Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Reuters

Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana (28. 6. 2021): Marie Benešová a Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman při projevu k ničivému tornádu na jihu Moravy.
Prezident Miloš Zeman přeje exprezidentovi Václavu Klausovi k 80. narozeninám (18.6.2021)
Rakouský prezident Alexandr van der Bellen při návštěvě prezidenta Zemana a první dámy Zemanové v Rakousku
Prezident republiky Miloš Zeman v Lánech přivítal představitelku běloruské opozice Svjatlanu Cichanouskou (8. 6. 2021)
10
Fotogalerie

Zemanovy předvolební šrapnely: Zpochybnění existence NATO a další útok na Koudelku

Prezident Miloš Zeman prolomil prázdninové mlčení a razantně vstoupil do volební kampaně. Na pozadí dramatických událostí v Afghánistánu zpochybnil existenci NATO a pokračuje v tlaku na Michala Koudelku pověřeného řízením BIS, na něhož hodlá zveřejnit kompromitující materiály.

Zeman poskytl rozhovor webu Parlamentní listy, jehož načasování nebylo náhodné. Objevil se krátce po logisticky nezvládnutém odchodu spojeneckých sil z Afghánistánu. Americký prezident Joe Biden sice jen navázal na loni uzavřenou dohodu svého předchůdce Donalda Trumpa, ale ujišťoval, že má situaci pod kontrolou. Rychlé ovládnutí země radikálním hnutím Tálibán považoval navzdory varování tajných služeb za nepravděpodobné.

Zemanův veletoč

Výsledkem je chaos, pošramocení prestiže Spojených států a pokles popularity Bidena, jenž se dostal pod palbu kritiky nejen opozičních republikánů, části vlivných demokratů z vlastních řad, ale i těch západních médií, která současného prezidenta podporovala.

Český prezident toto téma uchopil po svém a překlopil ho do domácí politiky. Zahraniční mise české armády do této doby hájil a už loni kritizoval Trumpův a Bidenův záměr stáhnout armádu z Afghánistánu. Rozladění nad nepřipraveným stažením vojáků a jejich spolupracovníků však využil k obratu o sto osmdesát stupňů a rozkolísání geopolitického ukotvení České republiky.

„Samo NATO vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence. Když zvyšujeme výdaje na obranu, očekáváme za to nějakou protihodnotu, a tou je právě ochrana před mezinárodním terorismem,“ tvrdí Zeman a dodává, že „jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní bezpečnosti.“

To jsou velice nebezpečná slova. Není divu, že je podpořili pouze komunisté a SPD Tomia Okamury, tedy seskupení usilující o vystoupení z NATO. Na druhou stranu je ovšem na místě klást Bidenovi vážné otázky, jak si představuje následný postup nejen v Afghánistánu, ale zejména při obraně zájmů spojenců v čele s ohroženými pobaltskými zeměmi. Jejich důvěra je nyní otřesena, což je voda na mlýn advokátům ruských a čínských zájmů.

Hloupost zpochybňování NATO

Mezi tyto exponenty jistě patří Miloš Zeman. Nijak se tím netají a čerstvým důkazem je jeho až příliš lehké hození Severoatlantické aliance přes palubu. Halucinační přeludy, že se česká armáda dokáže ubránit sama, se nezhmotní ani při násobném zvýšení výdajů na obranu.

Opačného názoru je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Aliance je podle něj především organizací kolektivní obrany a na tento původní cíl by se měla zaměřit do budoucna. „Je hloupost zpochybňovat NATO jako celek. A ona dvě procenta na obranu jsou investicí zejména do naší obrany. Kdybychom se měli bránit bez spojenců, utratili bychom daleko víc,“ reagoval.

Do stejné kategorie patří druhý Zemanův předvolební šrapnel. Po týdnu se vyjádřil k rozhodnutí vlády pověřit Michala Koudelku vedením BIS, a přenechat tak „horký brambor“ definitivního jmenování ředitele novému kabinetu, vzešlému po volbách.

