Video placeholde
Dostanete k dispozici Čechy...
... i Poláky.
A s oběma národy se dá nadělat spousta srandy.
DLC rozhodně nemění hru.
Ale jestli máte rádi AoE, budete Úsvit hrabat milovat.
5
Fotogalerie

Češi dorazili do Age of Empires II. Stojí Jan Žižka za vašich deset eur?

Jsme malý, desetimilionový národ, říká se. Nemůžeme přece čekat, že budeme zastoupení všude. Notabene v popkulturních projektech, které jsou určeny pro fanoušky z celého světa. Zvykli jsme si na to, že Češi většinou nebývají v nabídce národů a ras, za které můžete hrát v nejrůznějších strategiích a simulátorech. Samozřejmě pokud nemodujete nebo nehrajete něco od Paradox Interactive. Nicméně teď se prokletí prolomilo. Češi se dostali do nejslavnější a dost možná nejlepší RTS strategie všech dob. Trvalo to dvaadvacet let, ale husité konečně dorazili do Age of Empires II, baby. 

Když říkáme Age of Empires II, nemyslíme samozřejmě původní Age of Empires II: Age of Kings, které vyšlo někdy v polovině devětadevadesátého roku. Myslíme Definitive Edition téhle hry, kterou nás Microsoft oblažil dva roky nazpátek. Pokud se vám Definitive Edition nikdy nedostala do drápů, tak vězte, že je to vážně vymazlená věc. Pokud máte rádi původní hru, tohle je nejspíš nejlepší způsob, jak si ji dnes užít. Můžete ji pouštět v jakémkoli rozlišení, vypadá to nádherně, můžete (trochu) přibližovat a oddalovat kameru, některé věci téměř vypadají 3D… prostě krása. A protože je to v základu pořád dvacet dva let stará hra, rozjedete ji ve 4K i na kalkulačce. 

Nu. A na tuhle Definitive Edition vycházejí DLCéčka. Kromě obligátního soundtracku a balíčku s ostrými texturami zdarma vyšli hlavně Lords of the West, kteří do hry přidali dva nové národy, Burgundsko a Sicílii, a tři nové kampaně. A včerejší Dawn of the Dukes to mají stejně. Pro nás je ale Úsvit hrabat důležitější, protože jedním ze dvou nových národů ve hře jsou Češi a jedna z nových, plně nadabovaných kampaní je o Janu Žižkovi z Trocnova.

Hrrrr na ně!

Těžko říct, jestli by dnešního hráče strategií ještě klasika typu Age of Empires nadchla, kdyby za sebou neměla ten nostalgický punc. Zatímco v monstrózních projektech jako Warhammer: Total War máte pro každý národ nebo rasu úplně jiné jednotky s úplně jinými vizuály a jinými funkcemi, tady v AoE dvojce jsou všechny národy víceméně stejně vypadající, jen mají sem tam jiné bonusy, sem tam nějakou speciální jednotku a budovy mají občas specifický vzhled. 

Poslušně hlásím, že Češi mají krásně středověké budovy, není to žádná revoluce, ale je to historicky dost věrné. Navíc náš hrad vypadá jako… baby Karlštejn? Asi tak bych to nazval? To všechno jste mohli vidět v traileru. Co jste nejspíš neviděli, je český Div světa, který můžete postavit, neřeknu vám, co to je, ale je to hezký. Vesničané i vojáci pochopitelně reagují na povely v češtině a za těch pár hodin mě ještě „Zdařbůh!” a „Učiním, jak žádáš!” neotravuje, takže docela plus. 

Češi mají bonus k dělům a naší speciální jednotkou jsou pancéřované vozy, které mají z každé strany hlaveň středověké houfnice. Je to jednak hezký odkaz na to, čím byl Žižka nejslavnější a jednak je to v podstatě prapůvodní tank. Asi vám neřeknu, jak moc je tahle jednotka efektivní nebo neefektivní proti různým typům nepřátel ve hře, čísly moc nevládnu, můžu jen říct, že jsem s hordou tanků rozjezdil aztéckou vesnici a…  Musím říct, že dobývat s husity amazonskou pánev je sranda. 

Dobře utracené dukáty?

Druhým národem v DLCéčku jsou Poláci, kteří dostanou nějaké okřídlené husary, pochopitelně, a jejich vizuály taky nejsou k zahození. Zbývající dvě kampaně jsou mimochodem taky cool, ta první sleduje neuvěřitelný příběh královny Hedviky z Anjou, patronky všech královen vůbec. Ta druhá se točí kolem Litvy a teutonských rytířů. 

Jo a platí akce, že když si předobjednáte blížící se Age of Empires IV, dostanete tady Dawn of the Dukes zdarma. Takže pokud si budete chystanou novinku tak jako tak kupovat, můžete si zkrátit čekání s Janem Žižkou a v podstatě ušetřit deset eur. Jestli vám doporučím koupit to DLC tak, jak je? Ehm… Pokud jste digitální nacionalisté a fanoušci hry, pak určitě ano. Pokud nevíte, jestli vás bude Age of Empires ještě dneska bavit, počkejte na nějakou slevu. Za nějakých pět eur stojí Češi určitě.