Top 10 nejlepších videoher roku 2021 podle redakce Reflexu

Top 10 nejlepších videoher roku 2021 podle redakce Reflexu Zdroj: Koláž reflex.cz

Záběry ze hry Resident Evil Village
Záběry ze hry Resident Evil Village
Záběry ze hry Resident Evil Village
Záběry ze hry Resident Evil Village
Záběry ze hry Resident Evil Village
26
Fotogalerie

TOP 10 videoher roku 2021: Kreativní řešení manželské krize, obří upírská MILFka i život českého somráka

Rok 2021 byl špatný z mnoha důvodů. Oproti nekončící pandemii covidu, energetické krizi i obskurním tanečků kolem prezidenta se fakt, že stál za houby i svět videoher, může jevit jako malicherný. Pojďme si ale trošku postesknout. Málo opravdu originálních AAA titulů, zklamání z pokračování zavedených značek jako Far Cry nebo Battlefield a nepovedené remastery starých klasik. Bylo toho taky požehnaně. Pojďme si ale nasadit rukavice a vylovit z bahna pár klenotů. Tady je TOP 10 her roku 2021 podle redakce reflex.cz.

10. místo – Call of Duty: Vanguard

Video placeholde
Call of Duty: Vanguard - trailer • youtube @Call of Duty

Call of Duty Vanguard nabouralo tradiční herní sérii a je to dobře. Perfektní scénář, dynamické střídání postav a koherentní filmová linka držící celý příběh pohromadě dělají z této již 19 hry edice Call of Duty jednu z těch lepších. Je dobře, že se tvůrci pustili do alternativní historie i u hry zasazené do doby druhé světové války a zároveň na rozdíl od jiných dílů série okořenili příběh osudy reálných historických postav. Žánru, který již pomalu začínal vykrádat sám sebe, to jenom prospělo.

9. místo – Chernobylite

Video placeholde
Chernobylite - Příběhový trailer • Doupě.cz

Chernobylite vznikl jako projekt financovaný Kickstarterem a musíme konstatovat, že je příjemné vidět kickstarterový projekt nejen dokončený, ale i velmi povedený. Možná jste od Chernobylite čekali nemastný a neslaný klon S.T.A.L.K.E.R nebo jen další survival hru, Chernobylite je však rozmanitější. Jde o mutanta mezi hororovou hrou a survival RPG. Hra tedy klade důraz na příběhovou linku i herní mechaniky a kloubí oboje dohromady chytlavým způsobem. Vžijte se do role ukrajinského fyzika Igora, jež se do vyloučené zóny Černobylu vrací nalézt svou ztracenou ženu. Zóna však nevypadá tak, jak ji známe – je prolezlá bandity, žoldáky, obchodníky a samozřejmě příšerami. Igor se musí potýkat s nepřáteli, vlastní příčetností, zdravím, halucinacemi, sbíráním materiálů pro výstavbu své základny a činit rozhodnutí, která ovlivňují směřování herního příběhu. Stealth, souboje i mechaniky kraftění a upgradovaní zbraní pěkně fungují a atmosféra zamořené zóny by se dala krájet.

8. místo – Hobo: Tough Life

Video placeholde
Hobo: Tough Life - trailer • Perun Creative

Jediný český zástupce a výborný počin ostravského studia Perun Creative. Na tohle malé studio můžeme být právem hrdi. Vytvořili totiž živý otevřený svět připomínající Prahu, Brno i Ostravu ve kterém zažijete všechny strasti i slasti života na ulici. Zjistíte, že největším nepřítelem je zima či hlad a že ani „fárání“ v popelnicích nebo somrování u nádraží není nic jednoduchého. K tomu spousta zábavy i postavy inspirované legendárními tuzemskými bezdomovci. Parádní RPG s prvky survivalu vás zabaví na dlouhé hodiny a na Steamu stojí pár korun.

7. místo – Ready or Not

Video placeholde
Ready or Not - trailer • VOID Interactive

Poslední měsíc roku 2021 nám přinesl (konečně!) duchovního nástupce SWAT 4. Hra zatím vyšla jen v předběžném přístupu, přesto se jedná o velmi kvalitně zpracované dílo, které zejména vyniká skvělou atmosférou a realistickým zpracováním zásahů jednotky SWAT. S trochu nadsázky lze říct, že Ready or Not je pokračováním série SWAT, které si fanoušci vysnili. Každý fanoušek obecně taktických stříleček by si neměl tento titul nechat ujít, minimálně dokud nestojí plnou cenu.

