Video placeholde

Kecy & politika: Ovládnou Babiš se Zemanem státní zastupitelství?

Už dlouho se nevytvořila tak široká fronta špičkových politiků proti jmenování nějakého vysokého úředníka státu jako v případě Igora Stříže. V minulých týdnech se proti němu vyslovoval jak prezident Zeman, tak premiér Babiš a velká část opozice. Přesto byl dnes Igor Stříž jmenován šéfem státního zastupitelství. Podle autorů podcastu Kecy & politika, Petrose Michopulose a Bohumila Pečinky, šlo ze strany prezidenta a premiéra jen o krycí manévr pro veřejnost. Přesněji řečeno, oba se snažili oddálit jmenování, aby vytvořili atmosféru pro uzavření různých dohod a „paktů o neútočení.“ O co šlo tentokrát?

V další sérii podcastu Kecy & politika oba autoři popisují vývoj státního zastupitelství od revoluce do současnosti. Tvrdí, že vlivná část státních zástupců se nikdy nesmířila se zrušením komunistického modelu všemocné prokuratury a jeho nahrazením systémem státního zastupitelství. V tomto systému už nestojí v čele prokurátor, který může zasahovat do jakéhokoli vyšetřování na jakékoli úrovni, ale různé složky (okresní, krajské, vrchní, nejvyšší) mají rozhodovací nezávislost a může na jejich práci dohlížet jen nadřízení o stupeň nad nimi.

Pusťte si podcast Kecy & politika na Spotify:

 

Vlivem slabosti politiků v posledních patnácti letech a jejich neschopnosti formulovat trestní politiku státu, tuto funkci převzali sami státní zástupci, kteří zaujali pozice, které jim z ústavy ani ze zákona nepříslušeli. Několikrát si také sami pro sebe napsali zákon, který se tlakem na politiky snažili protlačit parlamentem. Dnes v čele soustavy státního zastupitelství stojí dvě skupiny, které uzavřely smír a mnoho energie věnují jen na posílení svých vlastních pozic a jejich jediným zájmem je, aby do jejich čela nebyl jmenován trestní právník odjinud.

Autoři podcastu Kecy a politika oceňují roli Igora Stříže v porevoluční době, kdy byl jako expert členem vyšetřovací komise k událostem 17. listopadu 1989. Je to člověk, který nikdy nepůjde proti zájmům státu, ať už je definován jakýmkoli způsobem. Bohužel hlavním zájmem premiéra Babiše v současnosti je neutralizovat svou trestně právní kauzu Čapí hnízdo. O důvod víc, že v jeho neprospěch vypovídali bankéři z britské banky HSBC, která úvěrovala projekt Čapího hnízda. Z jejich výpovědí vyplynulo, že věděli, že celý projekt patří Andreji Babišovi. Dotace, které na Čapí hnízdo vedle toho získal od státu, tudíž neměly být vyplaceny.

Velkým zájmem okolí prezidenta republiky je současně potlačit kauzy, které provázejí jejich podnikání. V tomto kontextu se je nutné dívat na obstrukce při jmenování nejvyššího státního zástupce a ptát se, proč tak náhle prezident a premiér změnili na Igora Stříže názor? I na to se autoři podcastu Kecy a politika snaží odpovědět.   

Pusťte si minulý díl podcastu Kecy & politika:

Video placeholde
Kecy a politika: Živě na festivalu United Islands • Reflex.cz