Video placeholde

Nové Reflexe: Kalousek – Feri se zachoval odpovědně. Stoniš – do Česka bohužel dorazilo hnutí #MeToo

„Tak dlouho jsme v našem pořadu vyzývali k rezignaci Andreje Babiše a jeho vládu, až rezignoval Dominik Feri,“ zahájil aktuální díl Reflexí šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš. To, že poslanec TOP 09 Dominik Feri rezignoval kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování na poslanecký mandát i z místa na pražské kandidátce koalice Spolu, považuje za negativní signál směrem k budoucím politickým poměrům i společenské atmosféře v zemi.

Miroslav Kalousek se ovšem domnívá, že Dominik Feri se zachoval odpovědně a kultivovaně. „V zemi, kde je premiérem trestně stíhaný estébák, který dal několikrát najevo, že nikdy neodstoupí, je Feriho rozhodnutí odpovědným krokem politika hlásícího se k západní demokratické kultuře. Kdyby neodstoupil, vtáhl by do své kauzy svoji stranu a poškodil by ji ve volební kampani,“ řekl Kalousek.

Stoniš v této souvislosti ovšem připomněl několik kauz, jež na Západě vyvolalo feministické hnutí #MeToo. „Například jeho zakladatelka ve Francii Sandra Mullerová obvinila televizního moderátora, že ji sexuálně obtěžoval, ten se bránil u soudu a nakonec vyhrál. Jenže soud se táhl několik let. Obávám se, že něco podobného může čekat i Dominika Feriho,“ řekl Stoniš.

„S něčím takovým ovšem musí politik v exponované funkci bohužel počítat,“ opáčil Kalousek. „Ať tak, či onak, dovedu si představit, že v této chvíli bouchá šampaňské v centrále pirátské strany, protože Dominik Feri na kandidátce koalice Spolu v Praze oslovoval její voliče a byl pro ni největším konkurentem,“ tvrdí Stoniš.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Kromě toho, že v Česku poprvé musel odstoupit politik kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování, poprvé se také nějaký veřejný činitel vrací po odvolání pro neschopnost do své původní funkce – jde o Adama Vojtěcha, kterého znovu nominoval na post ministra zdravotnictví premiér Andrej Babiš. „Z toho vyplývá, že Babišovi už došli nohsledi. To je vlastně dobrá zpráva,“ tvrdí Kalousek. Oba aktéři dnešních Reflexí se ovšem shodli, že Vojtěchův návrat na ministerstvo vzbuzuje velké obavy. Kvůli podezřelým nákupům zdravotnického materiálu i chaosu, který vyvolal po nástupu první vlny pandemie. „V každém případě tím dává Andrej Babiš najevo, že za řízení ministerstva zdravotnictví bere absolutní odpovědnost on sám, nikdo jiný,“ uzavírá Miroslav Kalousek.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.

Na minulý díl Reflexí Kalouska a Stoniše se podívejte zde:

Video placeholde

Reflexe Kalouska a Stoniše: Od roku 2015 tady funguje kartel Zeman – Babiš • Reflex.cz