Video placeholde

Kecy & politika: Arenberger, Zeman, Hnilička – tři muži na odchodu

Během několika posledních dní odstoupil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička a v řádu dnů, maximálně týdnů zřejmě rezignuje i další ministr zdravotnictví Babišovy vlády, Petr Arenberger. To si alespoň myslí novinář Bohumil Pečinka a politický marketér Petros Michopulos, autoři v pořadí pátého audio podcastu časopisu Reflex s názvem Kecy & politika.

Největší část tohoto dílu věnují rozboru podnikatelských aktivit ministra Petra Arenbergera. Shodují se v jednom: bývalý ředitel pražské Vinohradské nemocnice byl celá léta v kolosálním střetu zájmů. Způsob, jakým pronajímal svoje nemovitosti nemocnici, které šéfoval, je víc než etický problém. Daleko horší je, jak celá léta „odkláněl“ klinické studie z nemocnice, kde byl manažer do své soukromé firmy. To je možná víc než střet zájmů.

Aktuální díl podcastu Kecy & politika na Spotify:

Petros Michopulos to hodnotí slovy tunelování nemocnice a poukazuje na fakt, že v trestním zákoně existuje na tyto věci speciální paragraf. Dodává, že před patnácti lety by si pro Arenbergera nejspíš už přišla policie, dnes se všichni tváří, že vysvětlení tohoto špičkového dermatologa, že šlo jen o „technické nepropsání“ věcí z daňového do majetkového přiznání, je ok. Není.

Kdyby ministryně financí Schillerová byla na Arenbergera stejně přísná jako na drobné živnostníky, musel by ho už dávno vyslýchat finanční úřad podle zákona o prokazování původu majetku. Otázkou otázek zůstává: jak si Petr Arenberger mohl myslet, že s takovou zátěží může uspět v politice, kde jsou na každého ostře namířené reflektory?

Kvůli rezignaci Pavla Zemana se má za pár dní sejít demonstrace na jeho podporu. Pečinka i Michopulos si myslí, že jeho odchod není taková tragédie a prochází dobré i špatné stránky působení bývalého šéfa veřejné žaloby. Shodují se v jednom: není až tak hrozné, kdo odchází, ale kdo může přijít. Kritizují přitom opozici, která je nemohoucí a není schopna jednoznačně vyslat signál, že příští nejvyšší státní zástupce bude jmenován až po volbách se všemi důsledky pro toho, kdo se této funkce ujme už nyní.

V hodnocení odstupujícího šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky se oba autoři trochu rozcházejí. Pečinka kladně hodnotí, že agentura vznikla, ale kritizuje její právní postavení, které je plně podřízeno rozmarům premiéra Babiše. Kdyby šlo o regulérní ministerstvo sportu, bylo by kontrolovatelné a ministr by se musel zodpovídat sněmovně a senátu. Takhle je ve vzduchoprázdnu, ale i tak jde o krok správným směrem. Michopulos soudí, že Hnilička nikdy neměl být v čele agentury, ale připouští, že dosavadní způsob rozdělování peněz do sportu byl neprůhledný.

O těchto a dalších věcech se dozvíte v pátém díle podcastu Kecy & politika s názvem Arenberger, Zeman a Hnilička – tři muži na odchodu.

Pusťte si ředchozí díl podcastu Kecy & politika: Je Babiš poražen?

Video placeholde
Pečinka x Petros: Kecy a politika - 4. díl: Je Babiš poražen? • Martin Bartkovský