Video placeholde

Miroslav Kalousek: Adorace Zemanova Nejvyššího státního zastupitelství byl jeden velký kýč

„V úterý došlo ve sněmovně k bezprecedentnímu rozhodnutí: Poslanci většinou 104 hlasů přehlasovali téměř jednomyslné senátní veto novely stavebního zákona a rozhodli tak nejen proti vůli Senátu, ale i odborné veřejnosti a opozice. Je to sice legitimní, ale zároveň tím Babišův kabinet vyslal signál, že svá rozhodnutí bude prosazovat silově, bez konsensu,“ řekl Miroslav Kalousek v aktuálních Reflexích.

„Podobně legitimní je i aktuální rozhodnutí vlády jmenovat nového nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, předlistopadového vojenského prokurátora, který posílal do vězení nejen odpírače povinné vojenské služby z důvodu víry, ale také ty, kteří se dopustili ve výkonu vojenské služby drobných přestupků, například pozdního návratu z vycházky,“ doplnil Kalouska šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. „Rozhodnutí vlády je rovněž legitimní, nicméně proti Igoru Střížovi se postavila většina opozice i odborné veřejnosti.“

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Jeho jmenování je podle Miroslava Kalouska symbolickým plivnutím do tváře všem obětem komunistického režimu, na druhou stranu to byl podle něj právě Igor Stříž, který z pozice prvního náměstka dosavadního nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana de facto tento úřad už deset let řídil. „Proto také považuji za kýč někdejší demonstrace na podporu Pavla Zemana,“ řekl Kalousek.

Oba diskutující se shodli na tom, že příčinou současné praxe, kdy lidé sloužící někdejšímu režimu zastávají vysoké funkce v demokratickém režimu, tkví v počátku devadesátých let, kdy se dodržela kontinuita práva s minulým režimem. Stejně tak se oba diskutující shodli, že řešit to dnes, téměř dvaatřicet let po listopadu 1989, návrhem zákona, který by snížil důchody nebo výsluhy spolupracovníků minulého režimu, je problematické.

„My jsme se o to kdysi snažili, ale narazili jsme na odpor soudů,“ řekl Miroslav Kalousek. „O tom, aby se lidé typu Igora Stříže nedostávali do funkcí, musí rozhodnout především voliči ve volbách, doufejme tedy, že na podzim budeme mít více důvodu k optimismu,“ uzavřel dnešní debatu Miroslav Kalousek.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.

Na minulý díl Reflexí Kalouska a Stoniše se podívejte zde:

Video placeholde

Reflexe Kalouska a Stoniše: TRESTAT POJIŠTĚNÉ SE NESMÍ! • reflex.cz