Video placeholde

Kecy & politika: Pirát premiérem a volby za dveřmi

Volební uskupení K2 (piráti, STAN) a K3 (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) odstartovala volební kampaň. Nakročila tím k vítězství? To je hlavní obsah šestého pokračování podcastu s názvem Kecy a politika, který pro časopis Reflex připravuje politický komentátor Bohumil Pečinka a expert na marketing Petros Michopulos.

Druhý jmenovaný říká, že start volební kampaně je něco důležitého, protože základní obrazy mají zůstat v hlavě voličů až do voleb. „Smyslem je sugerovat lidem, že jste představitelná figura pro funkci premiéra,“ říká Michopulos. K2 se to moc nepodařilo, K3 podle něj dopadlo mnohem lépe.

Kecy & politika jako podcast na Spotify:

V další části podcastu Kecy a politika byly tématem volební programy obou uskupení. Pečinka zformuloval paradox těchto voleb: možná se zbavíme Babiše, ale ať už zvolíme kohokoli jiného, čekají nás jenom vyšší daně. Svým hlasem můžeme tentokrát jen rozhodnout, jaký typ vyšších daní chceme platit, jestli z nemovitostí a zelené daně, nebo víc orientované na zaměstnavatele a živnostníky.

Petros Michopulos ostře nesouhlasil a řekl, že vždycky je možnost volby směřování země. Uvedl příklady Kalifornie a Texasu. Popsal, jak se centrum amerického podnikatelského světa přesouvá z přeregulované a vysoce zdaněné Kalifornie do výrazně svobodnějšího Texasu. Je však iluzí si myslet, že digitalizace je všemocná. Základem úspěchu je odbourávat zbytečné systémy a agendy, deregulovat a otevírat život pro podnikání. Digitalizovaná byrokracie stále zůstává byrokracií. Digitalizace sama o sobě nic neřeší. Jak říká youtuber Ondřej Tesárek: digitalizace je kobliha pro mladou generaci.

Pečinka i Michopulos řeší otázku, zda je možné, aby se piráti promlčeli k volebnímu vítězství. Myslí tím výroky potenciálního premiéra Ivana Bartoše, k nimž se dnes šéf pirátů nehlásí.

Připomínají, jak v roce 2009 na pirátském fóru mluvil v souvislosti s migrací o tom, že „jestli má být do 10–15 let Evropa muslimská, nemám s tím problém“. Nebo když se před šesti lety podepsal pod petici, která v rámci akce Plzeň – Evropské hlavní město kultury odmítla prezentovat Dny Jeruzaléma. Bude to po jeho příchodu do vládní Strakovy akademie znamenat, že se otevřeme migrantům z třetího světa a hodíme přes palubu našeho významného spojence Izrael? To, jak se Ivan Bartoš čtyři dny nevyjadřoval k bombardování Izraele ze strany Hamásu, je příznačné. Shodli se, že STAN a Vít Rakušan na sebe vzali velkou odpovědnost „zadržovat“ piráty.

Oba říkají, že by politici K2 a K3 měli voličům realisticky říct, že jejich příští vládní koalice nebude svatbou z lásky, ale z rozumu. „Neměli by se bát říct, že jde o koalici těch, co chtějí vyrvat stát z rukou Agrofertu,“ řekl Michopulos. Pečinka k tomu dodal, že bude platit přímá úměra: čím větší tlak na ně v dalších letech Babiš vyvine, tím déle vláda vydrží. Sám to považuje za mezivládu, jejímž smyslem bude nakreslit nová pravidla politické hry a oddělit byznys od politiky.

Oba nevidí dramatické rozdíly ve volebních programech. K vyhranění pravice a levice dojde až v rámci možné budoucí vládní koalice. V tomto smyslu případná vláda K2 a K3 hodně připomíná někdejší Občanské fórum, které vzniklo jako hráz proti komunistické straně a později se rozdělilo na pravici a levici.

Poslechněte si minulý díl:

Video placeholde
Kecy a politika: Arenberger, Zeman, Hnilička – tři muži na odchodu • reflex.cz