6. místo – Deathloop

Video placeholde
Trailer na hru Deathloop • Arkane Studios

Hlavní premisou hry Deathloop je opakování jednoho dne ve smyčce. Třebaže se tváří jako sandbox, kde se můžete libovolně vyřádit, je Deathloop silně lineární hrou. V rámci hry jednoho hráče tak víceméně půjdete po předem vytyčených kolejích jako u ostatních Arcane her. Hra přitom kombinuje zábavnou hratelnost, kdy způsob průchodu každou lokací je čistě na vás, s poutavým příběhem, který je vám navíc servírován prostřednictvím úžasných hereckých výkonů dvou hlavních hrdinů. Jako bonus hra nabízí multiplayer, kde buď náhodně lovíte jiné hráče, nebo naopak se proti nečekanému útoku bráníte. Nemyslím si sice, že to bude moje srdcovka, ke které se budu v příštích letech vracet, ale určitě jsem si první průchod užil.

5. místo – Valheim

Video placeholde
Valheim - trailer • Coffee Stain

Ze záplavy survival titulů se Valheim zcela právem dostal v roce 2021 na výslunní a získal si pozornost milionů hráčů. Hra se odehrává ve světě severské mytologie a zábavným způsobem spojuje již zavedené prvky survival her s tradičními prvky RPG titulů. Sbíráte suroviny, stavíte osady, vyrábíte vybavení, pleníte a zabíjíte monstra. Nechybí ani vylepšování vlastní postavy. Pravděpodobně jste již mnohokrát takový popis slyšeli, málokterá hra je ale tak chytlavá jako Valheim. A to se stále jedná o hru v předběžném přístupu (kterou navíc vytvořilo původně pět lidí).

4. místo – Age of Empires IV

Video placeholde
Age of Empires 4 - Official Gameplay • Doupě.cz

Vedle přídavku s Jan Žižkou do Age of Empires II: Definitive Edition jsme se tento rok dočkali i plnohodnotného pokračování snad nejznámější série RTS strategií všech dob. Čtvrtý díl (narozdíl od třetího) je duchovním nástupcem dvojky, který se převážně drží léty prověřených mechanik. Hráči jistě ocení kvalitní kampaň jednoho hráče, doplněnou o historické dokumenty. Čas nasadit brýle nostalgie.

3. místo – Marvel's  Guardians of the Galaxy

Video placeholde
Trailer na hru Marvel's Guardians of the Galaxy • Eidos-Montréal

Letošní Guardians of the Galaxy od Eidos-Montréal jsou bezesporu jedno z největších překvapení roku, minimálně pro fanoušky lineárních singleplayerových her. Žádné mikrotransakce, žádný multiplayer, žádný otevřený svět, solidní herní délka – tak málo dnes pro část herního publika stačí. Hra má samozřejmě své nesporné kvality – zábavnou pětici věčně hláskujících hlavních hrdinů, výborný soubojový systém a skvělý (komiksový) příběh. Nicméně, nemůžu se zbavit dojmu, že kdyby vyšla v jiném roce, který by nebyl na zásadní tituly tak slabý, tak by se na ní víceméně v podobných výčtech zapomnělo. Zábava to ale rozhodně je velká, jak jsme psali v recenzi.

2. místo – Resident Evil Village

Video placeholde
Resident Evil Village - čtvrtý trailer

Pokračování slavné značky nezklamalo, byť po předchozím díle byly obavy na místě. Village je povedeným mixem hororu a akce, který se právem stal jednou z nejlépe hodnocených her tohoto roku. Na platformě Steam se dokonce těší kladnému hodnocení od 95% hráčů. Za zmínku stojí i kvalitní technické zpracování, stylové prostředí a prvky znovuhratelnosti. Pokud sáhnete po této akční hororové cestě Rumunskem, kde vás bude nahánět třímetrová upírská MILFka, rozhodně nesáhnete vedle. Jednoduše jedna z nejlepších her roku 2021 (nebýt parádního It Takes Two, tak jednoznačný král. Ostatní tituly jsou za touto dvojicí o pořádný parník vzadu).

1. místo – It Takes Two

Video placeholde
It Takes Two - trailer • Hazelight Studios

Absolutní klenot a právoplatný král tohoto roku, který právem zvítězil i v anketě Game Awards. Stylová kooperativní akce patří k jedněm z nejkreativnějších her, jaké jsme kdy hráli. V roli rozhádaných rodičů se musíte spolu se svým parťákem probojovat neuvěřitelně nápaditými prostředími a naučit se znovu spolupracovat. Žádný level není stejný, nic se ani náznakem neopakuje a hratelnost se mění každou chvíli. Pokud byste si chtěli zahrát aspoň jednu z letošních her, tady nikdo nešlápne vedle. Pokud máte dostatečně velkou pohovku a dva ovladače, se svým parťákem máte na několik večerů vystaráno a zažijete něco nezapomenutelného. A až to dohrajete, zkuste A Way Out od stejných tvůrců (Josef Fares a jeho Hazelight Studios). To je taky čirá radost hrát.