Video placeholde

Kecy & politika: Je Feri prase?

Sedmý díl podcastu Kecy a politika o Dominiku Ferim by se podle emocí, které ve studiu vzplály, mohl nazvat Křičení a obviňování. Oba autoři, novinář Pečinka a marketingový expert Michopulos, se nemohli shodnout na tom, co všechno kauza Feri vlastně znamená a přináší. Pečinka na Michopulose křičel, že předvádí veřejný lynč v přímém přenosu. Naopak Michopulos vytýkal Pečinkovi nedostatek pochopení pro svědectví dívek, jež Feri sexuálně obtěžoval, a proto si zaslouží tvrdé odsouzení.

Podle Pečinky má případ Dominika Feriho mnoho rovin. Předně se z obvinění několika dívek o sexuálním obtěžování stal nástroj předvolebního boje, i když Feri na poslanecký mandát rezignoval a chce se vydat spravedlnosti. Pro české aktivisty LGBT a #MeToo je to zase záminka, jak do zákonů prosadit své představy o nových vztazích mezi mužem a ženou, rodině a intimitě v duchu jejich ideologie. 

Poslechněte si aktuální díl jako podcast na Spotify:

Současně je zde osobní příběh Dominika Feriho. „Byl celebritou svého druhu, víc než politikem, který něco reálně dělá, byl skvělým komunikátorem, víc než poslancem youtuberem, který má na Instagramu víc sledovatelů než Leoš Mareš. Byl to Mick Jagger českého veřejného života. Když ti leze takové množství lidí do postele jenom proto, že jsi celebrita, musíš být hodně pevný a mít hodnoty dobře poskládané, abys toho nezneužil. Feri asi takový nebyl a zbytek je už na případné trestní řízení,“ říká Pečinka.

Podle Michopulose Dominik Feri splňoval všechny předpoklady politika, jenž by se mohl za deset patnáct let stát českým premiérem. Byl politicky velmi talentovaný, vzdělaný, uměl a umí komunikovat moderními technologiemi jako nikdo ze současných politiků a byl hvězdou na politickém nebi.

V úvodu si Michopulos položil řečnickou otázku: „Poškodí to koalici Spolu, nebo se to negativně obrátí proti všem mladým lidem v politice? Zaslouží si mladý bůh Apollón dostat ostraku a deset let ve vyhnanství, jak by to řešili v antických Athénách, nebo na něj máme pohlížet spíše skrze biblické odpuštění a klást si otázku Karla Schwarzenberga, jestli jsme sami bez viny?“

Sám Michopulos žádá pro Feriho tvrdý trest, který v českém trestním zákoně je za znásilnění mezi pěti až 12 lety nepodmíněně. Nazval Feriho doktorem Jekyllem a panem Hydem, člověkem dvou tváří, který by měl být tvrdě potrestán za své bezohledné chování k ženám. Obává se také, že jeho kauza zlomí důvěru statisíců mladých lidí v politiku.

Pečinka kontroval tím, že svět není černobílý a ve vztahových věcech jsme zřídkakdy svědky čisté varianty dobra a zla. Podle něj bychom měli oddělovat dvě věci, jednak znásilnění, což je v trestním zákoně trestný čin už minimálně 150 let a neustále se jeho sazba v zákoně zpřísňuje. V trestním zákoně je současně paragraf křivého obvinění, za které je dva až osm let nepodmíněně. I to bychom měli brát v úvahu, zvlášť v citlivých věcech. Feri má právo na spravedlivý soud a je skvělé, že svou odpovědnost přijímá.

Následovaly větší a menší přestřelky, jež si můžete sami poslechnout v sedmém dílu podcastu Kecy a politika s příznačným názvem Je Feri prase?

Pusťte si minulý díl s názvem Pirát premiérem a volby za dveřmi:

Video placeholde
Kecy a politika: Pirát premiérem a volby za dveřmi • reflex.cz