vlastně není důležité. Klíčový je údaj, který říká, že v těchto prvních 11 obvodech v součtu konzervativci posílili oproti roku 2015 o dvě procenta, zatímco labouristé ztratili 12 procent. Takový trend bude stát labouristy v dalších hodinách zřejmě mnoho křesel. Navíc je pro ně varováním, že jim již konzervativci vzali zatím jediný obvod, který dnes večer změnil barvu, a to paradoxně původně hodně hornický obvod Blyth Valley. Při tom hornické regiony od časů Margareth Thatcherové, která zavřela některé doly, volily vždy proti konzervativcům.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 01:48

TRHY VÍTAJÍ JASNÝ VÝSLEDEK

V reakci na první odhad libra posílila o zhruba jedno procento vůči dolaru. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 01:38

CO ROZHODLO VOLBY?

Je sečteno 7 prvních obvodů (aktuálně 2 pro konzervativce a 5 pro labouristy) a v obou velkých stranách už běží čilá debata, co byl hlavní důvod jejich (ne)úspěchu. U konzervativců se diskutující liší v tom, zda byl rozhodující příčinou vítězství postoj k brexitu, nebo Johnsonova umírněná, politickému středu blízká politika, zvaná na ostrovech jako "one nation conservativism" (konzervativusmus jednoho národa), kterou premiér prosazoval ve všech ostatních oblastech, když například slíbil větší invstice do zdravotnictví nebo bezpečnosti.

U zřejmě poražených labouristů se naopak strany debaty liší v tom, zda vidí hlavní důvod porážky v osobě lídra Jeremy Corbyna, nebo v přístupu k brexitu, přičemž zde kritika padá z obou stran, jak od těch, kteří by chtěli větší odpor k brexitu, tak těch brexit otevřeně podporujících.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 01:13

DALŠÍ DVA OBVODY PRO LABOURISTY

Obvody Newcastle East a Sunderland Central zůstaly v labouristických rukách. Druhých je ale dalším příkladem byl rozdíl mezi labouristy a konzervativci menší než zisk Strany brexitu v tomto obvodě, což znamená, že bez kandidatury farageovců by i tento obvod mohl připadnout konzervativcům.

Připomeňme, že Strana brexitu ve volbách nekandidovala v obvodech držených konzervativci, ale pouze tam, kd emandát obhajoval kandidát některé opoziční strany. Některé dnešní výsledky ale ukazují, že i tato její forma kandidatury připravila konzervativce o další mandáty, které mohli získat na úkor labouristů. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 00:41

LONDÝN OSLABIL KONZERVATIVCE

Když se ještě vrátíme k exit poll, uvidíme ještě jednu zajímavost: konzervativci zřejmě ztrácí v hlavním městě některé obvody, které volili v refrendu proti brexitu. To ale zároveň znamená, že musí výrazně posilovat ve zbytku Anglie, když byli také téměř vymazáni ve Skotsku. Zřejmě musela strana Borise Johnsona pořádně kousnout do tzv. rudé zdi, jak se na ostrovech říká ttradičním labouristickým obvodům na sevru Anglie.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 00:37

ČERNÝ KŮŇ SOUBOJE O 1. OBVOD SYMBOLEM LABOURISTICKÉ PORÁŽKY

Hegemonii Sunderlandu a Newcastlu se pokusil narušit obvod Blyth Valley, který byl sečten jen šest minut po prvním Newcastu. Výsledek zde přinesl nejen první dnešní mandát pro konzervativce, ale také první změnu barvy. Obvod na severu Anglii vždy od roku 1950, kdy byl vytvořen, drželi labouristé, ale dnes ho získali konzervativci, a i proto je tento obvod prvním symbolem toho, co se dnes v Británii ve volbách stalo. 

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 00:31

SUNDERLAND DRUHÝ, ZVOLENA DRUHÁ ŽENA

Jen o tři minuty později byl výsledek vyhlášen také v obvodě Houghton a Sunderland South. I zde labouristé mandát obhájili a i v druhém obvodě byla zvolena žena.