BIS nesmí „fízlovat“

„Mám vůči panu Koudelkovi zásadní výhrady a některé z nich jsem dosud veřejně neuváděl, ale po tomto rozhodnutí vlády je v nejbližších dnech budu publikovat. Bezpečnostní informační služba by se neměla zabývat některými odposlechy, protože to jí nepřísluší,“ naznačil prezident a slíbil přinést konkrétní důkazy.

„Toto fízlování může vést i k vydíratelnosti některých činitelů,“ dodal, ale sám se mezi ně nepočítá. Zároveň přiznal, že ho naštval přístup premiéra Babiše, i když provizorní řešení vypadá jako kompromis.

„Původní verze byla, že pan Koudelka opravdu odejde, a toto se stalo na poslední chvíli, po návštěvě pana Koudelky na předsednictvu vlády,“ prozradil Zeman. „Premiér si nejprve sám uvědomil, že pan Koudelka není dobré řešení, a potom během půl hodiny změnil názor.“

Zeman zatím více neprozradil, ale jeho tajnosnubné prohlášení odsoudila nejen opozice jako další provokaci, ale i experti z bezpečnostní komunity. Odposlechy nasazované BIS schvaluje Nejvyšší soud a nelze si příliš představit, že by zpravodajci postupovali v rozporu se zákonem.

Ústavní činitel je nad zákon?

Prezident vytváří dojem, jako by měli být ústavní činitelé stavěni nad zákon, což platí v autoritářských režimech. Důvody k odposlechům by se našly, pokud například existuje podezření, že některý z politiků jedná proti zájmům státu, kryje mafiánské jednání ve svém okolí nebo neoprávněně zasahuje do strategických veřejných zakázek.

Není to poprvé, co Zeman avizoval závažná odhalení kolem Koudelky, jenž ho irituje tažením proti ruským a čínským agentům na našem území. Samozřejmě mu vadí zájem tajných služeb o aktivity jeho poradce Martina Nejedlého s rizikovými vazbami na ruský byznys, o kterém nedávno psala Mladá fronta DNES.

Zatím však se svými „důkazy“ o špatné práci BIS, jimiž se zabývali i poslanci, neuspěl. Všechny byly vyvráceny. Zprostředkoval mu je bývalý hlavní analytik BIS Jiří Rom, jenž měl zálusk na post Michala Koudelky. Ze služby však odešel, přičemž mu přitížily vazby na kontroverzního šéfa Věcí veřejných Víta Bártu. Dnes je zaměstnaný na Hradě.

Prezident se přesto nevzdává a jeho tažení proti BIS pokračuje. Jeho nenávist spojená s ohrožením jeho blízkého okolí jistě ovlivní i jeho chování po volbách.

Zemanovy „kufříky“

Počátek Zemanovy zaujatosti zpravodajskými službami je ovšem staršího data. Známé jsou především dva pověstné Zemanovy „kufříky“ z druhé poloviny devadesátých let. Tehdejší šéf ČSSD přišel s bombastickým objevem, že BIS chce proměnit Českou republiku v policejní stát. Ve skutečnosti naletěl podvodníkům, kteří mu podstrčili podvržené dokumenty, aniž si je ověřil. „Zpravodajské aktivity“ Miloše Zemana dosud končily blamáží a nic ze svých senzačních odhalení nedoložil.

Co sleduje dnes? Těmito ataky může kompenzovat fatální neúspěchy své zahraniční politiky. Kromě krachu obří bubliny čínských investic jsou kvůli vrbětické kauze na bodu mrazu vztahy s Ruskem. Jejím důsledkem je diplomatická válka s Kremlem, vyřazení Rusů z tendru na dostavbu jaderných bloků a zablokování dodávek dosud neschválené ruské vakcíny Sputnik V, která dnes u nás nikomu nechybí.

Zeman se nemá čím pochlubit, tak aspoň bude do poslední chvíle škodit. Při nevypočitatelnosti Andreje Babiše, jehož jediným zájmem je politicky i ekonomicky přežít, lze do budoucna očekávat cokoli.

Video placeholde
Kecy a politika 8: Proč to vláda přežila? • Reflex.cz