Volby 2018 - Miloš Zeman vyhrál a může být  dalších pět let prezidentem

Volby 2018 - Miloš Zeman vyhrál a může být dalších pět let prezidentem Zdroj: Jakub Poláček / Blesk

Volby skončily, zklidněte hormon. 5 volebních nesmyslů a 5 důvodů k optimismu

Prezidentské volby skončily. Na několika frontách, které vedou zvlášť zapálení příznivci obou táborů, sice bude kampaň pokračovat dál, ale jako obvykle nás výsledky voleb prezidenta ovlivní naprosto minimálně. A to je dobře.

5 nesmyslů

Volby rozhodly o tom, jaký jsme národ

Houby rozhodly. Výsledek 51 ku 49 pro Drahoše by vůbec neznamenal, že jsme jiný národ než ten, který hlasoval 51 ku 49 pro Zemana. Vlastně stačilo, aby 160 tisíc Zemanových voličů zůstalo doma, a vyhrál by Drahoš. Byli bychom díky tomu lepší národ? To je přeci nesmysl.

Inteligenti a idioti aneb Praha versus vesnice

Rozdělování republiky a národa podle politických preferencí na neslučitelné skupiny už nějakou dobu trvá, během prezidentských voleb dosáhlo rekordů. Z jedné strany jsou to namyšlení zbohatlíci v Praze, co by Česko nejradši nechali kolonizovat černochy, z druhé strany zase primitivní vesničani, kterým nic nevadí, ani to, že Zeman je takový a makový, že mluví sprostě a chlastá. Takhle ostrá hranice tady určitě není. Například v mé rodné východočeské vesnici, která má 800 obyvatel, vyhrál Drahoš. Před pěti lety tam byl v prvním kole Zeman dokonce až čtvrtý. Znám spoustu agresivních voličů Drahoše vulgárně nadávajících ostatním a znám spoustu inteligentních voličů Zemana. Rozhodování ve volbách je mnohem složitější, než jak se to extremisté na obou stranách snaží prezentovat.

Snadno manipulovatelní voliči Zemana

Věří tomu, že na českých hranicích už na Drahošovo zvolení čekaly fronty islamistů, nebo tomu, že v Praze už je to samá burka. Jasně, někteří ano. Jenže spousta voličů Jiřího Drahoše taky věří řadě nesmyslů. A že jsou voliči Zemana snadno zmanipulovatelní? No tak je zmanipulujte proti němu, ne?

Zeman je ďábel a může za to, jak se k sobě lidi chovají

Od novináře to zní asi divně, protože my, mediální m**ky přece hledáme na všem a na všech to nejhorší. Ale ani život a výkon funkce Miloše Zemana není jen nepřetržitá ostuda, vulgarismy a rusofilie. A kdyby záleželo na osobě prezidenta, jak se k sobě budeme chovat, můžeme to rovnou zabalit.

Odtrhnout Prahu!

Praze to prý kazí venkov. Bráno po krajích, Jiří Drahoš vyhrál v Praze, ve Středočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Zatracená Zemanova Vysočina, řeknete si třeba. Jenže pro Drahoše tam volilo 44 procent lidí. To zas není tak málo. Tohle přeci nemůže znamenat, že je to automaticky horší kraj než například Královéhradecký, kde Drahoš vyhrál s necelými 51 procenty. Pro Zemana na Vysočině hlasovalo 163 tisíc lidí, v Praze 203 tisíc. Já vím, že je Praha mnohem větší, ale stejně. Armáda Zemanových voličů je i tam.

5 optimismů

Osobní styk

Z televize, novin i sociálních sítí to vypadá málem na občanskou válku a obecné zhoršování vztahů mezi lidmi. Já mám ale z osobních setkání úplně opačnou zkušenost. Jasně, exoti jsou, ale to jsou spíš výjimky. Lidé jsou na sebe při osobních setkáních milejší. Ve svém okolí víc pomáhají i nezištně a kolik toho vyberou na charitu.

Společně

Obnovují se různé společenské tradice, hlavně na tom „prokletém“ venkově je to vidět. Masopusty, zabijačky, karnevaly a tak dále. A rozhodně se nepořádají zvlášť akce pro zemanovce a zvlášť pro antizemanovce. Všichni jsou tam pospolu a málokdy je od sebe rozeznáte na první pohled.

Zeman naposled

Miloš Zeman byl zvolen prezidentem naposledy. Příště to bude už určitě někdo jiný. A pokud se česká společnost zase takhle štípne, tak to její rozdělení opravdu nebylo Zemanem.

Volby nejsou zas tak důležité

Žijeme v zemi, kde hlava státu nerozhoduje o našich životech. To je přece super, ne? Vlastně hlava státu má na naše životy vliv docela malý. Možná někdo čeká, že prezident bude příkladem pro všechny, ale ruku na srdce, vaše chování v každodenním provozu osoba prezidenta nějak mění? Nezapomeňte, že když odevzdáváte svůj hlas do urny, neodevzdáváte s ním svůj život ani svoji vůli.

Drahoš: Zeman je mým prezidentem

Jiří Drahoš po volbách v Českém rozhlasu řekl, že Miloš Zeman je samozřejmě i jeho prezidentem. A dále řekl: „Chtěl bych především zasypávat příkop mezi voliči Miloše Zemana a ostatními. Považuji to za špatnou věc a uměle vytvořenou. Lidé mají tendenci tomu věřit. Z toho, co vím, a z ohlasů jsem přesvědčen o tom, že ten příkop lze zasypávat. Je třeba na tom pracovat a proti tomu rozdělení něco dělat. Dá se třeba mluvit.“ To je skvělé, nic lepšího nemohl říct. Volby skončily, zklidněte hormon a dělejte něco užitečného. Určitě to zemi prospěje víc než jakýkoliv výsledek voleb.