13. prosince 2019 · 00:28

NEWCASTLE VYHRÁL, JE PRVNÍ SEČTENÝ

Hodinu a 25 minut u uzavření volebních místností začalo vyhlašování výsledků v prvním sečteném obvodě, kterým se stejně jako před dvěma lety stal Newcastle

Kandidátka Chi Onwurah tento obvod udržela pro labouristy a ti získávají první dnešní mandát.

13. prosince 2019 · 00:23

BORIS ZNIČIL FARAGE

Exit poll také potvrdil, že mimo parlament zůstane Strana brexitu Nigela Farage. Její voliči zkrátka téměř všichni skončili u konzervativců.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. prosince 2019 · 00:17

LIBERÁLNÍ DEMOKRATÉ VYMAZÁNI VE SKOTSKU?

Podle odhadu by liberální demokraté měli ztratit všechny obvody ve Skotsku, což by znamenalo nejenom konec jejich lídryně Jo Swinsonové, protože vůdcem strany ve Velké Británii nemůže být nečlen parlamentu, ale také fakt, že liberální demokraté přišli o obvod Orkneje, který drželi nepřetržitě od roku 1950. Skotsko vždy patřilo k baštám strany, ale nyní ji zde očividně vysáli separatisté ze SNP.

Poměr mandátů ve Skotsku by měl být: SNP 55, konzervativci 3, labouristé 1.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:39

BREXITU NESTOJÍ NIC V CESTĚ

Většina 368 křesel pro konzervativce znamená, že Boris Johnson může jednoduše parlamentem protlačit dohodu o podmínkách brexitu a zrealizovat ho k 31. lednu nebo krátce po tomto datu, kdyby nebylo možné v rychlosti přijmout všechnu legislativu. Johnson navíc nebude muset naslouchat nejradikálnějším euroskeptikům při jednáních o budoucích obchodních vztazích mezi Velkou Británií a EU, která by měla skončit do roku 2020, do kdy poběží přechodné období.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:33

SKONČÍ CORBYN?

Drtivá porážka labouristů by v případě potvrzení odhadu zřejmě znamenal konec Jeremy Corbyna v čele labouristů. Jeho silně levicová politika v kampani zřejmě neuspěla.

V ohrožení bude zřejmě i šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová, která navíc může ztratit i svůj mandát, protože, pokud skotští separatisté získali 55 z 59 skotských křesel, není velká šance, že lídryně liberálních demokratů uspěla. Ani její zvolení by jí ale asi v čele strany nedrželo, protože u liberálních demokratů se diskutovalo o 20 mandátech jako o hranici úspěchy, který by Jo Swinsonovou udržel v čele. 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:28

HISTORICKÉ VÝSLEDKY

Podle odhadu získali konzervativci nejlepší výsledek v počtu křesel od roku 1987, kdy ve volbách ještě o něco lépe uspěla jejich legendární premiérka Margareth Thatcherová.

Naopak labouristé padli až k nejhoršímu výsledku od roku 1935, protože poprvé od té doby klesl jejich zisk pod 200 křesel.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:16

SUNDERLAND VS. NEWCASTLE

To není fotbalový zápas, i když sportovní výkony hrají i zde svou roli. Od uzavření volebních místností probíhá jako u každých voleb v Británii souboj o to, který obvod bude sečten jako první. Bojují zejména města Sunderland a Newcastle.

Ve volbách 1992 až 2015 vyhrál vždy Sunderland, ale před dvěma lety mu vítězství vzal právě Newcastle.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:12

ODHAD: VELKÝ PROPAD LABOURISTŮ, TRIUMF SEPARATISTŮ

Podle výsledku exit pollu pro tři britské televize získali konzervativci o 51 křesel více než před dvěma roky. Naopak labouristé ztratili celých 71 mandátů. Volebním vítězem je také separatistická Skotská národní strana, která posílila o 20 křesel a měla by získat 55 z celkem 59 mandátů připadajících na Skotsko. Zklamání musí panovat naopak u liberálních demokratů, kteří podle odhadu posílili o jediný mandát (na 13 křesel). 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:05

ODHAD VĚŠTÍ DRTIVOU VÝHRU KONZERVATIVCŮ 

Exit poll společnosti Ipsos Mori předvídá následující rozložení mandátů:

konzervativci 368 křesel

labouristé 191

liberální demokraté 13

Skotská národní strana 55

Strana Walesu 3

zelení 1

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 23:00

VOLBY VYHRÁLY KONZERVATIVCI A MAJÍ VĚTŠINU

Podle prvního exit pollu získali 368 křesel a měli být výraznou většinu

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 22:23

BORIS V OHROŽENÍ?

Jak už to bývá tradicí v posledních okamžicích před zveřejněním výsledků, i nyní se šíří různé "zaručené" zprávy. Na sociálních sítích se například objevila informace, že podle průzkumů může být premiér skutečně v problémech ve svém volebním obvodu, protože voliči liberálních demokratů zde masivně v taktickém hlasování dávají hlasy labouristům, což by mohl zlikvidovat Johnsonův náskok.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 22:02

POSLEDNÍ HODINA VOLEB

Ve Velké Británii je právě 21 hodin, takže zbývá poslední hodina do uzavření volebních místností a zveřejnění prvního odhadu. Na řadě míst jsou k vidění fronty voličů čekajících na možnost odevzdat hlas.

Před dvěma lety volilo 68,6 % oprávněných voličů. Letos kolem řada zvěstí o vyšší účasti, ale oficiálně čísla se nezveřejňují, takže není jasné, zda jde jen o místní odlišnosti, nebo o celostátní trend.

V britské politice za brexitu navíc není vůbec jasné, komu by vyšší účast prospěla. Něco může napovědět údajně zvýšený zájem o volby v iniverzitních městech, kde mladí lidé více přejí levice a nepodporují brexit. To by znamenalo vyšší podporu pro levici, ale opět máme k dispozici jen útržkovité informace.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 21:58

PODPORA ZE ZAHRANIČÍ I PRO LABOURISTY

Zahraniční podporovatel se dnes přihlásil i k labouristům. Na sociálních sítích je podpořila Alexandria Ocasio-Cortezová, jedna z nejvíce levicových členek amerického Kongresu. Podle jejího názoru Jeremy Corbyn je stejně jako ona bojovníkem proti nerovnosti ve společnosti a snaží se řešit stejné problémy jako progresivní demokraté v USA.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 20:46

KAPELA RAGE AGAINST THE MACHINE V KAMPANI

Kalifornská rap-metalová kapela vyzvala své příznivce v Británii, aby volili nezávislého kandidáta Davida Gaukeho, který kandiduje jako nezávislý. Bývalý ministr kabinetu Theresy Mayové byl Johnsonem vyloučen ze strany a dnes kandiduje v obvodě South West Herdfordshire.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 20:38

18 POSLANCŮ ZVOLÍ V SEVERNÍM IRSKU

Zajímavé bude také sledovat, jak ovlivní volební výsledek v Severním Irsku poslední jednání o brexitu, v nichž Boris Johnson s Bruselem fakticky vyjednal vytvoření celní hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Dosud největší severoisrská strana Demokratická unionistická strana (DUP) podporovala celé funkční období menšinovou konzervativní vládu, ale poslední Johnsonovu dohodu odmítla podpořit. Ve Westminsteru, jak se říká britskému parlamentu, aktuálně drží 10 křesel. Dalších sedm severoirských obvodů ve volbách 2017 získala naopak republikánská, slně levicová strana Sinn Fein (My sami), která prosazuje spojení Severního Irska s Irskou republikou. Jejich sedm poslanců ovšem mandáty nepřijalo, protože odmítá přísahat do rukou královny, kterou neuznává.

Poslední mandát před dvěma lety získala nezávislá uninistka Sylvia Hermonová, která už ale dnes svůj mandát neobhajuje.

Hkavním tématem voleb v této části království proot dnes je snaha proisrské strany Sinn Fein sebrat mandát v obvodě Belfast Sever parlamentnímu lídrovi strany DUP Nigelu Doddsovi.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 20:27

EXIT POLL VE 23:00

Úderem 23. hodiny, kdy se zavřou volební místnosti, zveřejní tři britské televizní stanice společný průzkum provedený u volebních místností tzv. exit poll od společnosti Ipsos Mori. Tyto odhady bývají v Británii velmi přesné. V posledních  desetiletích chybyvaly jen dvakrát. V letech 1992 a 2015 průzkum odhadl parlament bez většinové strany, i když nakonec správně určená největší strana (v obou případech konzervativci) získala sama většinu křesel.

Dnes by mohlo přesnost odhadů narušit taktické hlaosvání opozičních voličů, ale vzhledem k faktu, že průzkum je dělán ve 144 obvodech a na velkém vzorku voličů, měl by tuto neobvyklost zachytit.  

 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 20:14

CO SE STALO S KONZERVATIVNÍMI REBELY

Krátce po nástupu do premiérské funkce vyloučil Boris Johnson v září z konzervativního klubu 21 konzervativních poslanců, kteří odmítali jeho tvrdou brexitovou politiku a nepodpořili ji v parlamentním hlasování. 

Deset z nich ovšem později hlasovalo pro Johnsonovu novou dohodu o podmínkách brexitu a premiér je omilostnil, vrátil jim whipa, jak se říká v Británii, a umožnil jim znovu ve volbách kandidovat za konzervativce.

Druhá polovina rebelů zůstala mimo Konzervativní stranu a většina z nich dnes odchází z politiky - například nejdéle sloužící poslanec tohoto parlamentu a bývalý ministr Keneth Clarke. Menší část pak kandiduje buď jako nezávislí, nebo přestoupili k liberálním demokratům. Téměř nikdo z nich ale podle průzkumů nemá šanci mandát obhájit. 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 20:08

DVA PREMIÉŘI V RINGU

Zajímavostí dnešního volebního klání je i fakt, že Boris Johnson není jediným kaandidujícím premiérem. Kromě něho kandiduje ještě jeden bývalý držitel této funkce, a to jeho přímá předchůdkyně v úřadu na Downing street číslo 10 Thersa Mayová, která zůstala poslankyní i po své premiérské rezignaci. Dnes obhajuje mandát v obvodě Maidenhead na jihovýchodě Anglie, kde minule měla většinu přes 26 tisíc hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 19:58

VYSÁTÝ FARAGE

Mimo parlament po dnešku zřejmě zůstane Strana brexitu, kterou vede dlouholetý europoslanec Nigel Farage. Jeho formace jednu chvíli na jaře tohoto roku dokonce vedla ve volebních preferencím a vyhrála evropské volby, ale nyní je naprosto zdecimovaná taktikou Borise Johnsona, který jednoznačným lpěním na brexitu odčerpal farageovcům téměř všechny voliče. Strana brexitu se podle posledních průzkumů těší podpoře jen dvou až čtyř procent a odhady jí nepředvídají žádný mandát. Ostatně její lídr Nigel Farage ani ve volbách nekandiduje.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 19:54

SKOTŠTÍ NACIONALISTÉ CHTĚJÍ POSÍLIT

Právě Skotská národní strana (SNP) prosazující nezávislost země na Spojeném království chce v těchto volbách posílit. Už nyní drží 35 z 59 skotských obvodů, ale výsledky z roku 2017 byly pro skotské separatisty velkým zklamáním, protože o jedno funkční období dříve (2015-17) dokonce drželi 56 z 59 skotských mandátů.

SNP je nejenom separatistická, ale také levicová politická strana. Aktuálně vládne ve skotském oparlamentu a prosazuje brzké vypsání refrendu o nezávisloszti Skotska. Průzkumy sice nyní velkou naději na odtržení nedávají, ale separatisté pod vedením skotské premiérky Nicoly Sturgeonové věří, že po případném ve Skotsku nepopulárním brexitu by se poměr sil mohl změnit.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 19:45

LIBERÁLNÍ DEMOKRATÉ: KAMPAŇ NA PŮL PLYNU

Během celé předvolební kampaně se zmenšila pozornost upřená na britskou tradiční "třetí" stranu, kterou jsou liberální demokraté. Ti patří k levostředovým stranám, a přestože jsou v ekonomice v některých oblastech i nalevo od labouristů, jsou ve Spojeném království považováni za alternativu mezi konzervativci a labouristy. Ostatně i to je důvod, proč k nim nyní v rámci rozhodování o brexitu přešli někteří výrazní politici obou velkých stran, protože nebyli spokojeni s málo prounijní politikou konzervativců i labouristů.

V době, kdy vrcholilo rozhodování o brexitu, se liberální demokraté dokonce v preferencích dotáhli na labouristy a v evropských volbách v květnu je dokonce i porazili, když skončili druzí za Brexit party.

Stranu vede téměř rok nová předsedkyně teprve 39-letá Jo Swinsonová. Ta vyhlásila ambiciózní cíl volby vyhrát i programový bod, podle kterého liberální dmeokraté v případě vládní účasti stáhnou žádost Británie o vystoupení z EU a brexit tím ukončí. Na osobu mladé předsedkyně zaměřená kampaň před dnešními volbami,ale nezabrala a liberální demokraté se v průukumech pohybují daleko za velkou dvojkou konzervativců a labouristů. 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 19:45

LIBERÁLNÍ DEMOKRATÉ: KAMPAŇ NA PŮL PLYNU

Během celé předvolební kampaně se zmenšila pozornost upřená na britskou tradiční "třetí" stranu, kterou jsou liberální demokraté. Ti patří k levostředovým stranám, a přestože jsou v ekonomice v některých oblastech i nalevo od labouristů, jsou ve Spojeném království považováni za alternativu mezi konzervativci a labouristy. Ostatně i to je důvod, proč k nim nyní v rámci rozhodování o brexitu přešli někteří výrazní politici obou velkých stran, protože nebyli spokojeni s málo prounijní politikou konzervativců i labouristů.

V době, kdy vrcholilo rozhodování o brexitu, se liberální demokraté dokonce v preferencích dotáhli na labouristy a v evropských volbách v květnu je dokonce i porazili, když skončili druzí za Brexit party.

Stranu vede téměř rok nová předsedkyně teprve 39-letá Jo Swinsonová. Ta vyhlásila ambiciózní cíl volby vyhrát i programový bod, podle kterého liberální dmeokraté v případě vládní účasti stáhnou žádost Británie o vystoupení z EU a brexit tím ukončí. Na osobu mladé předsedkyně zaměřená kampaň před dnešními volbami,ale nezabrala a liberální demokraté se v průukumech pohybují daleko za velkou dvojkou konzervativců a labouristů, když spadli až k pouhým 10 procentům hlasů.

Samotná Swinsonová navíc čelí ve svém vlatsním skotském volebním obvodu velkému tlaku Skotské národní strany a její znovuzvolení není vůbec jisté.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 18:49

OPOZICE ZKOUŠÍ ODSTŘELIT PREMIÉRA

Konzervativci kritizované taktické hlasování, v němž se opoziční voliči mohou pokusit spojením sil porazit konzervativní kandidáty, je předmětem kampaně i v obvodě, kde kandiduje premiér Johnson. Jeho obvod Uxbridge and South Ruislip, který se nachází na západě Londýna,  je totiž obvodem s nejtěsnější většinou, kde kandiduje premiér od roku 1924. Johnson zde sice minule vyhrál o 5.034 hlasů, ale ani to není v britských poměrech považováno za volebně jistý obvod. Johnson věren své riskantní politické taktice odmítl jako premiér kandidovat v některé z konzervativních bašt a riskuje těsný výsledek.

