Miloš Zeman jako poslední ruský agent v Česku

Miloš Zeman jako poslední ruský agent v Česku Zdroj: Jan Ignác Říha

Vladimír Mertlík: Až se tvá ztracená vláda věcí tvých zpět zas k tobě navrátí, lide, navrátí

Třiapadesát let, celý jeden lidský věk, uplynul od doby, kdy jsme s rozechvěním, dojetím a vírou zpívali text písně Modlitba pro Martu, jejíž nepatrně posunutou parafrázi má dnes Zpětné zrcátku v titulu. Není tomu tak náhodou či z nedostatku invence. Skutečně jsme s jistotou našeho mládí věřili, že vláda věcí našich se k nám zas navrátí, jen jsme netušili, jak složité, těžké a bůh ví, zda ne nemožné, bude pro nás – obdarované svobodou – s touto vládou naložit. Vládu nad naší věcí a svobodu jsme ztratili rychleji, než jsme si stačili všimnout. Snad proto, že zatímco k jejich získání jiní přispěli vzdorem, bojem, utrpením i bolem, většina z nás volila cestu si vládu i svobodu prostě vysedět. A ono to vyšlo! Jak pohodlné a příjemné.

Stačilo nechat se od včerejších vrahů a zločinců podrbat na zádech a pošimrat pod bradou – Jsme s vámi, buďte s námi! – a věřit novým slibům včerejších lhářů. Když měli své sliby začít plnit, až na jednoho zradili. Třiapadesát let, celý jeden lidský věk, uplynul od doby, kdy poprvé v historii civilizované Evropy na svou zem a národ povolala sekta lidských zrůd cizí okupační armádu. Celý lidský věk uplynul od doby, kdy s nimi nebylo naloženo tak, jak se nakládá se zrádci, kdy většina z nás vyměnila omamnou vůni svobody za libou vůni bůčku.

Zanedlouho bude opět čas zlomu, čas, kdy můžeme svou hanbu a stud za to, co jsme dopustili, smazat bez boje a násilí, jen svou volbou. Vzpomeňme 21. srpna – v den největší hanby českých dějin – našich mrtvých a vzpomeňme i jejich vrahů. V prních dnech října to budeme my, kdo rozhodne o tom, zda text: „Teď, když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí…“ bude programem této země nebo jen matnou vzpomínkou, umaštěnou sádlem.

Redaktor Seznam Zprávy Václav Dolejší obvinil kancléře Vratislava Mynáře z vulgární reakce na svůj dotaz místo odpovědi. Dolejším zveřejněná konverzace dokládá, že se zajímal, zda má prezident Miloš Zeman schůzku s Andrejem Babišem dotazem: „Dobrý den, pane kancléři, má zítra pan prezident schůzku s premiérem Babišem? Děkuje vd.“ 

Na což mu prý Mynář odepsal doslovně: „Jestli se nepletu, to je to hovado Dolejší“. Zpětné zrcátko komunikaci prověřilo a zdá se, že obvinění Mynáře je nespravedlivé a došlo k němu jen díky informačnímu šumu či překlepu. Mynářova odpověď ve skutečnosti zněla takto: „Jestli se nepletu, je tu to hovado!“ a jménem „Dolejší“ kancléř jen v závěru potvrzoval asistentce adresáta zprávy.

Deník N podal žalobu na Kancelář prezidenta republiky (KPR), že od konce května odmítá poskytovat médiím informace – jmenovitě šlo o Respekt, Seznam Zprávy, Deník N a pořady ČT 168 hodin a Reportéři ČT. List uvedl, že prezidentská kancelář je úřad a nemůže si vybírat, zda bude plnit povinnosti a dodržovat zákony. Hlásný trouba Pražského hradu Jiří Ovčáček odpověděl, že mu krok deníku „nestojí za jednu jedinou odpověď“. Dotazy se týkaly pohybu prezidenta a jeho cest. Zpětné zrcátko má žalobu za sice oprávněnou, ale nadbytečnou, neboť ani pravidelné informace o potřebách pana prezidenta a souvisejících cestách na Malou i Velkou stranu nepřinesou nijak zásadní změnu zahraniční politiky Pražského hradu. 

„Zeman se nemá zabývat BIS, ale spíš by se rozvědka měla zabývat Zemanem,“ zněl titulek eseje Jana Jandourka na webu Forum 24, kde uvádí: „Z chování prezidenta Miloše Zemana je zřejmé, že by rád svým toxickým vlivem zasáhl českou politiku, ekonomiku, diplomacii, média i tajné služby. Všude nastrkat jemu blízké lidi a zajistit, aby měli radost v Rusku a Číně. V této snaze, jak se mu čas krátí, postupuje stále bezostyšněji.“ Zpětné zrcátko má ale za to, že suplika, aby se BIS zabývala Milošem Zemanem, je pouhou ztrátou času. Dávno by se jím měl zabývat Národní ústav duševního zdraví či jiné odborné pracoviště. 

