Video placeholde

Kalousek: Za útok Šlachtových ozbrojenců na Úřad vlády musí někdo nést odpovědnost. I po osmi letech

„Na zásahu policistů na Úřadu vlády ČR, kvůli kterému padla Nečasova vláda, je bezprecedentní fakt, že policisté pronikli a odnesli si otevřené spisy Vojenského zpravodajství. Je skandální, že policistům někdo tento rozkaz vydal, ale stejně skandální je fakt, že je tam někdo pustil,“ říká Miroslav Kalousek, jenž byl v tehdejší Nečasově vládě ministrem financí. „Kdyby byl tehdy blahé paměti ve funkci vojenský zpravodajec generál Procházka, bývalý vězeň svědomí, tak by ty policisty raději postřílel, než by jim vydal živé spisy,“ říká v nadsázce Miroslav Kalousek a dodává: „Stále si myslím, že by někdo měl nést za ten bezprecedentní zásah odpovědnost.“

„To by ovšem musela existovat politická vůle, aby se hledali viníci tohoto zásahu proti exekutivní moci. Současné vládě i prezidentovi status quo vyhovuje, nikdo tedy nemůže čekat, že vyvine tlak na to, aby se zneužití policie vyšetřilo. Byli by sami proti sobě,“ říká šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Oba diskutující se shodli, že daňoví poplatníci byli donuceni financovat nejen onen zásah z noci 12. na 13. června 2013, ale také následné mnohaleté soudní procesy, které neprokázaly nic z toho, co vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a státního zastupitelství předkládalo jako důkazy opravňující celou spektakulární akci. „Byl jsem osobně svědkem kuriózní situace, kdy na ministerstvo financí přišlo osm ozbrojenců pro sedm papírů, které nebyly nijak tajné. To znamená, že dorazil v přepočtu jeden těžkooděnec na jeden papír a jeden tomu velel. Kdyby si poslali jednoho poslíčka, sekretářka by mu tu tenkou složku klidně vydala. Ale takhle šlo o nejdražší poštu na světě,“ vzpomíná Kalousek.

„A člověk, jenž je za zpackaný zásah odpovědný, dnes kandiduje v parlamentních volbách. Nechápu, jak mu tu jeho přísahu a hesla, že je čas na odvahu, mohou voliči věřit,“ uzavřel dnešní Reflexe Marek Stoniš.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.

Na minulý díl Reflexí Kalouska a Stoniše se podívejte zde:

Video placeholde

Reflexe Kalouska a Stoniše: Co musíte slíbit, abyste uspěli ve volbách? Právní stát to rozhodně není… • Reflex.cz