V krajním případě by dokonce mohlo dojít k situaci, kdy konzervativci budou mít většinu, ale Johnson nebude premiérem. Nastala by, kdyby premiér ve volbách prohrál, protože ve Velké Británii platí pravidlo, že členové vlády musí být zároveň členy parlamentu.

Průzkumy provedené přímo v obvodě, ale ukázaly, že Johnson by měl obvod pohodlně udržet. Ostatně i toto vědomí ho dnes zřejmě vedlo k netradičnímu kroku, kdy sám odevzdal hlas jinde.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 18:22

KAMPAŇ JEDE DÁL

Přestože strany oficiálně své kampaně ukončily, pokračuje boj o voliče v digitálním prostoru. Například konzervativci se zaměřili 91 obvodů, kde může být výsledek těsný, a oslovují v nich voliče na sociálních sítí s reklamou, která je má odradit od taktického hlasování. Zároveň konzervativci v řadě obvodů zveřejnili reklamy, v nichž online burcují voliče tvrzením, že žijí v jednom z 9 obvodů, které rozhodnou, zda se podaří dokončit brexit. 

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 16:22

ČTYŘI SCÉNÁŘE

Britská média většinou pracují se čtyřmi scénáři dnešního výsledku:

  1. Jasná většina konzervativců (o 30 a více mandátů), která by znamenala triumf Borise Johnsona. Jedná se zároveň o preferovaný výsledek bruselských vyjednavačů o brexitu, protože by znamenal, že se premiér nebude muset při jednáních o budoucím vztahu s EU po brexitu ohlížet na největší euroskeptiky ve své straně. 
  2. Těsná většina konzervativců 
  3. Konzervativci zvítězí, ale nezískají sami většinu ve Sněmovně, kterou jim ale umožní početně vytvořit protestantská a euroskeptická Demokratická ulsterská strana (DUP), což by znamenalo opakování stavu po posledních volbách z roku 2017. Tenhle scénář by navíc znamenal komplikaci pro brexit, protože DUP odmítá dohodu o jeho podmínkách nově vyjednanou premiérem Johnsonem.
  4. Menšinová vláda labouristů, pokud v parlamentu bude většina této strany, liberálních demokratů, skotských separatistů, zelených, Velšanů a menší levicové strany ze Severního Irska (SDLP). 
Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 14:54

VELKÝ ZÁJEM V UNIVERZITNÍCH MĚSTECH

Mnoho voličů čekajících před volebními místnostmi hlásí také řada okrsků v univerzitních městech. To by mohlo být dobré znamení pro labouristy, kteří jsou nejpopulárnější právě mezi mladými voliči.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 14:15

FRONTY V LONDÝNĚ

Zejména v hlavním městě jsou při tom hlášeny velké fronty před volebními místnostmi, což by mohlo naznačovat vyšší volební účast. Britové se při tom báli, že "zimní" volby část voličů od účasti odradí.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 14:13

LÍDŘI ODVOLILI, JOHNSON HLASOVAL JINDE

Během dopoledne odvolili lídři všech hlavních stran. Netradičně se k hlasování postavil premiér a šéf konzervativců Boris Johnson, který hlas odevzdal v jiném obvodě než, kde kandiduje. Hlasoval v okrsku v londýnské části Cities of London and Westminster, kde strana brání relativně těsnou většinu něco málo přes tři tisíce hlasů proti hvězdě liberálních demokratů Chuku UMunnovi. Ten byl minule do parlamentu zvolen jako jedna z klíčových tváří labouristů, ale kvůli málo protibrexitové politice strany přešel k liberálním demokratům, za které teď chce získat mandát v centru hlavního města.