Metastázy rozpadu strany, jejíž přátelé se oslovují „příteli“, nabírají na síle. Strana sociálních demokratů, aktuálně nejzbytečnějších lidí v české politice, se řítí, vedena zdánlivě neškodným bramborou Janem Hamáčkem, do pekel či do rudé řiti* – *nehodící se škrtněte. Exhumace politických mrtvol, kterými se Hamáček obklopuje, připomíná klip Michaela Jacksona „Thriller“. Michal Hašek, Jiří Paroubek, Matěj Stropnický a Jana Maláčová jsou pro ČSSD totéž, co „Jezdci Apokalypsy“ v knize Zjevení svatého Jana. Ti, jak známo, vyjíždějí při rozlomení prvních čtyř ze sedmi pečetí, které uzavírají svitek předaný Beránkovi – Kristu. Kniha popisuje události, které po zlomení každé z pečetí nastanou, a v případě prvních čtyř pečetí vyjíždějí apokalyptičtí jezdci:

„První bílý kůň a na něm jezdec s lukem. Byl mu dán věnec dobyvatele, aby dobýval.“ (Mor, zvaný též Dobyvatel)

„Druhý kůň ohnivý, jeho jezdec obdržel moc odejmout zemi mír, aby se všichni navzájem vraždili.“ (Válka)

Třetí, kůň černý, jehož jezdec měl v ruce váhy. Za denní mzdu jen mírka pšenice, za denní mzdu tři mírky ječmene. Olej a víno však nech!“ (Hladomor)

„Čtvrtý kůň sinavý a jméno jeho jezdce je Smrt, a svět mrtvých zůstával za ním.“ (Smrt)

„Jezdcům byla dána moc,“ pokračuje dál kniha Zjevení, „aby vždy čtvrtinu země zhubili mečem, hladem, morem a dravými šelmami.“

Kniha Zjevení je v dějinách interpretována jako kniha popisující poslední dny světa, v nichž jsou apokalyptičtí jezdci symbolem blížícího se konce a utrpení, jež Bůh na lidi – v tomto případě na sociální demokraty – v onen čas má poslat. Z uvedeného se jeví název knihy „Zjevení“ vhodný i pro titul volebního programu ČSSD Volby 2021.

Špičkou ledovce zmaru socanů je sám předseda, jehož kariéra i charakter se dotýkají věhlasu historicky největšího škůdce strany Zdeňka Fierlingera. Od smrti legionáře, ale později agenta KGB i StB, socana a nakonec komouše uplynulo 45 let. Jeho jméno je známé díky zradě vlastní strany a jejímu „sloučení“ s KSČ po puči v únoru 1948. S kým chce však Hamáček sloučit socany dnes, když i komouši jsou ve stavu klinické smrti, ví jen soudruh Lenin. Je ale nejvýš demokratické, že socani i komouši se zruší sami, bez zásahu vnějších sil. Každopádně i 4,5 % hlasů zoufalců přinese do kasičky nějakou kačku a „s kočárem černým podél temných skal, požene Jan svou káru dál“.

Jihočeský syreček je pravý originální sýr od Madety. Je to poloměkký nízkotučný zrající sýr s obsahem tuku 0,1 %, velice oblíbený u lidí, kteří drží dietu, a přesto si chtějí pochutnat. Pro labužníky je ideální kombinací čerstvé pečivo s Jihočeským máslem, Jihočeský syreček a vychlazené pivo. Můžete si jej připravit i v trojobalu nebo naložit. Navíc díky obsahu laktózy nižší než 0,01 procenta potěší především ty, kteří jsou intolerantní vůči mléčnému cukru. Splňuje požadavky bezlepkové diety. V současné době k vám tato lahůdka putuje z výrobního závodu v Jindřichově Hradci, kde se vyrábí i další zrající sýr – Romadur.*

* výše uvedený text není vloženou reklamou či PP. Text je návrhem volebního letáku, v jehož titulu bude fotografie předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Ministryně financí Alena Schillerová po rozkošných selfíčkách růžolícího selátka v růžích ohromila svět fotbalu. Znalkyně fotbalového zákulisí uvedla na twitterovém účtu tajnou zprávu z kotle pařížského PSG: „Konec jedné fotbalové éry. Nová začíná. Lionel Messi není hráčem Barcelony. Nově bude hrát ve francouzském PSG.“ Vedení klubu zároveň informovalo že Schillerová má za úkol vytvořit choreo PSG na sezónu 2021/22. Božská Ája, francouzskými fanoušky zvaná Divin Aja, v té souvislosti tvrdí, že vzápětí se na tribuně stadionu objevil transparent: „That Would Sting Our,“ což si tato jazyková polyglotka vyložila jako: „To by nám bodlo!“.

Londýnský dopisovatel Zpětného zrcátka ale tuto verzi rozporuje tvrzením, že šlo o transparent: „Give Her a Final Sting!“ Volně přeloženo: „Dejte jí konečně bodlo!“

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík