Video placeholde

Kecy & politika: Platí Šlachtu mafie?

Co všechno je za vzestupem Roberta Šlachty? Kdo financuje volební kampaň uskupení Přísaha? Zajistí to Andreji Babišovi příští vládní většinu? Autoři podcastu Kecy & politika se domnívají, že pokud Šlachtovi lidé ovládnou ministerstvo vnitra i policii tak hrozí, že tato malá a semknutá policejně-prokurátorská skupina získá obtížně kontrolovatelnou moc, což představuje největší bezpečnostní riziko říjnových sněmovních voleb. 

V devátém pokračování podcastu Kecy a politika se oba autoři vrací k životu a dílu Roberta Šlachty, který má ambice se svým hnutím Přísaha být nejen součástí příští vlády, ale i stanout v čele ministerstva vnitra, které řídí policii.

Poslechněte si tento díl jako podcast na Spotify:

Petros Michopulos připomíná jeho omyly a přešlapy, které si už v době jeho kariéry u policie uvědomovali jeho nadřízení. Nechávali ho však ve službě, protože jim na něm imponovalo jeho zaujetí policejní prací. Stranou přitom nechávali, že jeho právní povědomí bylo velmi slabé, z čehož pramenila řada nepodařených kauz.

Bohumil Pečinka zase mapuje jeho kariéru po odchodu z policie, kdy ho v celní správě zaměstnal Andrej Babiš. Podobně jako mnoho Šlachtových spolupracovníků, kteří dnes figurují na kandidátkách jeho budoucí strany, Šlachta má být Babišovi čím zavázán a naopak. Přísaha je pak typická policejní strana úzce navázaná na prokurátory na vrchních státních zastupitelstvích, policisty v GIBS a řadu lidí v tajných službách a jiných bezpečnostních složkách.

Navíc poměrně nákladná volební kampaň Přísahy se dělá za dosud nevyčíslené peníze a pracuje na ní profesionální agentura, což Šlachtovci systematicky tají. Navzdory tomu, že babišovská garnitura sama vytvořila úřad pro kontrolu vynakládání finančních prostředků v době kampaně.

Podle obou autorů je základem demokracie systém brzd a protivah. Jeho součástí jsou také média, která jsou vůči Šlachtově bezpečnostní skupině, nyní politické straně, zčásti paralyzovaná. Jedna část médií patří do Babišova mediálního holdingu, takže Šlachta má z jejich strany krytí. Další zase neplní kontrolní funkci, protože vlivná část státních zástupců a policistů je „drží nakrátko“ díky únikům informací z vyšetřovacích spisů a přepisům odposlechů.

Oba autoři podcastu míní, že tu zase někdo po letech prodává za vynaložení velkých peněz iluzi o nástupu nového spasitele. Ve skutečnosti v Česku vznikla policejní strana se všemi bezpečnostními riziky navázaná na Andreje Babiše a schopná absorbovat hlasy odpadlé od hnutí ANO. Díky tomu je schopná disponovat takovým vyděračským potenciálem, že její reprezentanti se mohou velice rychle po volbách dostat do špičkových státních úřadů se všemi riziky z toho vyplývajícími.

Pusťte si předchozí díl podcastu Kecy & politika: Proč to vláda přežila?

Video placeholde
Kecy a politika 8: Proč to vláda přežila? • Reflex.cz