Reflex
Reflex
12. prosince 2019 · 13:58

HITEM VOLEB JSOU PSI U VOLEBNÍCH MÍSTNOSTÍ

Britové sice v dnešních parlamentních volbách hlasují teprve asi dvě hodiny, snímky psů u volebních místností se ale už stihly stát trendem na sociální síti Twitter. Sdílení fotografií psů pod hashtagem #dogsatpollingstations se stalo ve Spojeném království v posledních letech fenoménem voleb.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 12:00

ZIMNÍ VOLBY

V Británii je velkým tématem, že se v zemi po velmi dlouhé době volí v prosinci. Naposledy tomu bylo stejně v roce 1923. Zimní počasí komplikuje tradiční způsob zdejší kampaně vedené ode dveří ke dveřím.  

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 09:08

JDE O BREXIT

Konzervativci většinu nutně potřebují, aby prosadili provedení brexitu k 31. lednu 2020, a to podle podmínek vyjednaných nově Borisem Johnsonem v říjnu tohoto roku.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 09:05

FAVORITEM KONZERVATIVCI

Podle posledních předvolebních průzkumů se zdá jasné, že nejvíce hlasů dnes získá Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona, která by měla překročit i hranici 40 %. Druzí labouristé zaostávají o minimálně 10 procent. Ani to ale nedává konzervativcům jistotu, že získají nadpoloviční většinu křesel v Dolní sněmovně. Odhady jim sice překonání této mety přisuzují, ale v dosahu jejich statistické chyby je i možnost, že nakonec nikdo většinu mít nebude.

Petr Sokol
Petr Sokol
12. prosince 2019 · 08:42

DO KDY SE HLASUJE?

Volební místnosti budou v celé Velké Británii i v Severním Irsku otevřeny do 23 hodin našeho času (v Británii bude v tu chvíli 22:00).

Petr Sokol
Petr Sokol
11. prosince 2019 · 23:51

VÍTÉZ BERE VŚE

Pro volby členů Dolní sněmovny britského parlamentu se používá klasický "britský" - jednokolový většinový - volební systém. Země je pro účely těchto voleb rozdělena na 650 obvodů a v každém z nich se vybírá jeden poslanec. Mandát získá kandidát s nejvíce hlasy, i když jejich počet nedosáhne na nadopoloviční většinu v obvodu odevzdaných hlasů. 

Petr Sokol
Petr Sokol
11. prosince 2019 · 23:43

46 MILIONŮ VOLIČŮ VYBÍRÁ 650 POSLANCŮ

O obsazení celkem 650 křesel v Dolní komoře britského parlamentu může dnes hlasovat až 45,8 milionu voličů. Právě tento počet voličů se pro letošní předčasné volby zaregistroval, což je na ostrovech zásadní podmínka pro volební účast.

Britský volební systém je velmi specifický nejenom kvůli povinnosti se K volbám zaregistrovat, ale také v tom, že dává možnost hlasovat a kandidovat i občanům Irska a států Commonwealthu, kteří žijí ve Velké Británii. Z občanů států EU dnes proto mohou hlasovat pouze Kypřané, Malťané a Irové. Naopak třeba Čechů žijících v Británii se dnešní hlasování netýká, pokud už nezískali britský pas.

Petr Sokol
Petr Sokol
11. prosince 2019 · 23:35

VE SPOJENÉM KRÁLOVSTVÍ ZAČALY VOLBY

Úderem sedmé hodiny ranní britského času se ve Spojeném království otevřely volební místnosti a začaly údajně nejdůležitější volby za několik generací. Britští voliči jdou dnes k volbám již potřetí za poslední čtyři roky. Podobně jako předcházející volební klání jsou i ty dnešní volby předčasnými. Vynutil si je parlamentní pat ohledně brexitu a podmínek jeho přesné (ne)realizace.