Video placeholde

Kecy & politika: Je Babiš poražen?

Kdyby se sněmovní volby konaly nyní, zvítězila by podle agentury Ipsos koalice Piráti/ STAN s 27,9 procenta hlasů. Druhé by bylo vládní hnutí ANO s 22,2 procenta a třetí koalice Spolu s 21,7 procenta (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Další místa by obsadila Okamurova SPD (10 procent hlasů) a KSČM s 5,4 procenta. Vládní sociální demokracie by se do Poslanecké sněmovny těsně nedostala (4,5 procenta hlasů).

V novém díle podcastu Kecy & politika řeší dvojice Pečinka–Michopulos, jestli je pět měsíců před volbami Andrej Babiš skutečně poražen. Jsou spíš skeptičtí a tvrdí, že premiér připomíná krvácejícího medvěda, který stále běhá po lese a ostatní zvířátka z něj mají strach.

K předvolebním průzkumům jsou spíš skeptičtí. Probírají příklady z dávné i nedávné minulosti, kdy se průzkumníci fatálně mýlili a svou předpovědí spíš zmanipulovali veřejné mínění, než že by předpověděli reálné rozložení politických sil ve společnosti. Petros Michopulos působil v minulosti jako stratég několika kampaní, takže metodám používaným českými sociology spíše věří. Dodává však, že sesbírat informace v Česku umí řada firem, ale analyzovat data dokáže jen minimum lidí. Jedním z nich je česko-americký průzkumník Alexander Braun, který podvakrát zpracovával podklady pro volební kampaně Andreje Babiše. Krátce před natočením podcastu však oznámil, že v Babišově týmu tentokrát nebude. „To je pro premiéra opravdu velká ztráta,“ říká Michopulos.

Ve čtvrtém pokračování podcastu Kecy a politika se oba debatéři přou o to, jestli zvládnuté očkování bude opravdu hlavním popudem volit vládní strany. Spíš se kloní k názoru, že to bude jako vždycky a rozhodnou sociální zájmy a aspirace lidí. Stručně řečeno, převáží voličská představa, jestli jejich život bude lepší s Frantou, nebo Maruškou v čele státu. Vycházejí z toho, že teoreticky by mohly vyhrát volby tři strany (Piráti/STAN, ANO, Spolu), a klíčové proto budou poslední předvolební týdny.

Záležet bude také na tom, kdy se dostaví ekonomické problémy a jestli se Andreji Babišovi podaří vytvořit z možné vlády jeho konkurentů strašáka. Jinak řečeno, jestli obrazem nepřítele zvedne své současné nebo potenciální voliče a dovede je k volbám. Podobná hlasování totiž často rozhodnou nevoliči, kteří se cítí ohroženi, a teprve tento moment je dovede k rozhodnutí jít volit.

Existuje však ještě jiná, nebabišovská část společnosti, jež v předcovidové době už dvakrát ukázala svou sílu na čtvrtmiliónových demonstracích na pražské Letné. Takže to vyvolává další otázku: jak velká bude touha převážně městských voličů zbavit se Andreje Babiše? A jaké reakce vyvolá, když prezident Zeman nepověří sestavením vlády případného vítěze voleb, ale rovnou Andreje Babiše s odůvodněním, že předvolební koalice nepovažuje za politickou stranu? A že vítěz voleb vlastně není vítězem voleb? Bude znovu plná Letná? Nebude z toho občanská válka? O tom a dalších věcech se dozvíte v pravidelném úterním podcastu Reflexu s názvem Kecy & politika.